Сидите довго за комп’ютером, довгий час перебуваєте за кермом автомобіля, працюєте в сидячому режимі? І при цьому не турбуєтеся за своє здоров’я? Тоді чекайте в гості біль у спині, яка є глобальною проблемою сучасних людей з малорухливим способом життя.

Сьогодні найбільш проявляють себе грижі міжхребцевого диска: попереково-крижового, грудного і шийного відділів хребта. Захворювання не можна запускати, так як його наслідки здатні обмежити активність людини або навіть призвести до інвалідності. До основних причин, які провокують розвиток захворювання, належать природні процеси старіння в хребті, коли відстань між хребцями поступово з віком зменшується, надмірна вага тіла, фізичні навантаження або різке підняття ваги, постійне перебування в сидячому положенні, травми, сколіоз, остеохондроз, нерухомий або малорухомий спосіб життя. Серед симптомів грижі виділять біль, оніміння кінцівок, загальна м’язова слабкість.

Щоб не допустити розвиток грижі, найкращою профілактичною мірою є активний спосіб життя. Піші прогулянки, гімнастичні вправи, відмова від шкідливих звичок буде першим кроком для поліпшення здоров’я. Також необхідно виконувати вправи на підтримання постави і утримання нормального рівня ваги, що дозволить знизити тиск на міжхребцеві диски, і тим самим звести ризики прояву грижі хребта до мінімуму.

Для відновлення функцій хребта використовуються кілька методів. Один з них - лікувальне плавання, при якому хребетний стовп вирівнюється, дозволяючи усунути будь-які запалення і біль. Багаторічна практика доводить, що при грижі хребетного диска вправи в басейні є одним з найбільш ефективних методів відновити працездатність в найкоротші терміни.

Під час плавання усувається хворобливість, поліпшується кровообіг, нормалізується обмін речовин в області патологічних змін, зміцнюється м’язовий каркас за рахунок рівномірного розподілу навантажень, а також плавання заспокійливо впливає на нервову систему, дозволяючи значно поліпшити ефективність водних вправ.

Увага, перед тим, як почати займатися плаванням, необхідно проконсультуватися з лікарем, адже при грижі хребта для виконання занять у воді є протипоказання: такі процедури заборонені при загостренні захворювання і виражених болях. Цей вид лікування можна використовувати тільки при ремісії. Не займайтеся самолікуванням!

Отже, вам лікар порадив займатися плаванням, ви наважилися і придбали абонемент в басейн. Перше запитання, з яким стикається початківець - що взяти з собою в басейн? Отже, вирушаючи в басейн, варто перевірити, чи захопили ви з собою наступні речі:

1. Абонемент (медичну довідку).

2. Плавки / купальник.

3. Шапочка для басейну.

4. Окуляри для плавання.

5. Рушник, мочалка, мило, шльопанці.

Запишіть список на листочку, покладіть його у рюкзак, і кожен раз, збираючись на тренування, перевіряйте, чи все взяли, щоб не повертатися потім, так і не поплававши.

Найкращим варіантом для гарного освоєння техніки плавання є допомога персонального тренера, який не лише направить на правильний шлях, але й наголосить на всіх помилках, які будуть у вас з’являтися. Однак, якщо ви вирішили плавати самостійно, обов’язково прочитайте наступні поради.

Найбільш складний елемент плавання є правильне дихання, яке може викликати значні проблеми у виконанні техніки. Безліч любителів плавання відчувають дискомфорт, втому та біль в області шиї, які, зазвичай, виникають при неправильному диханні. Необхідно чітко розуміти та виконувати основні деталі вдиху та видиху.

Для того, щоб поставити правильну техніку дихання, необхідно зрозуміти основні принципи цього технічного елементу. Під час плавання, плавець повинен бути розслабленим і виконувати всі рухи спокійно, адже будь яке навантаження в тілі сильно заважає плаванню.

Багато людей плавають з піднятою головою, тим самим, постійно навантажуючи шию. Таке плавання абсолютно неправильне та шкодить вашому здоров’ю через лишнє навантаження хребта, яке може викликати різні травми в шиї або спині.

Для того, щоб полегшити правильне опускання обличчя у воду, вам необхідні зручні окуляри для плавання, які ідеально підходять до пропорцій вашого обличчя і не протікають. Це дуже важливо, щоб бачити під собою дно басейну та інших плавців.

