Люди підтримують рішення Президента відправити парламент на дочасні вибори. 72% українців вважають це правильним. Такі дані наводить соціологічна група «Рейтинг».
Та розпустити Раду – лише початок докорінної зміни влади. Після обрання нового парламенту необхідно створювати коаліцію і призначати уряд. Саме він відповідає за рівень життя людей, зміну тарифів, збільшення зарплат, соціальну політику. Оскільки коаліція формує уряд, то сьогодні важливо спрогнозувати, якою вона може бути.

Наразі 5 відсотковий бар’єр гарантовано долають чотири партії: «Слуга народу», Опозиційна Платформа «За життя», «Батьківщина» та БПП. «Сила і Честь» Ігоря Смешка балансує на межі проходження. Наразі малоймовірн, що ця політсила потрапить до Верховної Раду.
За такого складу парламенту «Слузі народу» доведеться об’єднуватись із досвідченими політиками. Опозиційна платформа Юрія Бойка навряд чи стане союзником партії Володимира Зеленського, який уже заявляв, що не буде об’єднуватись із тими, хто їздить домовлятися з Путіним. Коаліція «Слуги народу» та БПП – теж малоймовірний варіант. Її не сприймуть люди від Заходу до Сходу. Бо якщо громадяни очікують засудження оточення Порошенка, об’єднатися з його партією означатиме смертний вирок для молодих політиків.
Ефективну коаліцію можна створити з «Батьківщиною». Вона не наразить Зеленського на суспільний спротив. Тим паче, що позиції нового глави держави з багатьох питань тотожні з думкою Юлії Тимошенко: народовладдя, судова реформа, референдуми тощо. Та й досвідчена команда «Батьківщини» прискорить очікувані зміни. Для цього у Тимошенко є чіткий покроковий план, викладений у «Новому курсі», що дозволить у найкоротші строки відновити справедливість.
В ефірі програми «Право на владу» на каналі 1+1 Юлія Тимошенко повідомила, що готова допомагати новому президенту. Вона передала керівнику АП проекти указів, що дозволять знизити комунальні тарифи.
Люди розуміють, що виконавча влада залежить від Кабінету міністрів, який призначають парламентарі. Відтак очолити його має професійний політик із досвідом та готовим рецептом, як відповідати на виклики. Адже проблеми, які лишила у спадок стара влада, буде долати новий уряд.
Показово, що головною причиною для підтримки партії люди вважають соціально-економічну програму. Далі йде персона лідера та ідеологія політсили. Отож, більшість українців буде обирати між змінами на краще та реваншем старої влади.
Сергій Биков,
голова аналітичного центру «ІНПОЛІТ»