Щоб припинити двовладдя, яке заважає розвитку країни, треба перезаснувати державу шляхом ухвалення нового Основного закону, заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко в програмі «Велике інтерв’ю з Євгеном Кисельовим» на телеканалі «NewsOne».

– Україна не може стати на ноги, бо в Конституції закладене двовладдя, тобто є два керівники держави: президент та прем’єр-міністр. У кожного міністра, голови облдержадміністрації, у всіх гілок влади два керівники – президент і прем’єр, – констатувала парламентар.

Чинний Основний закон, ухвалений 1996 року, став одним із символів держави. Однак, на думку Юлії Тимошенко, він вже не відповідає потребам часу, бо був продуктом дуже важкого компромісу. Фактично постсоціалістична номенклатура нав’язала громадянам свій порядок управління державою.

– Нам сьогодні потрібний не нав’язаний інструмент формування державної влади «згори», коли люди не мають ні повноважень, ні права контролювати владу чи переобрати її, ні навіть права на реальний референдум. Нам потрібен новий суспільний договір. Я за те, щоб держава була перезаснована, – зазначила голова партії «Батьківщина».

Політик також вважає, що нова Конституція має закріпити парламентську форму правління, адже вона «сильніша за президентську і передбачає обрання керівника держави всім народом на виборах».

– Обираючи політичну силу на чолі з лідером, люди фактично обиратимуть прем’єр-міністра або канцлера, який спиратиметься на більшість у парламенті. Інакше бути не може. Обов’язково має бути також контроль опозиції та суспільства, – підсумувала лідер «Батьківщини».

(За матеріалом http://ba.org.ua Скорочено)