В даний час однією з найбільш розмовних тем в осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є заповнення декларації про доходи в Єдиному державному реєстрі декларацій та наявність електронного цифрового підпису.

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) являє собою вид електронного підпису, який дає змогу підтвердити цілісність електронного документу та ідентифікувати підписувача. З цього випливає, що аналог власноручного підпису, який дозволяє ідентифікувати підписувача, визначений як електронний підпис.

ЕЦП і електронний документ є дуже зручними, ефективними і надійними засобами роботи із задокументованою інформацією в електронному вигляді.

ЕЦП забезпечує достовірність і цілісність інформації, викладеної в документі, а сам електронний документ гарантує, що підписант має право на підписання документа, і згоден з тим, що він підписує. Паперовий носій не забезпечує таких зручних інструментів. Безумовно, можна, наприклад, перевірити звичайний підпис пройшовши графологічну експертизу, однак, для цього будуть потрібні і час і зусилля і ресурси, в той час як при роботі з електронним підписом ці процедури здійснюються он-лайн.

Звичайно, ЕЦП не забезпечує тієї гнучкості при обробці інформації, яку дає папір, але при цьому дає зручні механізми роботи і контролю, практично виключає можливість підробки і проведення операцій заднім числом. А сьогодні, з урахуванням рівня розвитку технологій, вже можна досить легко визначиться з методами і прийомами роботи з інформацією, забезпеченням безпеки інформації, можливостями і гарантіями, які нам потрібні.

В Законі України зафіксовано, що електронний підпис є обов'язковим реквізитом електронного документа, який використовується для ідентифікації автора та (або) підписанта електронного документа іншими суб'єктами електронного документообігу. Логічно, що для можливості нанесення підпису посадової особи на електронний документ знадобиться аналог його власноручного підпису. Такий аналог повинен надавати можливість однозначно ідентифікувати особу, яка зробила електронний підпис, оскільки електронний документ може підписувати тільки уповноважена на це особа.

Для того щоб стати власником ЕЦП, необхідно звернутися в Акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК). Таких в Україні є декілька десятків (Акредитований центр сертифікації ключів ІДД ДФС, АЦСК органів юстиції України, ЦСК Укрзалізниці, АЦСК ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», АЦСК Державної прикордонної служби України та інші).

Існують два види ключів: закритий (особистий) і відкритий (публічний).

Закритий ключ використовується самим підписантом для нанесення ЕЦП на дані. Цей ключ є конфіденційним, записується на певний носій (диск, флеш-накопичувач, карту тощо), який повинен бути доступний тільки власнику ЕЦП. В іншому випадку цим ключем може скористатися зловмисник. Тому, власник ЕЦП несе відповідальність за те, що тільки він використовує свій особистий ключ.

Генерація (створення) особистого ключа відбувається в окремому приміщенні АЦСК на окремому, захищеному відповідно до вимог норм щодо забезпечення безпеки, комп'ютері, в присутності майбутнього власника ключа. При цьому власник повинен подати необхідні документи, які засвідчують його особу.

Якщо сталася компрометація особистого ключа (втрата пароля, носія з особистим ключем тощо), власник повинен відразу звернутися в АЦСК для блокування ЕЦП, щоб запобігти можливості зловмиснику скористатися особистим ключем в своїх цілях.

Відкритий ключ використовується для перевірки підпису. Він доступний всім особам, зацікавленим в перевірці підпису власника особистого ключа. Операція засвідчення чинності відкритого ключа відбувається в АЦСК шляхом проведення процедури формування сертифіката відкритого ключа - документа, що посвідчує чинність і належність відкритого ключа власнику відповідного закритого ключа. Сертифікати ключів поширюються в основному в електронній формі, і використовуються для ідентифікації особи підписувача.

Прикладами документів які можна підписувати є електронна звітність в державних органах, договори, акти, накладні і т.д.

Зазвичай в організаціях, які займаються виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є людина, яка відповідальна за ЕЦП. Саме ній надаються необхідні документи для формування сертифікатів відкритих ключів та ЕЦП. Працівники організації отримують працюючий ЕЦП з паролем. Пароль можна і необхідно змінити, щоб унеможливити користування ключем посторонніми людьми.

Приступимо до заповнення електронної декларації.

Якщо у вас немає створеної електронної скриньки, перше, що необхідно зробити, це створити її. Не використовуйте поштові скриньки, розташовані у домені RU (наприклад: хххххх@mail.ru).

Під час заповнення декларації ви побачите детальні роз'яснення щодо заповнення окремих розділів, тому я опишу виключно технічну частину входу до системи Єдиного Державного Реєстру Декларацій за допомогою ЕЦП, яка створює найбільшу кількість запитань.

