Дані соцопитування, проведені Фондом «Демократичні ініціативи», показують: «медовий місяць» нового президента закінчується. Володимиру Зеленському ще вдається бути найбільш рейтинговим політиком, проте все більше оголюються проблеми, де йому потрібна підтримка.

Проходить ейфорія від того, що «ми їх зробили». Почалися будні. Люди чекають швидких змін у сферах, які найбільше впливають на їх життя. Різні дослідження показують, що серед найбільш вагомих проблем людей – високі тарифи, інфляція, малі зарплати. Люди чекають від Володимира Зеленського відповіді на питання соціальної політики.

Де ж узяти, ці відповіді?

На президентських виборах єдиним кандидатом, який ішов із стратегією розвитку економіки та виходу з кризи, була Юлія Тимошенко. Не дивно, що і зараз президент використовує для свого плану дій напрацювання з її програми. Проте пояснень замало. Перед Володимиром Зеленським гостро стоїть проблема чітких кроків і швидкого результату.

Звідси два вічних питання – хто винен і що ж робити?

Рейтинги показують 42,7% підтримки «Слуги народу». Партія має шанси на однопартійну більшість. Чи добре це для держави? В українських реаліях це майже зазвичай означає обростання «сім’єю» та «друзями». Вони створюють для президента віртуальну реальність, що збільшує розрив між ним і народом. Приклади двох Вікторів – Ющенка та Януковича показують, до чого це може привести.

Таким чином, основою стабільності у русі до змін є коаліція Володимира Зеленського з іншими політичними силами. З ким він може її створити? Хто отримає «золоту акцію» в парламенті?

«Опозиційну платформу «За життя» підтримують 10,5% тих, хто визначився. Партія є токсичною і навіть не робила спроб оновити репутацію. Володимир Зеленський категорично заперечує можливість співпраці з ними.
«Батьківщину» підтримують 10,2%. Партія впевнено проходить до парламенту.

Юлія Тимошенко вже презентувала план на 100 днів, де передбачено аудит рішень старої влади, зменшення тарифів та зміну податкової системи. Цього року «Батьківщині» виповнюється 20 років, вона має своїх представників у найменших селах, охоплює всю країну. В одномандатних округах «Батьківщина» висунула кандидатами в народні депутати нових професійних людей. У списку ж – досвідчені політики.

За «Європейську Солідарність» готові проголосувати 9,8%. Петро Порошенко швидше за все зацікавлений у тому, щоб отримати мандат і уникнути відповідальності. Про це свідчить поспіх, із яким проводилися «праймеріз» – голосування за кандидатів до списку. До речі, на прохідні місця туди потрапили лише окремі з учасників.

«Голос» Святослава Вакарчука набирає, за даними дослідження, 6,4%.
Таким чином, найбільш вірогідним і дієвим партнером Володимира Зеленського є ВО «Батьківщина». Вибори до Верховної Ради – це вибори коаліції. Президенту потрібна підтримка та план дій, який пришвидшить зміни на краще.

Петро Охотін,
політолог