Мабуть, багато хто замислювався над тим, що було б чудово встигати виконувати за певний проміжок часу значно більше роботи. Після роздумів, я поступово став формувати свою систему управління часом і справами.

У мене ніколи не було чіткої схеми, яка дозволяла б мені ефективно планувати свій робочий день. Я займався поточними справами, а також робив те, що приходило в голову. Також багато разів починав створювати окремі проєкти, але під впливом різних чинників так і не завершував їх.

Досить суттєво мені допоміг владнати проблеми з управлінням часом звичайний блокнот. Якщо виникала думка про створення чогось нового, або будь-яким чином поліпшити вже наявне, я обов’язково записував це і намагався реалізувати.

Користуванням блокнотом відразу створювало мені багато незручностей, але згодом це стає звичкою, яка міцно закріплюється у житті.

Блокнот мені завжди допомагав, але у мене не було системного підходу. Я багато працював, практично не ставив перед собою великих довгострокових цілей і через це я не рухався до них. Планування справ у мене було хаотичним. Через це загальна ефективність роботи у мене була низькою, оскільки я не орієнтувався на великі цілі.

Спробував способи планування справ в комп’ютерних програмах та сервісах, але мені більше подобається планувати на папері.

Зараз я стараюся дотримуватися своїх цілей, занотованих у блокноті, завдяки чому встигаю робити приблизно в півтора раза більше справ кожен день. Це при тій же тривалості робочого дня.

Я давно прийшов до того, що кожну цікаву думку потрібно записувати. Інакше потім її можна просто забути, а пригадати не завжди можливо.

Після складання плану на день я розставляю пріоритети й нумерую справи за важливістю. Починаю з найважливішого і ставлю цифру 1, далі за зменшенням. В міру виконання я обвожу зроблені пункти.

Розставлення пріоритетів у справах я вважаю обов’язковим. Завдяки їм я завжди встигаю робити хоча б найважливіші справи. Буває, що деякі обставини змінюють запланований розпорядок дня, і на виконання плану залишається набагато менше часу. З пріоритетами хоча б одне або декілька важливих справ можна закінчити, що є важливим результатом.

Якщо я щось не встигаю з наміченого на день - нічого страшного, я просто переношу це на наступний або інші дні. Кінець кінцем система управління часом придумана не для того, щоб звинувачувати себе за те, що щось не встигаєш, а для того, щоб допомагати собі встигати більше.

Я складаю план на день не для того, щоб за будь-яку ціну його виконати, нехай навіть мені доведеться працювати до ранку. Я це роблю, щоб більше встигати й кожен день рухатися до великих довгострокових цілей. Нехай це будуть невеликі кроки, але важливо постійно рухатися вперед, до досягнення поставлених цілей.

Я почав ставити цілі на пів року, рік та кілька років. У результаті кожен день виходить невеликим кроком на шляху до великих цілей.

Може здатися, що на планування справ я витрачаю багато часу. Зовсім ні. На складання тижневого плану у мене йде 3-5 хвилин, стільки ж або менше на складання плану на день. Що означають ці кілька хвилин в порівнянні з тим, щоб більш ефективно використовувати цілий робочий день?

Але управління часом - це не тільки планування справ на день, тиждень, рік або довше. Це ще й те, як ви проводите свій робочий день і наскільки ефективно використовуєте свій час. Можна мати відмінний план, але нічого не робити.

Як і у більшості з вас, у мене не буває днів, коли можна з ранку до вечора працювати, взагалі ні на що не відволікаючись. Завжди є якісь справи та обставини, які відривають від роботи.

Одне з найважливіших правил, яке я намагаюся дотримуватися, полягає в тому, щоб під час роботи захистити себе від різних справ, які відвертають увагу. Я закриваю пошту і неголосно включаю легку музику.

Раніше мою увагу відвертали месенджери. Але невдовзі я прийшов до того, щоб ними не користуватися. Відтоді всі питання вирішую електронною поштою, в результаті чого економлю багато часу.

Ще мене часто відволікають соціальні мережі, хочеться час від часу переглянути новини та повідомлення, нові фото друзів, подивитися їхні відео і т.д. Певною мірою відчувається залежність. І особисто мені, складно знищити звичку першим ділом при включенні комп’ютера завантажувати сторінку соціальної мережі. Єдиний вихід, це створити звичку переглядати їх тільки ввечері.

Я також створив собі режим роботи. Суть полягає в тому, щоб працювати циклами по 25 хвилин, а після кожного циклу відпочивати 5 хвилин. Ці тимчасові проміжки засновані на наукових дослідженнях.

Для того, щоб не стежити за годинником і не відраховувати час для роботи й відпочинку, я використовую відмінну безплатну програму Focus Booster.

Починаючи працювати, я запускаю Focus Booster. Вона відраховує 25 хвилин, після чого звучить дзвінок. Відпочинок! Хочу я чи не хочу, але треба відпочити. Зазвичай я ходжу по квартирі, або роблю якісь дрібні справи.

Особисто мені дуже зручно працювати по 25 хвилин. За цей час не встигаєш втомлюватися і повністю концентруєшся на своєму завданні. Під час робочих циклів я намагаюся ні на що не відвертати свою увагу.

Завдяки тому, що робота і відпочинок чергуються циклами, я встигаю робити набагато більше справ, ніж раніше, коли я не використовував цю техніку. Якщо працювати без перерв, то я поступово втомлюся і не зможу зробити намічений обсяг роботи.

Як бачите, моя система управління часом проста. Мені вона дуже допомагає і з нею я більше встигаю зробити.

Бажаю вам успішного планування ваших справ і досягнення всіх поставлених цілей.