1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Юстиція Волині інформує про неприйняття спадщини спадкоємцями та наслідки

Юстиція Волині інформує про неприйняття спадщини спадкоємцями та наслідки

  Продовжуємо  інформувати громадян щодо оформлення спадкових прав. Розповімо про неприйняття спадщини спадкоємцями, і які наслідки чекають на них.

    Відповідно до статті 1270 Цивільно кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Тобто, із дня смерті особи або дня, з якого вона оголошується померлою. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо ж строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Важливо знати: у разі, якщо спадкоємець упродовж вказаного терміну не подав заяву про прийняття спадщини та не проживав постійно разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини за однією адресою, він вважається таким, що не прийняв її.

       Однак, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

       Також зазначимо, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

         У разі ж відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Така заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Ольга Семенюк,
заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів)


#ЮстиціяВолині
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Юстиція Волині інформує про послугу "єМалятко"

Юстиція Волині інформує про послугу "єМалятко"
Міністерство юстиції України та Уряд намагаються максимально спростити життя батьків у час, коли в них і без того з’являється багато нових клопотів, пов’язаних з народженням дитини.