Те, з якою увагою і захопленням аудиторія слухала лідера «Батьківщини», просто вражає. Бо це не лише офіційний великий з’їзд партії, яка висуває свого кандидата на пост президента, а насамперед став форумом єднання – єднання навколо ідей, що їх виголошує Юлія Тимошенко, навколо Нового курсу, який уже за півроку отримав широкий розголос у суспільстві, навколо прагнення зробити Україну сильною і незалежно.

Те, що у «Батьківщині» з’їзд вирішили провести 22 січня – в День соборності, свідчить, що для Юлії Тимошенко тема об’єднання України є головною і беззаперечною. Вона неодноразово наголошувала, що для перемоги нам потрібна єдність. Адже і в столиці, і в далеких високогірних районах, і біля донбаських териконів, і на південних лиманах, і на поліссі живуть українці, які люблять свою країну і хочуть зробити її кращою, заможнішою і щасливішою.

«Велика Україна – це моя мета, від якої я не відступлюся ані на крок! Саме тому я балотуюся сьогодні у президенти», – заявила Тимошенко.

Особливо вона акцентувала на відновленні територіальної цілісності. Для цього нова влада домагатиметься посилення дипломатичного фронту, розширення переговорів у форматі «Будапешт плюс» та створення модерної української армії за стандартами НАТО. Лідер «Батьківщина» категорична: нині Україні потрібен реальний мир, а не його ілюзія. На Донбасі та в Криму живуть справжні українські патріоти, які чекають на звільнення своєї землі від ворога.

Ще торік на початку літа вона відкрито оголосила про створення Нового курсу України, презентувавши на шести форумах своє бачення економічного розвитку, соціальну доктрину, вирішення проблем еміграції,  молодіжної політики, екології та інших нагальних для України проблем. Тимошенко залучила найкращих фахівців країни до розробки Нової Народної Конституції і Нового суспільного договору, до стратегії миру і безпеки. Вона створила Воєнний кабінет, який упродовж кількох місяців крок за кроком формує стратегію миру і військову доктрину держави.  

Не менш важливо, що лідер «Батьківщини» має справді обґрунтовану економічну стратегію для України, конкретний, покроковий план дій, який цілком реально втілювати одразу ж після завершення виборів, не втрачаючи ані хвилини. І, нарешті, соціальний захист – те, що хвилює кожного. І в цій царині у Тимошенко є свої «рецепти». Це збільшення середньої заробітної плати, довгострокові мікрокредити  без застави, не більше, ніж під 3% річних, на основі обов’язкового страхування ризиків, нова і сучасна реформа галузі охорони здоров’я з обов’язковим медичним страхуванням та  доступне житло для всіх працюючих українців.

Юлія Володимирівна також зачепила дуже болючу тему –  трудову еміграцію.  Адже українці упродовж останніх років масово від’їжджають за кордон, країна втрачає своїх інтелектуалів. Кількість населення стрімко скорочується. Сьогодні вже йдеться не просто про демографічну кризу, а про загрозу національній безпеці країни.

Але важливо не лише визнавати правду, а й дати людям надію. Представлена стратегія – амбітна, і тепер завдання Юлії Тимошенко – об’єднати навколо своїх ідей не лише експертне середовище, а й більшість українців. Бо гасло «Вірю в Україну» є стержнем політики Юлії Тимошенко як претендента на найвищу посаду в державі.

Цей заклик до людей – короткий, але змістовний, і головне – це візія в майбутнє, це надія, яка так потрібна зараз українцям. Це опора на власні сили, а не на міфічних рятівників з-за кордону. Це і впевненість у можливостях нашої держави вирватися з економічного провалля, а головне – це заклик до громадян не стояти осторонь, а брати на себе відповідальність за майбутнє держави. Найвищу відповідальність – як свого часу під час зустрічі з Юлією Тимошенко наголосила Маргарет Тетчер.

Олександра Братущенко.