Заходим на сайт "Єдиний Державний Реєстр Декларацій" осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. (https://portal.nazk.gov.ua/login)

Вхід до системи за допомогою ЕЦП

Вибираємо файл вашого особистого ключа з назвою Key-6.dat і вводимо пароль. Key-6.dat - формат ключа від АЦСК ІДД ДФС і АЦСК МІнюсту. Будьте уважні, окремі органи АЦСК можуть видавати ключі з іншими назвами та розширеннями.

Надіюся, вхід здійснений успішно, інакше розбираємо наступні помилки:

Виникла помилка при відкритті особистого ключа (невірний пароль чи ключ пошкоджений) (24)

Перевірте уважно введений пароль. Сміло пробуйте всі варіанти написання паролю (мову введеня, великі літери).

Можлива наступна помилка:

Виникла помилка при автентифікації користувача (Помилка. Ви не підтвердили email)

Вам необхідно відкрити повідомлення, яке відправлено на вашу поштову скриньку, вказану під час першої авторизації, де необхідно ввести телефон і email:

Повідомлення буде наступного змісту:

Вітаємо, Петренко Василь Федорович!
Ви успішно зареєструвались у Єдиному Державному Реєстрі Декларацій
Для підтвердження реєстрації перейдіть за посиланням: https://portal.nazk.gov.ua/registration/invite/34sdrf234...


Якщо вказана невірна адреса або не приходить лист з підтвердженням реєстрації, необхідно написати лист на адресу support@nazk.gov.ua із зазначенням ПІБ та проблематики.

Приклад заповлення листа:

Доброго дня.
Я Петренко Василь Федорович!
Під час реєстрації вказав невірну адресу (замість petrenko@gmail.com вказав petrenko@qmail.com)
Прошу внести необхідні зміни.
Дякую.


Технічна підтримка працює доволі активно, тому через зовсім короткий проміжок часу вашу заявку опрацюють, і ви отримаєте листа наступного змісту:

Доброго дня. Вашу поштову скриньку змінено. Будь-ласка, спробуйте увійти до системи за посиланням https://portal.nazk.gov.ua/login

Після підтвердження поштової скриньки ви побачите повідомлення:

Ви успішно зареєстровані в системі. Можете увійти

Якщо виникає помилка:

Виникла помилка при автентифікації користувача (Помилка. Спробуйте пізніше.)

Виконайте прохання — Спробуйте пізніше!

Досить часто можна побачити помилку: Виникла помилка при автентифікації користувача(Не вдалось з'єднатись з сервером. Спробуйте пізніше)

Вихід один - також спробувати пізніше!

Аналогічна ситуація з помилкою: Виникла помилка при зчитуванні особистого ключа(Виникла помилка при передачі запиту на сервер ЦСК за протоколом HTTP (5))

Помилка "Виникла помилка при зчитуванні особистого ключа (Сертифікат не знайдено (51))" означає, що ваш сертифікат ще не оброблений. Необхідно зачекати, або звернутися АЦСК, де був створений ЕЦП. Зазвичай сертифікати оприлюднюються раз в 15 хв.

Помилка: Проводяться технічні роботи. Просимо вибачення за незручності. Орієнтовний час відновлення 16.03.2017 12:00 підтвердує той факт, що даний ресурс потрібно значно удосконалити в технічних засобах, теперішнє апаратне забезпечення не може в повному обсязі задовольнити покладені на нього функції...

Якщо ви побачили помилку: "Виникла помилка при зчитуванні особистого ключа (Сертифікат пошкоджений або не може бути використаний (50))" - в більшості випадків це означає закінчення терміну чинності відкритого ключа. Першою дією необхідно перевірити сертифікат на сайті вашого АЦСК.

Помилка "504 Шлюз не відповідає" означає, веб сервер, який обробляє ваші запити, не зміг у встановлений інтервал часу відправити результат.

Якщо ви зареєструвалися в системі і помітили невірні персональні дані (прізвище, ім'я, по батькові, ідентифікаційний код), потрібно негайно скасувати власний сертифікат та створювати новий. Скасувати сертифікат можна особисто, а можна звернутися до органу АЦСК, який видав ключ, обов'язково взявши з собою ключі та пароль. Далі заповніть бланки документів і вам буде створений новий ключ з новим паролем.

Після зміни ключа необхідно знову авторизуватися в системі, ввести новий Email (швидче створити нову поштову скриньку, ніж писати в підтримку для зміни даних) і телефон, після чого необхідно написати поштову скриньку, на яку прийде інструція з подальшими діями.

Лист підтвердження:

Вітаємо, Петренко Василь Федорович!
Ви надіслали запит на зміну ЕЦП у Єдиному Державному Реєстрі Декларацій. Якщо ви цього не робили негайно зв'яжіться зі службою пітримки.
Для зміни ЕЦП перейдіть за посиланням: https://portal.nazk.gov.ua/restore/eusign/invite/35f640d....


