10 червня «Батьківщина» зібрала з’їзд, на якому делегати затвердили першу п’ятірку виборчого списку. Політсила Юлії Тимошенко фактично зробила ставку на фахівців, перевірених у реальній роботі. Таким чином «Батьківщина» урівноважить у парламенті новачків, які стануть депутатами від «Слуги народу».

У списку «Батьківщини» не буде артистів і спортсменів. Тимошенко веде до Верховної Ради професіоналів, які знають, що і як робити. Це люди, котрі здатні об’єднати суспільство, адже їх знає вся Україна, їм однаково довіряють і на Сході, і на Заході.

У першій п’ятірці «Батьківщини» – колишній директор металургійних гігантів Сергій Тарута і силовик Валентин Наливайченко, який двічі очолював СБУ й запам’ятався українцям масштабними кадровими чистками в спецслужбі та відкриттям вільного доступу до історичних архівів.

«Я пишаюся нашою командою. Нам потрібна одна доба, щоб запропонувати країні рецепт успіху від найкращих фахівців», – сказала Тимошенко, виступаючи на з’їзді.


У списку перших 50 ймовірних претендентів на депутатський мандат є й волиняни – голова Волинської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», керівник фракції у Луцькій міській раді Валерій Бондарук та народний депутат України (шостого скликання) Віктор Олійник. Про бажання поборотися за перемогу на виборчому окрузі №20 заявив перший заступник очільника «Батьківщини» Волині, депутат Луцької міської ради Андрій Козюра, а на виборчому окрузі №21 кандидатуватиме «батьківщинівець» адвокат Богдан Сінчук.

На партійному зібранні Юлія Володимирівна ще раз заявила, що готова працювати з новообраним Президентом і запропонувала його політсилі об’єднати зусилля й створити у майбутньому парламенті «коаліцію дій» і вже протягом перших 100 днів провести зміни, які відчули б усі українці.

«Ми готові запропонувати новій коаліції план дій і зробити все, щоб він став реальністю», – зазначила лідер «Батьківщини», маючи на увазі «Новий курс України», розроблений її командою для участі у президентських виборах.


Тимошенко навіть назвала конкретні цілі, яких досягне нова коаліція за 100 днів, реалізуючи «Новий курс»: зупинення падіння економіки, припинення терору над підприємцями, ухвалення нового податкового кодексу, зведення до мінімуму корупції. У соціальній сфері за цей час устигнуть підняти пенсії та зарплати, переглянути держбюджет, ухвалити закон про страхову медицину, повернути молоді те, що в них забрали, – допомогу на дитину.

Тимошенко на чолі уряду – це гарантія швидких та ефективних змін у країні. На відміну від інших вірогідних кандидатів на прем’єрське крісло, лідер «Батьківщини» не тільки має власну програму реформ, а й готова діяти негайно, з першого дня роботи, без розкачування і затяжних консультацій з представниками різних центрів впливу на владу.

Тимошенко як досвідчений політик одразу вказала на перешкоди, які можуть зупинити реформи в інтересах людей. Це – «мастодонти корумпованого режиму». Так вона назвала посадовців часів Порошенка, які тепер намагатимуться пробитися до парламенту через мажоритарні округи. У зв’язку з цим лідер «Батьківщини» закликала демократичні сили об’єднатися й не пустити до Верховної Ради чиновників, котрі скомпрометували себе корупцією та бездіяльністю.

«Ми не можемо дозволити собі бездарно втратити ще 5 років. У нас є унікальний документ («Новий курс», – Ред.), який можна з першої хвилини виконувати та давати результат за перші 100 днів», – наголосила політик.


Передвиборний з’їзд «Батьківщини» відбувся просто на подвір’ї партійного офісу – без пафосу й естрадних зірок. На сцену виходили тільки члени команди Юлії Тимошенко. Усіх їх об’єднало прагнення зробити Україну правовою й заможною державою.

Сергій МАЦІЄВСЬКИЙ