1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Домашнє насильство в Україні – злочин, а не «любов»

Домашнє насильство в Україні – злочин, а не «любов»

Конфлікти й непорозуміння трапляються у будь-якій сім’ї, але інколи вони стають загрозою для фізичного та психологічного здоров’я людини.

Часто люди під домашнім насильством вважають лише побої. Нещодавно тільки за такі прояви “любові” можна було покарати кривдника. Тепер домашнє насильство – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру по відношенню до людини, якщо вони порушують її права і свободи, наносять моральну шкоду, фізичну чи економічну.

Доволі тривалий час в Україні ставлення до домашнього насильства залишилось суто «домашнім», а суспільство переважно закривало очі, мовляв, не варто пхати носа у чужу сім’ю.

Домашнє насильство ˗ діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

5 фактів, які треба знати про домашнє насильство:

Поза законом усе, що принижує честь та гідність (насильство може бути як фізичним, так і психологічним, економічним чи сексуальним).

Кривдником може бути не лише чоловік (кривдником може бути чоловік/дружина, колишній чоловік/дружина, мати/батько одного з членів подружжя, брат/сестра, інший родич, інша особа, яка пов’язана спільним побутом чи спільним проживанням).

Діти страждають найбільше (дитина, яка стала свідком (очевидцем) домашнього насильства, уже постраждала від нього).

Виправдань немає і не може бути (насильство це злочин, якому немає виправдання; за вчинення домашнього насильства настає кримінальна відповідальність).
Правова допомога поруч (постраждалі від домашнього насильства можуть безоплатно отримати усі види правових послуг).

Для особи, що постраждала від домашнього насильства, вкрай важливо не залишитися на самоті із проблемою та вчасно отримати кваліфіковану допомогу.

Як захистити себе від домашнього насильства та куди звертатись за допомогою: покрокова інструкція.

КРОК 1. Негайно телефонуйте за номером «102». При виклику екіпажу патрульної поліції слід зазначити, що вам потрібен саме екіпаж “ПОЛІНА” (поліція проти домашнього насильства), які реагують виключно на виклики, що пов`язані із домашнім насильством.

ЩО ДАЛІ?

За фактом Вашого виклику має прибути екіпаж патрульної поліції, зафіксувати прояв домашнього насильства у будь-якій формі та вжити такі заходи:
— скласти протокол про адміністративне правопорушення;
— за наявності для цього підстав, затримати кривдника максимум на 3 години;
— застосувати терміновий заборонний припис стосовно кривдника;
– зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
– заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
– заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

КОРИСНО: У разі, якщо з будь-яких причин Ви не викликали поліцію та не зафіксували факт насильства в сім’ї в момент вчинення, вирушайте до територіального відділення поліції та напишіть заяву про притягнення кривдника до відповідальності.

КРОК 2. У разі, якщо Ви стали жертвою домашнього фізичного або сексуального насильства навіть якщо у Вас не має видимих ознак ушкоджень (наприклад синців чи подряпин), НЕГАЙНО вирушайте на прийом до лікаря у травмпункт/судово-медичного експерта, щоб своєчасно зафіксувати тілесні ушкодження і визначити ступінь їх тяжкості. Надалі це допоможе притягнути Вашого кривдника до кримінальної відповідальності.

КРОК 3. У разі вчинення фізичного або домашнього насильства, бажано НЕГАЙНО звернутись до районного відділення поліції для складання письмової заяви про вчинення кримінального правопорушення.

КРОК 4. Скористайтесь правом на встановлення обмежувального припису.

Обмежувальний припис це – одне або кілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи. Обмежувальний припис виноситься судом строком від 1 до 6 місяців (може бути продовжений до 6 місяців).

Що може входити в обмежувальне припис?
1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
2) усунення перешкод в користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю особи, яка постраждала;
3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
4) заборона наближатися на певну відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває в місці, невідомому кривдникові, переслідувати її і в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
6) заборона вести переписку, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Про видачу обмежувального припису варто звертатися в суд за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала. Протягом 72 годин з моменту прийняття такої заяви суд приймає відповідне рішення.

КРОК 5.
Якщо ви потребуєте вирішення юридичних питань – скористайтесь своїм законним правом на безоплатну правову допомогу. Адреси точок доступу до безоплатної правової допомоги – за посиланням:
https://volyn.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centry/kovel-mc

Однією з категорій осіб, яким надається безоплатна вторинна правова допомога, є жертви домашнього насильства. А це означає, що в разі, якщо Ви стали заручником такої ситуації, то маєте право на безоплатне представництво Ваших інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання процесуальних документів та захист.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА СВОЇХ БЛИЗЬКИХ.
БО ПЕРЕМОЖЕ ДОБРО.


#ПравоваДопомога
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Оголошено відбір серед адвокатів для навчання та участі у пілотному проєкті з відновного правосуддя

Оголошено відбір серед адвокатів для навчання та участі у пілотному проєкті з відновного правосуддя
Конкурс оголошено Координаційним центром з надання правової допомоги в рамках пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Порядок вирішення земельних спорів

Порядок вирішення земельних спорів
Великого розголосу цьогоріч в Україні набула тема земельного питання. Фахівці Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пропонують ознайомитися з інформацією, яка допоможе легко та швидко вирішити ваші земельні питання.