Сьогодні спостерігається новий рівень світової біткоїн-лихоманки. Ще 29 листопада вартість криптовалюти побила абсолютно всі рекорди: за даними американського аналітичного порталу Coindesk, курс досяг $11,034, збільшившись, в порівнянні з попереднім днем, майже на 10%. На південно-корейській біржі криптовалюти Bithumb біткоїн взагалі виріс до $13,000, подорожчавши всього за день на $2,000.

Лише за минулий місяць біткоїн виріс на 71,8%, а з початку року - більш, ніж в 11 разів. Що стосується капіталізації крипторинку, то за цей же час збільшилася в 18 разів - до $334,2 млрд.

"30 листопада, лише за день вартість біткоїн обвалилася з $11,600 до менше ніж $10,000, а потім знову почала підвищуватися", - розповів маркетолог біткоїн-агентства Kuna Вадим Попов. Станом на 1 грудня криптовалюта знову подешевшала до $9,438 тисяч.

Так що ж стоїть за ціновим відкатом на ринку криптовалюти? Яким буде курс біткоїн найближчим часом, і чи зможуть українці на ньому заробити або ж, навпаки, ті, хто вже вклав в нову валюту, ризикують все втратити?

Економіст Олексій Кущ пояснює нещодавнє рекордне подорожчання біткоїн "легалізацією" цієї криптовалюти.

"Ще зовсім недавно біткоїн був ніби поза правовим полем і увагою Центробанків. Але зараз банки багатьох країн світу розглядають перехід на цифрову валюту. Про такі плани вже відкрито заявив, зокрема, ЦБ Індії. Навіть МВФ, який вважається вкрай забюрократизованою структурою, в своєму недавньому звіті заявив, що за електронною валютою - майбутнє", - пояснив експерт.

В кінці жовтня біржова група CME Group оголосила про плани по запуску торгівлі ф'ючерсами на біткоїни. Ф'ючерсний контракт являє собою документ, який засвідчує зобов'язання придбати або продати базовий актив у визначений час та на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією цін на момент виконання зобов'язань сторонами контракту. Економісти вважають появу деривативів на біткоїни не менш важливим, ніж поява перших ф'ючерсів в 1960-х роках минулого століття, яке тоді перевернуло весь фінансовий світ.

"Зараз ми можемо спостерігати перехід до нової фінансової моделі. Колись основною валютою було золото, потім робили ставку на кілька валют, потім - на міцний долар. На сьогоднішній день світ живе за так званою ямайською системою, коли валютний курс визначає ринок. Але на старті - система національних цифрових валют", - пояснює Кущ.

Саме тому, за його словами, перманентні цінові гойдалки на ринку криптовалюти - цілком нормальне явище і не сигналізують про початок кінця біткоїн. З ним згоден і Вадим Попов.

"Це вже п'яте коригування біткоїнів за останні півроку. Великі криптовалютні фонди, а їх на сьогоднішній день не менше 50, зафіксували прибуток і закрили контракти. Зниження попиту тут же призвело до здешевлення біткоїнів. Але це лише спосіб оздоровити ринок. Великі інвестори спробують докупити криптовалюту на зниженні ціни", - пояснив Попов.

Варто відзначити, що нинішній ціновий відкат біткоїнів експерти спрогнозували заздалегідь, коли в середині листопада банк JPMorgan Chase заявив, що зможе надати своїм клієнтам доступ до ф'ючерсів на біткоїни, які будуть торгуватися на майданчику CME Group.

"З появою ф'ючерсів з'явиться можливість грати на пониження, тому ми очікуємо невеликої корекції", - заявляли тоді економісти.

Але, як вважає Попов, біткоїн знову піде в зростання вже через тиждень. А до Нового року його ціна може досягти $13,000. Є думка, що навесні 2018 року курс криптовалюта складе $15,000-16,000, А деякі економісти називають цифру $20 тисяч.

Також паралельно множиться армія скептиків, які вважають, що крипто-міхур ось-ось лопне. Причому, в числі прихильників цієї ідеї, чимало економістів зі світовим ім'ям.

Один з найбільш авторитетних економістів світу, лауреат Нобелівської премії з економіки 2001 року Джозеф Стігліц вважає, що біткоїни - це "міхур", який подарує людям безліч хвилюючих моментів, поки його курс буде йти вгору, а потім впаде".

Економіст Віктор Скаршевський, розмірковуючи про майбутнє цієї криптовалюти, каже, що в недалекому майбутньому біткоїн може коштувати як $100 тисяч, так і не коштувати нічого. "На мій погляд це вже більше схоже на казино, тому можна як встигнути заробити, так і втратити все", - заявив і економіст Том Вест.

Також деякі економісти трактують, що криза трапляється, коли фінансовий інструмент відривається від бази. З біткоїнами - інша ситуація. Його курс прив'язаний до кількості учасників, чим їх більше, тим вища вартість криптовалюти. Твердження, що цей актив може згоріти повністю, дуже сумнівний. Тим більше, на тлі підвищеного інтересу до біткоїнів Центробанків і системних інвесторів.

Слід зауважити, що при великій ціні, покупець не отримує ніякого матеріального підтвердження своєї власності - ні акцій, ні сертифіката, ні депозитного договору, тільки цифру в комп'ютері, що дуже відлякує наших людей. Але Україна має всі шанси стати великим центром виробництва криптовалюти, так як у нас багато хороших програмістів і є розуміння технологій.

Поки українці роздумують, чи варто вкладатися в криптовалюту, вітчизняна влада вже зацікавилися можливістю на ній заробити.

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко заявив, що має намір звернутися до депутатів Верховної Ради з пропозицією законодавчо врегулювати цей ринок.

У жовтні цього року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7183-1, що пропонує узаконити оборот криптовалюти в Україні. Його автори хочуть наділити криптовалюту статусом фінансового активу, а криптобіржі - статусом фінустанов, які будуть отримувати ліцензії і нести відповідальність за свою роботу. Пропонується також стимулювання майнерів - встановити для них пільгові тарифи на електроенергію.

Втім, у міру того, як в Україні буде множитися армія бажаючих заробити на біткоїнах, швидше за все, буде рости і число лобістів, які намагаються або виторгувати максимально вигідні умови для себе, або зібрати з любителів криптовалюти побільше податків до бюджету.

Наостанок зазначимо купити біткоін можливо на сайті Paybis.