Чи не задумувалися ви про вплив соціальних мереж на ваше життя?

У даній статті спробуємо розібратися, як саме захоплення соціальними мережами може позначитися на психічному стані людини.

Ми не будемо описувати методів масового контролю спеціальними службами, мова піде виключно про вплив на психіку.

У сучасному світі соціальні мережі являють собою об'єднання величезної кількості можливостей, таких як спілкування з друзями, читання публікацій, перегляд відео, можливість поділитися своєю інформацією, брати участь в обговореннях, створювати спільноти і багато іншого, що в повній мірі дає можливість назвати них великим технологічним досягненням. Але існує зворотня сторона медалі. Разом з величезними можливостями приходять і біди... Стверджувати, що соціальні мережі - це одна суцільна біда не можна, так само як не можна сказати те ж саме, наприклад, про комп'ютерні гри. При дисциплінованому та правильному підході можна отримати певну користь і полегшити собі життя. Але завжди існує ризик того, що залежність від соціальних мереж відіб'ється шкідливими наслідками на вашій психіці.

Соціальні мережі збуджують центри задоволення в нашому мозку, що є причиною ризику виникнення значної залежності. Користувач відчуває приємні емоції, кожен раз, коли читає позитивний коментар під своєю фотографією або залишає гарний відгук. Бажання повторного отримання цих емоцій знову примушує нас відвідувати простори соціальних мереж, змушуючи там проводити все більше і більше часу.

Прочитавши коротенький коментар, відповівши, паралельно відкривши новини, там знову натрапив на цікавий пост у спільноті, прочитав, включив аудіозапис, недочитав, так як увагу відвернули повідомлення від друга, відповівши зайшов на його сторінку, знову читаєш записи. За всім цим криється особливість засвоєння інформації, а саме отримання великої кількості різнорідної інформації дрібними порціями за маленький проміжок часу.

Важливими передумовами формування будь-якої залежності - це швидкість та доступність. Людина інстинктивно шукає найлегші шляхи для досягнення задоволення, нехай ці шляхи неефективні і призводять до шкідливих наслідків. Взяти хоча б звичку палити. Швидко і доступно.

Перерахуємо основні проблеми, які спричиняє залежність від проведення часу в соціальних мережах:

Зниження тривалості концентрації уваги

Інформація в соціальних мережах засвоюється швидко, спонтанно і маленькими порціями. Такими діями мозок звикає до роботи з інформацією і поступово втрачає здатність тривалий час утримувати увагу на чомусь одному. Розвивається синдром дефіциту уваги та активності. Сприяє цьому спокуса користувача переступити до всьому відразу і здійснювати паралельно кілька процесів, таких як спілкування, прослуховування музики, обговорення зустрічей та інше.

Це погано позначається на здібностях нашого мислення. Стає важко утримувати тривалий час увагу, наприклад, на читанні книги. Наш розум, слідуючи даній звичці, починає перескакувати з одного предмета на інший. Тому виникають складнощі з тим, щоб обмірковувати одну проблему, увага постійно відволікається.

Особливо ця проблема гостро стоїть в контексті підростаючого покоління. Дитяче мислення набагато "пластичніше" ніж доросле і тому легше може перейняти шкідливі стандарти мислення.

Інформаційна залежність

Соціальні мережі можуть перетворитися на, свого роду, жуйку для мозку. Ми звикаємо постійно отримувати якусь інформацію і якщо цього не відбувається, починаємо відчувати інформаційну ломку. Вона виражається в тому, що нам стає важко розслабитися в тих ситуаціях, коли в мозок надходить мало даних. Адже наш мозок вічно стурбований тим, щоб не переставати жувати цю жуйку і вимагає нових порцій інформації, так як звик щодня отримувати її із соціальних мереж.

Стомлення, стрес

Працюючи в режимі безперервного потоку інформації та змінюючих один одного емоційних вражень, мозок сильно втомлюється, організм відчуває стрес. До того ж, під час роботи в соціальних мережах ви дивитеся в монітор, а надлишок такої діяльності сам по собі веде до стомлення, що б ви при цьому не читали.

