1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Порядок зарахування дітей до перших класів у 2019 році

Порядок зарахування дітей до перших класів у 2019 році

Для забезпечення територіальної доступності повної загальної середньої освіти органи місцевого самоврядування створюють і утримують мережу закладів освіти та їхніх філій.

Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти, що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.

Право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується та це не обмежує право особи обрати інший заклад освіти.

Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року.

Всі батьки можуть подати заяви разом з документи (паспорт одного з батьків дитини, копія та оригінал свідоцтва про народження дитини, медична довідка дитини встановленого зразка) до школи з 23 квітня 2019 року по 31 травня 2019 року.

З 1 до 15 червня заяви про зарахування не приймаються. Але після 15 червня є можливість подати заяви на вільні місця.

До 15 червня зараховуються усі інші діти за результатами жеребкування. Воно проводиться з 5 до 10 червня та є публічним.

Присутність дитини під час подання заяви про зарахування або жеребкування не є обов’язковим.

Отже, якщо на 31 травня кількість поданих заяв не перевищує кількості місць, то не пізніше 1 червня видається наказ про зарахування усіх дітей. Їх список оприлюднюється виключно в закладі освіти. Коли у школі залишаються вільні місця, інформація про них розміщується на інформаційному стенді закладу та його веб-сайті.

Якщо на 31 травня кількість поданих заяв перевищує кількість місць, то першочергово до 1 червня зараховуються діти:

• місце проживання яких на території обслуговування школи підтверджене;
• які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами учнів цього закладу освіти;
• які є дітьми працівників цього закладу освіти;
• які є випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти (за його наявності).
Підтвердити інформацію про місце проживання дитини чи одного з батьків можна такими документами:
• паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні) одного з батьків дитини чи законних представників;
• довідка про реєстрацію місця проживання дитини або одного з її батьків чи законних представників;
• довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
• документ, що засвідчує право власності на відповідне житло;
• рішення суду, що набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання;
• документ, що засвідчує право користування житлом (договір найму/піднайму/оренди тощо), укладений між фізичними особами (за умови його реєстрації або нотаріального посвідчення) чи між юридичною і фізичною особами, зокрема щодо користування кімнатою в гуртожитку;
• довідка про проходження служби у військовій частині;
• акт обстеження умов проживання.

Скористатися послугами безоплатної правової допомоги ви можете звернувшись до Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел. (03352) 3-30-63.



#ПравоваДопомога
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Що таке податкова знижка на освіту дитини і як її отримати

Що таке податкова знижка на освіту дитини і як її отримати
Якщо одним із пунктів ваших видатків є витрати на навчання, то згідно Податкового кодексу України, ви можете повернути собі частину грошей у вигляді податкової знижки.

У системі безоплатної правової допомоги створюється Наглядова рада

У системі безоплатної правової допомоги  створюється Наглядова рада
Такі зміни покликані гарантувати якісну правову допомогу. Щоб українські громадяни без будь-якого політичного впливу і маніпуляцій отримували якісний захист від держави через систему безоплатної правової допомоги.