1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Ковельський історичний музей відзначає своє 30-річчя

Ковельський історичний музей відзначає своє 30-річчя

Справжнім центром патріотичного, духовного та естетичного виховання у Ковелі став міський історичний музей – культурно-освітній та науково-дослідний заклад, призначений для вивчення, збереження та використання пам'яток матеріальної та духовної культури Ковельщини.

Його відкриття співпало зі створенням незалежної Української держави. У 1989 році згідно наказу управління культури виконкому Волинської обласної ради народних депутатів було засновано Ковельський історичний музей на правах відділу державного Волинського обласного краєзнавчого музею. У 1992 році музей було передано у підпорядкування відділу культури Ковельського міськвиконкому.

Основними напрямками музейної діяльності є науково-дослідницька, пошукова, експозиційна, виставкова, фондова, реставраційна, освітньо-виховна, видавнича, доглядацька та робота по створенню наукового архіву музею.

На сьогодні фонди Ковельського історичного музею нараховують поверх 7 тис. експонатів. Нині на обліку – речі природничого, художнього, етнографічного, історичного характеру. Є багато оригінальних та автентичних речей, котрі дають змогу глибше пізнати історичне минуле Ковельщини, заняття його мешканців у різні періоди суспільно-політичного розвитку.

Музейна експозиція висвітлює історію м.Ковеля і Ковельського району від найдавніших часів до сьогодення.

У музеї подана цікава колекція геологічних порід, є рештки кісток найдавніших тварин.

Археологічна збірка представлена зразками зброї та знарядь праці II тис. до н.е.. Часи Київської Русі – різноманітними предметами: перснями, сережками, нагрудними прикрасами, зброєю та інш.. Період Речі Посполитої знайомить з цілим рядом предметів ковальського ремесла.

У експозиції музею відтворена кузня XIX ст.. Основним стаціонарним обладнанням кузні є ковальський міх, горно, наковальня, набір ковальських інструментів.

Музей має колекцію оригінальних писемних пам'яток, яку, зокрема репрезентують стародруки. Чимало друкованих матеріалів представляють розділ освіти.

Надзвичайно цікавими експонатами є особисті речі ковельчан. Це піаніно київської фабрики «A.Strobl», годинники кінця XIX - поч.ХХ ст., дзеркало поч.ХХ ст., срібне та мідне кухонне начиння, чимала нумізматична колекція поч.ХІХ ст.. Музей презентує колекцію самоварів, скляний, керамічний та металевий посуд починаючи з поч.ХХ ст..

Гордістю музейної збірки є колекція фотокарток відомих ковельських фотосалонів кін.ХІХ ст..- 1939 pp.

Територія Ковельщини впродовж віків була місцем бойових дій. У відділі Перша світова війна представлені зброя, унікальні фотографії, особисті речі солдат. Ряд матеріалів висвітлює міжвоєнний період «Ковель у складі II Речі Посполитої»: предмети побуту та ужиткового мистецтва, карти, фотографії, писемні джерела. Є інформації про знаних постатей краю - членів культурно - освітніх організацій «Просвіта», «Союз Українок».

У експозиції музею відтворені події Другої світової війни на Ковельщині. Серед унікальних речей: радянський бронежилет-панцир, німецький міномет, гвинтівки, кулемети, контейнер для мін, особисті речі німецьких, радянських солдат, вояків УПА, волинських керівників партизанського руху, політв'язнів засуджених за зв'язок з ОУН-УПА, карти боїв, нагороди. Відображено в експозиції і післявоєнний радянський період. Представлено види міста, особисті речі ковельчан, реконструкцію інтер'єру міської кімнати.

Окремий розділ музею розповідає про політичне життя, економічний і культурний розвиток міста в часи незалежної України. Широко висвітлено тему війни на сході України. У музейній залі розміщені військові речі привезені з зони проведення АТО: бойові прапори 299-ї бригади танкової авіації Національної Гвардії України та 4-ї аеромобільної десантної роти 95-ї ОАМДБ «Ведмеді», стяг 2-го аеромобільного десантного батальйону розвідувального взводу, шеврони.

В експозиції представлена і атрибутика «ДНР» та «ЛНР» (стяги, агітаційні листівки, карти, частина вази нашпигованої металевими предметами, яка здетонувала, тощо), чимало фрагментів сучасної зброї (ручний бронетанковий гранатомет «Муха», ПЗРК «Ігла», снаряди реактивних систем залпового вогню «Смерч» та «Град», автомат Калашникова, саморобний міномет, військове спорядження (шоломи, бронежилети). Є кольорові листи бійцям української армії зі всієї України та з-за кордону і дитячі малюнки військовим, які воюють у зоні бойових дій на сході держави.

У музеї представлена багата збірка етнографічних речей, яка відтворює господарський та побутовий розвиток Ковельщини кінця 19 - початку 20 століть. Серед них зразки ткацтва, вишивки; вироби з дерева, заліза, лози, соломи, шкіри та глини. Розділ образотворчого мистецтва наповнений картинами 1960- 1990-х років і сучасності.

Поряд із постійним оновленням діючої експозиції у музеї ведеться робота по організації цілого ряду тематичних і персональних виставок з приватних колекцій та фондів музею. Чимало їх відкривається у Галереї мистецтв, виставкові зали якої з 2012 року знаходяться у віданні Ковельського історичного музею.

Музей проводить активну масово-науково-освітню та популяризаційну роботу. Його наукові розвідки є у ряді збірників матеріалів Всеукраїнських та обласних наукових історико – краєзнавчих конференцій. На базі експозицій та виставок проходять екскурсії, вікторини, уроки з народознавства, тематичні вечори, майстер-класи, лекції, семінари тощо.

Все більше громадян помічають зусилля музейників, спрямовані на збереження і популяризацію історичної та культурної спадщини Ковельщини.
***
23 серпня Ковельський історичний музей відзначає своє 30-ліття. З нагоди свята запрошуємо ковельчан та гостей міста відвідати заходи:

11.30 – відкриття фотовиставки «Ковельському Історичному музею – 30»; перегляд фільму про музей; квест-вікторина «Пізнання історії мовою експонатів» (історичний музей)
14.00 – відкриття виставки живопису та графіки «Палітра рідного краю» (Галерея мистецтв)
Завітайте до Ковельського історичного музею! Ви обов’язково відкриєте для себе щось нове, цікаве і корисне, навіть якщо ви тут вже були.

Матеріал підготувала: директор Ковельського історичного музею
М.Є.Матвійчук


#ІсторіяКовеля #Виставка
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також