Протягом перших разів плавання опускання голови у воду може спричиняти дискомфорт. Но варто лише звикнути, і ви назавжди забудете про підняту голову. Найголовніше - не здаватися після невдалих спроб та неприємних відчуттів, таких як захлинання та потрапляння води у ніс.

Вдих та видих дозволяють підтримувати рівень кисню в крові та виконувати роботу м’язам. Якщо дихання буде неповноцінним - рівень кисню буде зменшуватися і почнеться кисневе голодування, м’язи почнуть закислюватися, що в кінцевому стані припинить їх роботу.

Вдих виконується дуже швидко через рот. У плаванні дуже важливо виконувати глибокий вдих, щоб вдихнути велику кількість кисню. Плавців з дитинства вчать дихати глибоко, саме тому у них розвиваються великі легені та широка грудна клітка.

Під час видиху у воду важливо не спішити, виконувати його довго і протяжно, ніби ви дуєте на гарячий чай. Зверніть увагу, що видих виконується лише у воду. Як тільки ви помічаєте, що повітря в легенях залишається зовсім небагато - це сигнал, що потрібно зробити вдих. Для початківців рекомендується робити видих через ніс, це дуже зручний спосіб для протяжного видиху, а також, у плавця з’явиться рефлекс, щоб вода не потрапляла у ніс під водою.

На початкових етапах навчання правильного дихання людина покладається на свої рефлекси. Таким чином, вона виконує вдих і видих на відчуттях, які виникають при виконанні рухів. В плаванні, людські рефлекси не завжди сумісні з правильною технікою, а навіть протилежні. Тому виконуйте рухи технічно правильно, не дивлячись на дискомфорт.

Зазвичай, більшість людей вибирають плавання стилем кроль, який, також є найшвидшим. Плавець робить поперемінні гребки руками, а в цей час ноги безперервно рухаються за принципом роботи ножиць. Якщо стиль плавання не визначено, то плавець завжди вибирає кроль, через що його називають вільним стилем. Для вдиху повітря під час плавання кролем голова повертається тільки в сторону і не піднімається угору. Разом з поворотом голови під час вдиху розвертається верхня частина корпуса, а точніше плече та трішки спина. Потрібно слідкувати, щоб плече та спина розверталися не дуже сильно для підтримки правильного положення тіла, а постійна робота ногами буде стабілізувати ваше положення у воді.

Якщо ви плануєте плавати кролем, тоді прочитайте уважно про 5 основних помилок:

1. Провалювання ліктя в гребку. Гребок - найважливіший елемент у стилі кроль. В більшості плавців провалюється лікоть, через що стає неможливо захватити воду та відштовхнутися від неї. Виконуючи гребок з високим ліктем - ви зможете зачепитися за воду. Для того, щоб виконати правильний гребок, необхідно завернути руку в середину, щоб лікоть дивився на верх.

2. Виконання гребка під час вдиху. Якщо плавець виконує гребок під час вдиху, то він виконується по неправильній траєкторії. Під час вдиху тіло повернуто в сторону, із за чого порушується положення руки відносно плечей та грудей. Під час виконання гребка однією рукою, інша повинна знаходитися спереду, що допоможе впертися на воду і плавно рухатися вперед. Потрібно запам’ятати одне важливе правило - не можна починати гребок, якщо голова повернута у сторону.

3. Піднімати голову під час вдиху. Багатьом плавцям здається, що набагато легше виконувати вдих просто піднімаючи голову. Насправді це не так. При підніманні голови, тіло, таз та ноги відразу опускаються, а швидкість сповільнюється. Повертайте голову тільки в сторону! Під час вдиху тримайте голову в горизонтальному положенні, і після вдиху - повертайте її в нейтральне положення. При правильній техніці ваше плавання буде плавним, і ви не будете витрачати лишню енергія на дихання.

4. Короткі гребки. Роблячи короткі гребки, якість плавання втрачається і ви витрачаєте значно більше енергії без збільшення швидкості.

5. Занадто велике згинання ніг. Великий недолік неправильної роботи ніг у тому, що це сильно сповільнює вашу швидкість та витрачає велику кількість енергії. Робота ніг повинна підтримувати горизонтальне положення тіла, вони повинні бути прямими та розслабленими.

Займайтеся плаванням, постійно удосконалюйте техніку та збагачуйтеся корисними знаннями для оздоровлення організму. Гарного всім здоров’я!