1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Орендна плата за користування приміщеннями комерційного призначення під час карантину

Орендна плата за користування приміщеннями комерційного призначення під час карантину

Задля недопущення розповсюдження коронавірусу, в Україні із 12 березня 2020 року запроваджено карантин, що вводить обмеження на безліч сфер життєдіяльності, зокрема й на діяльність більшості закладів, які розповсюджують товари або надають послуги, окрім тих, які постачають товари і послуги першої необхідності, або працюють дистанційно.

Однак більшість закладів все ж припинило свою роботу, скажімо торгові центри, салони краси, побутові магазини тощо. Більшість власників таких закладів або осіб, які здійснювали свою професійну діяльність в таких закладах, орендують приміщення, які на період карантину вимушено не можуть використовувати. Фактично, не отримуючи доходу повністю або частково, вони все ж перебувають у договірних відносинах з орендодавцями і зобов’язані платити вартість оренди приміщень.

Зараз у підприємців з’явилася юридична підстава для отримання від Торгово-промислових палат (ТПП) сертифікатів про дії обставин непереборної сили. Відповідно до приписів законодавства форс-мажорними обставинами вважаються події, настання яких неможливо було передбачити на момент укладення договору, що не залежать від волі сторін, але призводять до неможливості виконання договірних зобов’язань. Ці обставини звільняють сторони договору від відповідальності за невиконання зобов’язань.

При цьому необхідно звернути особливу увагу на наступне:

1. Наявність форс-мажорних обставин, підтверджених у встановленому законом порядку сертифікатом ТПП, тягне за собою лише звільнення від відповідальності за порушення зобов’язань, що на практиці зазвичай означає можливість не сплачувати неустойку і не компенсувати збитки. Форс-мажор не є підставою для безумовного невиконання зобов’язання, а по суті надає відстрочку в його виконанні. Зобов’язання все одно має бути виконане після припинення дії форс-мажорних обставин.

2. Будь-який договір складається з декількох взаємних зобов’язань сторін. Форс-мажор застосовується не до договору в цілому, а до окремих зобов’язань за ним. За договором оренди приміщення орендодавець зобов’язується надати орендарю в користування приміщення, а орендар зобов’язується своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату. Введення карантину само по собі не впливає на можливість орендаря сплачувати орендну плату, тому не може вважатися форс-мажорною обставиною саме для цього зобов’язання. Крім того, форс-мажор не надає права на повне звільнення від сплати орендної плати на період його дії, а лише дозволяє її відстрочити.

Але є один важливий аспект. Через закриття торгових центрів і магазинів більшість орендарів торгових площ зіштовхнуться з неможливістю використовувати предмет оренди за призначенням – вести торговельну діяльність.

Ч. 4 та ч. 6 ст. 762 ЦК України визначають, що наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Відповідно до ст. 286 Господарського кодексу України, орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання.

Ці положення чинного законодавства дають право орендарю ініціювати зміни до договору оренди та просити зменшення орендної плати або ж звільнення від неї.

Тому орендарі можуть розглядати карантин як обставину, яка не дозволяє орендодавцю виконувати свої зобов’язання належним чином, а саме: надавати в комерційне використання предмет оренди.

Таким чином, в орендаря немає обов’язку щодо внесення орендної плати за період, коли об’єкт оренди не міг бути використаний за призначенням.

Варто також звернути увагу на те, що більшість договорів оренди передбачають порядок розірвання договору в силу дії форс-мажорних обставин. Відтак, орендодавець має право звернутися до ТПП або до регіональних органів ТПП для отримання сертифікату про дію форс-мажорних обставин, після чого розірвати договір оренди в односторонньому порядку.

#ПравоваДопомога
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Система БПД призупиняє прийом громадян і надає правову допомогу дистанційно

Система БПД призупиняє прийом громадян і надає правову допомогу дистанційно
З 23 березня 2020 року і до завершення карантину система безоплатної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги. У цей період система БПД надаватиме правові послуги дистанційно.

Як протидіяти домашньому насильству

Як протидіяти домашньому насильству
Постраждалим від домашнього насильства гарантується правовий захист за рахунок держави, який передбачає захист, представництво інтересів у суді та складання процесуальних документів.

Як діяти у разі нападу?

Як діяти у разі нападу?
Із правової точки зору надійних засобів убезпечення себе від нападу немає. Однак, можна вчинити ряд дій, які посприяють захисту вашого законного інтересу щодо притягнення винної у нападі особи до відповідальності.