Важливо! В робочий час доби 8.00 - 18.00 сервери Єдиного державного реєстру декларацій перезавантажені, і більшість не зможуть зробити ніяких дій (авторизуватися, подати декларацію, зберегти чернетку)! Найкраще заповнювати не в робочий час.

Ось інформація, яку відправила підтримка на лист про допомогу:

Увага!
1. Якщо Ви невірно вказали електронну пошту під час реєстрації, будь-ласка, спробуйте увійти до системи за посиланням https://portal.nazk.gov.ua/login, у вкладці «Мій профіль» перевірте Вашу поштову скриньку та при необхідності змініть її.

2. Якщо у Вас виникла помилка особистого ключа (спробуйте пізніше), будь-ласка, перед повторним входом, натисніть комбінацію клавіш Ctrl+F5 на клавіатурі.

3. Якщо Ви змінили Ваш електронний цифровий підпис, будь-ласка, скористайтеся кнопкою «Я загубив/змінив свій приватний ключ».

4. Якщо Ви не можете перейти з першого до наступного розділу, будь-ласка, скористайтеся останньою версією браузеру Google Chrome.

5. Якщо у Вас не завантажується розділ або не зберігаються зміни у розділі, будь-ласка, видаліть даний розділ за допомогою кнопки «видалити дані цього кроку» та заповніть спочатку.

6. Якщо Ви не знаєте як вказати серію та номер свідоцтва про народження дитини, будь-ласка, вкажіть серію та номер свідоцтва про народження у форматі «1-АА123456» та без пробілу в полі «Податковий номер».

7. Якщо Ви виявляєте помилку у кроках 3,4,6,7,8,10,11,12 «Зазначте право на цей об’єкт», будь-ласка, вкажіть тип права, натисніть копку «Додати» та натисніть кнопку «Зберегти об’єкт».

8. Якщо Ви не знаєте чи подано Вашу декларацію, будь-ласка, перевірте за посиланням https://public.nazk.gov.ua, переконайтеся, що в особистому кабінеті вона має статус «Активна» та перевірте вкладку «Мої повідомлення».

9. Якщо у Вас виникла помилка особистого ключа (сертифікат не знайдено 51), будь-ласка, переконайтесь у правильності вибору АЦСК, яким Вам видано ЕЦП, у полі АЦСК.

10. Якщо у Вас виникла помилка особистого ключа (невірний пароль чи ключ пошкоджений 24), будь-ласка, отримайте новий ЕЦП, звернувшись в будь-який АЦСК https://nazk.gov.ua/do-vidoma-subyektiv-deklaruvannya.

11. Якщо Ви під час реєстрації невірно вказали поштову скриньку, перевипустили ЕЦП та під час входу у Вас виникає помилка «Користувач з таким податковим номером вже зареєстрований», будь-ласка, напишіть лист повторно, зазначивши помилку:

- Ваше ПІБ,

- ІПН

- Вірну поштову скриньку.

12. Якщо Ви отримали новий ЕЦП та під час входу у Вас виникла помилка «Така поштова адреса не існує або вже зайнята», будь-ласка, скористайтеся кнопкою «Я загубив/змінив свій приватний ключ».

13. Якщо Ви не знаєте, як заповнити розділ, Ви можете ознайомитись з роз'ясненнями щодо заповнення електронних декларацій за посиланням http://nazk.gov.ua/deklaraciya, або зателефонуйте у довідку щодо заповнення декларацій +38(044)200-08-29 та +38(044)200-06-88.

14. Якщо у Вас виникла проблема технічного характеру, будь-ласка, напишіть лист на support@nazk.gov.ua повторно або зателефонуйте у технічну підтримку за номером +38(044)200-06-94.

15. Рекомендуємо : «Загальні рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Якщо після реєстрації у Реєстрі на вказану поштову скриньку Ви не отримали лист підтвердження реєстрації і при повторному вході до Реєстру видається помилка: Ви не підтвердили E-mail, потрібно перевірити папку Спам Вашої електронної поштової скриньки та у разі відсутності листа підтвердження ЗАЧЕКАТИ автоматичної активації Вашого облікового запису та спробувати увійти до системи. Автоматична активація облікових записів проводиться кожної доби з 18:00 до 09:00.

УВАГА! Якщо не надійшов лист підтвердження, НЕ ПОТРІБНО отримувати новий ЕЦП. Це не допоможе вирішенню Вашого питання, а навпаки тільки ускладнить його.


Додам корисні довідкові контактні дані щодо заповнення декларацій:
+38(044)200-08-29; +38(044)200-06-88
Технічна допомога: +38(044)200-06-94 e-mail: support@nazk.gov.ua

Канал на YouTube, де можна переглянути відео інструкції: https://www.youtube.com/channel/UCKwoUDbscWm4BT7BoBo0kMg

#декларація