Не секрет, що президентське бізнес-оточення та олігархи зацікавлені у продовженні курсу нинішньої влади. А це схема «Ротердам +», що дозволила підняти ціни на вугілля на 30-40% та заробити чималі кошти. Це повний контроль за «хлопчиками» з Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка безпосередньо визначає ціни на комунальні послуги та електроенергію. Це оборудки «Нафтогаз України», керівництво якого дозволяє собі виписувати мільйонні премії за не доведені до кінця справи.

Вдумайтесь у ці цифри: співробітникам «Нафтогазу» виплатили премії у розмірі 20,7 млн. доларів США за перемогу в Стокгольмському суді у спорі з «Газпромом». Причому, керівник цієї контори Коболєв отримав 207 млн. грн (майже 8 млн. доларів), значну частину яких він зі свого рахунку відправив родичам. Тільки одне маленьке уточнення. Премії очільники собі повиписували, тільки відсуджених грошей від «Газпрому» ми так ще не отримали, оскільки судова тяганина продовжується.

І найцікавіше. Оточення Порошенка та керівництво «Нафтогазу» планує «дембельський акорд», як влучно сказала на своїй прес-конференції лідер опозиції Юлія Тимошенко.
Справа в тому, що Коболєв ініціював дерибан української газотранспортної системи (ГТС), а саме продати її половину невідомим інвесторам за 7 млрд. доларів, що за підрахунками експертів щонайменше у 20 разів дешевше, аніж вона реально коштує. Чому продати? Бо «Північний потік-2» запустять, обсяг транзиту зменшиться й «остаточне прощавай» металобрухт. Чим же в такому разі «труба» буде цікава інвесторам – тамниця за сімома печатками?

Однак інтерес до неї вагомий. За словами аналітиків газового ринку, до української «труби» давно приглядаються багато наших олігархів та акул міжнародного капіталу. Чому б перед виборами їм не зробити такий щедрий барський жест, а вони за це відплатять Порошенку підтримкою, наприклад?

Дивіться самі: українська труба зараз приносить бюджету 3 млрд. доларів прибутку щорічно. І найголовніше, про що й наголосила Тимошенко, її можна далі використовувати для транспортування вітчизняного газу.

За останні роки «Нафтогаз» та його дочірні структури нічого не зробили для зростання видобутку українського газу, адже не так давно в Україні його добували понад 60 млрд кубометрів. Цей газ може йти як на потреби громадян, так і вітчизняної промисловості. Але ж ні, зараз ми видобуваємо лише 20 млрд. кубометрів. А уряд думає-гадає чи підвищувати ціни на газ для пересічних громадян чи якось пронесе.

За словами Тимошенко, газ має не дорожчати, а дешевшати. Саме за рахунок нарощення обсягів видобутку вітчизняного газу та припинення оборудок у «Нафтогазі». І найкраща для цього можливість – ліквідувати цю установу взагалі, бо вона виконує функції спекулятивного посередника, що продає українцям український же газ за завищеними цінами.

За словами самих урядовців, «Нафтогаз» витрачає на своє утримання майже 1,8 млрд гривень на рік. Але це ще не айсберг в доларовому океані. «Нафтогаз» заробляє шалені кошти на перепродажу газу від своєї же дочірньої компанії «Укргазвидобування» самому собі. Це приблизно один мільярд на рік. Як ви думаєте, чи не завелика розкіш утримувати таку установу, яка просто паразитує на українцях?
Після термінової прес-конференції лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, на якій вона оприлюднила плани продажу української ГТС та ліквідації «Нафтогазу», вчинився справжній ґвалт.

По-перше, заворушилось корупційне гніздо в самому «Нафтогазі». Комерційний директор «Нафтогазу» Ю. Вітренко перевів свою дорогоцінну та вистраждану премію на рахунки дружини до Ліхтенштейну. Якісь бідні родичі всі у наших можновладців? І чого це вони роблять закордоном, поки їх діти та чоловіки працюють на благо Вітчизни, не досипаючи та не доїдаючи?

По-друге, оточення Порошенка кинулось звинувачувати Тимошенко у тому, що якщо ліквідувати «Нафтогаз», то свій борг «Газпром» не виплатить. Юлія Тимошенко запевнила, що «Росія і «Газпром» заплатять все до останньої копійки… І всі отримані гроші підуть не на мільйонні премії керівництва «Нафтогазу» та не в кишені корумпованої влади. Ці гроші – для людей».

Зекономлені на утриманні «Нафтогазу» та виграні у судах ресурси могли б піти на зниження тарифів для громадян, державні програми розширення видобутку українського газу тощо. При цьому, важливо зупинити процес продажу української ГТС. Фракція «Батьківщини» вже давно зареєструвала відповідний законопроект, що унеможливлює оборудки з українською трубою і сподіваємось, ця афера буде зупинена.

Олег Постернак,
Голова Центру політичної розвідки