Відчуження, зниження інтелекту

Коли ви багато часу сидите в соціальних мережах, ваш мозок зайнятий безглуздою і нецільовою активністю, яку не можна назвати повноцінною інтелектуальною роботою. Ви просто займаєте його чимось, щоб він весь час був зайнятий, не думаючи про якість надходжень. Замість цього ви могли б про що-небудь подумати, прийти до вирішення життєвих проблем, побудувати плани на майбутнє, придумати якусь корисну ідею, прочитати гарну книгу тощо. Але це все неможливо поки ваш розум спантеличений пережовуванням інтернет-жуйки, перетворюючи вас в бездумного і відчуженого зомбі.

Через те, що інформація надходить швидко і безперервно, ви її не встигаєте переварити, обдумати. Емоції не отримують розвитку у відповідь на враження, так як для цього потрібен час і спокій, яких немає в умовах судомного засвоєння інформації. Як ніби ви закидаєте в рот і не пережовуючи ковтаєте огірки, пельмені, салат, борщ, цукерки... Поєднуючи в одній кулінарній комбінації солодке з солоним, холодне з гарячим.

Ви навіть не можете сказати, що вам найбільше сподобалося, так як ви поспішали проковтнути все якомога швидше і не було часу, щоб сформувати оцінку, певний емоційний відгук. До того ж попереду вас чекає нетравлення шлунка...

Вчені та психологи давно не в захваті від спостережень за інтернет користувачами, які захоплюються відвідуванням соціальних мереж. Вченими було заявлено, що захоплення людей такими ресурсами, у ряді випадків може стати причиною психологічної кризи і крім цього знизити рівень концентрації уваги.

Дослідження, підтвердило: більше половини користувачів соціальних мереж проявляються почуття нервозності, тривожності і іноді неадекватної поведінки.

Багато фахівців упевнені, якщо людина схильна до тривожності і неврозів, то соціальні мережі можуть стати останньою краплею, змушуючи людину відчувати себе менш щасливою і більш засмученою.

Соціальні мережі несуть багато небезпек. Наприклад, переміщення інтересів зі сфери відповідального життя у винятково побутову площину. Так, людей вже більше не цікавить кар'єрне зростання або підвищення кваліфікації і навіть розширення кругозору, шляхом прочитання художніх літературних творів та осягнення прикладних наук... Деяких активних користувачів можуть більше цікавити що ж їв на сніданок їх друг по віртуальному спілкуванню.

Інтернет - це середовище з швидкими діями і швидкими реакціями. Швидка зміна подразників привчає мозок працювати саме з цими ненормально маленькими проміжками часу. Але інтернет-середовище - неприроднє для нашого мозку, пристосоване в ході еволюції зовсім до інших швидкостей. Більше того, це штучне середовище з її високими швидкостями суперечить природним ритмам природи. Відриваючись від екрана, людина потрапляє у світ, де від нього все ще потрібно - чекати. А чекати він розучився. Мозок такої людини перестає сприймати інформацію, отриману в звичайному потоці взагалі.

Ось лише деякі патологічні реакції, що виробляються залежністю від соціальних мереж:

- Люди починають усвідомлювати себе тільки через відгуки інших людей, чекаючи часто негайної реакції на кожне нове розміщене фото. Якщо реакції немає - це трагедія.

- Люди нарощують кількість френдів, забуваючи про те, що віртуальна дружба вбиває навички побудови нормальних взаємин.

- Реальне життя починає здаватися таким людям занадто складним, їх свідомість стає дитячою.

Якщо ви по роботі проводите багато часу в Інтернет, запам'ятайте: від цієї швидкості дуже скоро ви перестанете задовольнятися повільним життям, а іншого у нас немає. Ви станете дратівливі й вимогливі, ризикуєте не дочекатися своєї коханої людини, тому що вона лише - людина, а не картинка на моніторі.

Британський вчений дійшов висновку, що соціальні мережі завдають серйозної шкоди здоров'ю. Надмірне спілкування в інтернеті може привести до ослаблення імунної системи, гормонального дисбалансу і порушення мозкової діяльності. Негативний вплив на здоров'я виявляється також у випадку, якщо людина занадто багато спілкується в соціальних мережах і скорочує при цьому живе спілкування з людьми.

Зрештою, захопленість таким видом спілкування може призвести до розвитку серйозних захворювань: раку, серцево-судинних хвороб, психологічних проблем і навіть слабоумства.

Статистика показує, що висновки британського вченого зовсім не безпідставні. За останні 20 років люди стали в 3 рази менше часу проводити за живим спілкуванням і в 2 рази більше - перед комп'ютером. Це призвело до погіршення здоров'я цілого покоління.

