1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Суспільно корисні роботи як один із видів адміністративного стягнення до неплатників аліментів

Суспільно корисні роботи як один із видів адміністративного стягнення до неплатників аліментів

У наших постійних рубриках неодноразово можна ознайомитись із роботою того чи іншого відділу ДВС зі стягнення аліментів, але надалі ми будемо вас інформувати також і про відповідальність за їх несплату. Тож сьогодні поговоримо про суспільно корисні роботи як один із видів адміністративного стягнення до неплатників аліментів.

Варто знати, що суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка ухиляється від сплати аліментів, оплачуваних робіт. Вид робіт визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Суспільно корисні роботи призначаються на підставі протоколу державного виконавця судом строком від 120 до 240 годин.

Наголошуємо, що суспільно корисні роботи боржник має виконувати у вільний від роботи чи навчання час і за їх виконання порушнику нараховуватиметься плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

У яких випадках боржник підлягає такій відповідальності?

Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, то боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Але, якщо ж такі аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то для притягнення боржника до адміністративної відповідальності заборгованість має становити у сукупному розмірі суму відповідних платежів за 3 місяці.

Проте, не всіх осіб можна притягнути до суспільно-корисних робіт. Так, вони не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

Крім того, варто знати, щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, встановлюється адміністративна відповідальність і передбачається покарання у вигляді адміністративного арешту строком до 10 діб, що передбачено ст. 183-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

#ЮстиціяВолині
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Державні виконавці Волині стягнули 512 257 грн заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами

Державні виконавці Волині стягнули 512 257 грн заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами
Державні виконавці Волині стягнули 512 257 грн заборгованості по заробітній платі та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами.

Скільки стягнули заборгованості в липні зі сплати аліментів державні виконавці Другого відділу ДВС м.Луцьк

Скільки стягнули заборгованості в липні зі сплати аліментів державні виконавці Другого відділу ДВС м.Луцьк
Юстиція Волині вкотре звертається до батьків, аби вони пам’ятали про свої обов’язки і турбувалися про дітей, своєчасно сплачуючи аліменти.