Кабінет міністрів прийняв постанову, якою дав старт реалізації ініціативи зі створення по всій країні 428 бюро правової допомоги Міністерства юстиції України.

Постановою передбачена ліквідація 586 територіальних органів Міністерства юстиції на районному та міському рівнях та створення у районних центрах та містах обласного призначення 428 бюро правової допомоги, які забезпечуватимуть українців правовим захистом та надаватимуть доступ до онлайн послуг Міністерства юстиції.

Новостворені бюро долучаться до вже створених центрів безоплатної правової допомоги, покривши таким чином всю Україну до рівня районних центрів та міст обласного підпорядкування. Такі бюро стануть структурними підрозділами місцевих центрів.

Основним завданням постанови є оптимізація системи територіальних органів Мін'юсту, скорочення видатків державного бюджету на забезпечення їх функціонування, розширення можливостей доступу до електронних сервісів Міністерства для всіх користувачів та доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств суспільства. Постанова дозволить суттєво розширити доступ для громадян до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, а також електронних сервісів на рівні територіальної громади.

Бюро правової допомоги – це місце, де кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу: правову інформацію та консультації. Тут буде кілька комп’ютерів, під’єднаних до мережі інтернет, з відповідним програмним забезпеченням, через які клієнт бюро зможе самостійно, або за допомогою працівника бюро, скористатись електронними послугами Мін’юсту. Більше того, працівниками бюро будуть не чиновники, а кваліфіковані юристи, які надаватимуть фахові правові консультації.

У перспективі бюро має стати «точкою доступу» до всіх державних електронних сервісів, місцем надання юридичних консультацій, прийому звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги і навіть безпосереднього здійснення представництва інтересів клієнта в суді. Тобто це компактний підрозділ, максимально корисний для людей та із мінімумом бюрократичних процедур.