До негативних сторін відноситься і те, що живучи в соціальній мережі, людина потрапляє в нереальний світ, де важливим вважається лише те, що про вас думають інші люди, а не те, що є насправді і не те, як Ви думаєте про себе.

Чи можна користуватися соціальними мережами без шкоди?

Незважаючи на вищеописані речі, соціальні мережі не є абсолютним злом, просто потрібно користуватися ними з розумом і у всьому знати міру, як і в багатьох інших речах. Немає нічого поганого в можливості знайомитися з людьми за інтересами, знаходити старих знайомих і реабілітувати минулі зв'язки, мати зручний і доступний інтерфейс для спілкування зі своїми друзями, слухати музику і дивитися відео. Соціальні мережі мають ряд корисних функцій, які дуже полегшують життя і роботу в інтернеті.

Це великий технологічний і культурний прорив у розвитку інтернету. Але, як і з багатьма проривними технологіями, в роботі з соціальними мережами потрібно бути обережним, щоб не обернулися на шкоду.

Обмежте час перебування в соціальній мережі. Не потрібно заходити і перевіряти оновлення щогодини, під час кожної вільної хвилини на роботі чи вдома. Обмежте кількість відвідувань сторінок соціальних мереж, скажімо, до двох разів на день. Якщо ви звикли відвідувати соціальні мережі на роботі у вільні хвилини, то проведіть такий експеримент. Замість того, щоб, як тільки ви звільнилися від роботи, судорожно відкривати браузер і заходити у Facebook, вийдіть прогулятися або просто посидьте хвилин 10 спокійно на стільці з вимкненим монітором. Дайте своєму мозку відпочити від інформації! В кінці дня ви будете почувати себе набагато менш втомленим.

Якщо у вас на роботі багато вільного часу, то краще витратити його на щось більш цінне і потрібне, ніж соціальні мережі. Читайте пізнавальні статті, вчіться новому, адже сучасний інтернет надає стільки прекрасних можливостей щодо отримання будь-якої інформації. Інтернет це не тільки соціальні мережі!

Якщо будете менше сидіти у Facebook, наприклад, не більше півгодини на день, тоді у вас просто не залишиться часу на всяку безглузду активність, на зразок прокоментувати кожну фотографію, лайкнути будь-яке відео, бути в курсі всіх оновлень друзів. Використовуйте соціальні мережі тільки за цільовим призначенням, тобто як інтерфейс, що дозволяє спілкуватися, обмінюватися думками, дізнаватися про події. Але не зловживайте цими можливостями, уникайте непотрібного і безглуздого переписування.

Коли ви сидите в соціальних мережах, ви вбиваєте свій час, який могли б витратити на щось більш цінне, що принесло б користь вам у майбутньому! Мозок, зайнятий пережовуванням інтернет-жуйки, не здатний генерувати ніяких ідей, ніяких думок, він зайнятий виключно недолугою активністю, працює в холосту. Людина, яка витрачає весь свій час на інтернет або телевізор - втілення соціального зомбі. Вона ні про що не думає, позбавлена уяви, її мислення постійно зайнято лайками, кліками та переварюванням медіа-помиїв.

Соціальні мережі = контроль над інтернетом?

Можливо, соціальні мережі і є засіб глобального контролю за інтернетом. Адже багато користувачів основну частину часу роботи в мережі проводять саме в них. Самі соціальні мережі тільки стимулюють цю тенденцію, прагнучи до більшої інтеграції, захоплюючи все нові і нові функції (перегляд фільмів, музика, ігри), заради яких ми виходимо в інтернет.

Один глобальний сайт набагато легше контролювати, ніж безліч локальних, розрізнених доменів. Тим більше, якщо на такому сайті існує модерація і вимога до реєстрації строго під власним ПІБ. Ймовірно, що ідея контрольованого інтернету вже отримує свій розвиток в реальності через масове захоплення соціальними медіа.

Соціальні мережі не можуть стати повноцінною заміною усього інтернету, як би не прагнули до цього. Не зловживайте ними і пам'ятайте, що є маса інших корисних сайтів, наприклад, вікіпедія, сайти з науково-популярною інформацією, сайти про саморозвиток, спеціалізовані блоги... Інтернет не вичерпується соціальними медіа.