1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Як не пропустити строк для прийняття спадщини в умовах карантину?

Як не пропустити строк для прийняття спадщини в умовах карантину?

Для прийняття спадщини законодавством встановлений строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини (часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою).

Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину.

На даний час чинним законодавством не передбачено зупинення перебігу строків для прийняття спадщини в умовах карантину.

Якщо цей строк буде пропущено, то продовжити його можливо лише в судовому порядку при наявності поважних причин, причому невідомо чи вважатиме суд введення карантину поважною причиною, оскільки діяльність нотаріусів із введенням карантину не припинена.

Заяви про прийняття спадщини подаються спадкоємцем особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Якщо спадкоємець особисто прибув до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, нотаріальне засвідчення справжності його підпису на таких заявах не вимагається. Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. У разі направлення заяви про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини поштою, підпис на такій заяві посвідчується будь-яким нотаріусом незалежно від місця відкриття спадщини.

Своєчасно надісланою вважається заява, що направлена поштовим відправленням до закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини і яка надійшла нотаріусу після закінчення цього строку, причому заяву необхідно здати до установи зв'язку до закінчення останнього дня строку.

Не приймаються заяви про прийняття спадщини, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей.

Кому не потрібно протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини подавати заяву про прийняття спадщини?

Вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини:
- спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини (у разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем);
- малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена.

Як працюють державні та приватні нотаріуси під час карантину?
Міністерство юстиції України рекомендує державним та приватним нотаріусам:
- здійснювати прийом громадян виключно для вчинення невідкладних нотаріальних дій за попереднім записом в телефонному режимі;
- не допускати скупчення людей у державних нотаріальних конторах;
- для прийому громадян запровадити чергування у державних нотаріальних конторах;
- надання консультацій та роз’яснень з питань вчинення нотаріальних дій має відбуватись дистанційно за допомогою засобів телефонного зв’язку або шляхом електронного листування.

Спадкоємцям, які прийняли спадщину, зауважуємо:

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, строком не обмежена.

Ольга Семенюк,
заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів)


#ЮстиціяВолині
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

На час скасування прийомів громадян до працівників управління юстиції можна звернутись дистанційно

На час скасування прийомів громадян до працівників управління юстиції можна звернутись  дистанційно
До відома жителів Волинської області! Управління юстиції нагадує номери телефонів своїх структурних підрозділів на Волині.

Конфіскований на Львівщині спирт скерують на виробництво антисептиків

Конфіскований на Львівщині спирт скерують на виробництво антисептиків
Про це домовилися у ході робочої наради Львівської ОДА, Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Управління Служби безпеки України у Львівській області.