1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Основне про Європейський суд з прав людини

Основне про Європейський суд з прав людини

Друзі, сьогодні ми поговоримо про Європейський Суд з прав людини (надалі - Суд). Для початку нагадаю, що це є міжнародний судовий орган, юрисдикція якого поширюється на всі держави - члени Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, і включає всі питання, які стосуються тлумачення і застосування конвенції, включаючи міждержавні справи й скарги окремих осіб. Україна є стороною Конвенції з 11 вересня 1997 року.

Важливо знати, що предметом скарги можуть бути тільки права і свободи, які гарантуються конвенцією або її протоколами. Тобто, ви можете звернутися до Суду лише зі скаргами, предмет яких перебуває у сфері відповідальності суб’єкта владних повноважень (наприклад: парламенту, суду, прокуратури тощо) однієї з цих держав. Суд не розглядає заяви, спрямовані проти приватних осіб або недержавних інституцій.

Якщо більш детальніше, то Європейський суд з прав людини має право:

- розглядати індивідуальні та міждержавні скарги, подані до Європейського суду з прав людини проти одного або декількох держав - членів Ради Європи або проти Європейського союзу;
- визнавати факт того, що було порушено, те чи інше право заявника;
- присудити заявнику виграну, справедливу компенсацію;
- тлумачити Конвенцію про захист прав людини та основних свобод;
- встановлювати факт того, що будь-яке порушення в певній державі носить масовий характер через системність проблеми, у зв'язку, з чим наказувати цій державі вжити заходів щодо виправлення цього недоліку;
- розглядати запит комітету міністрів Ради Європи з питання про те, чи не порушила держава-відповідач своє зобов'язання по виконанню постанов (рішень) Європейського суду з прав людини;
- давати тлумачення раніше винесеної постанови на запит Комітету Міністрів Ради Європи;
- виносити Консультативні висновки про тлумачення Конвенції про захист прав людини та основних свобод, з питань, не пов'язаних з розглядом справ.

Важливо наголосити, що Суд приймає заяви до розгляду лише після того, як були використані усі внутрішні засоби юридичного захисту, і лише протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення.

Офіційними мовами є англійська та французька, але за бажанням Ви можете звертатися до Секретаріату Суду офіційною мовою однієї з держав, що ратифікували Конвенцію. На початковій стадії провадження Суд може також листуватися з Вами цією мовою. Проте, якщо не визнає заяву неприйнятною на основі надісланих документів, а вирішить запропонувати Уряду висловити свою позицію щодо скарг заявника, Суд вестиме листування англійською чи французькою мовою, а Ви чи Ваш представник, за загальним правилом, повинні будете надсилати подальші зауваження англійською чи французькою мовою.

Також, що не менш важливо знати, Суд приймає лише ті заяви, які надіслані поштою. Крім того, процедура розгляду справи безкоштовна і не потребує Вашої особистої присутності. Вас обов’язково буде поінформовано про будь-яке рішення, винесене Судом у Вашій справі.

Адреса - The Registrar
European Court of Human Rights
Council of Europe
F–67075 STRASBOURG CEDEX
FRANCE – ФРАНЦІЯ.

Ольга Семенюк,
заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів)

#ЮстиціяВолині
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Чи можливо стягнути аліменти, якщо боржник проживає за кордоном?

Чи можливо стягнути аліменти, якщо боржник проживає за кордоном?
Багато батьків вважають, що виїхавши за кордон на постійне місце проживання, їм вдасться уникнути необхідності сплачувати аліменти на утримання своєї дитини. Ця думка є хибною!

Хто бажає зареєструвати свій шлюб? Юстиція Волині підготувала кілька порад для наречених

Хто бажає зареєструвати свій шлюб? Юстиція Волині підготувала кілька порад для наречених
Реєстрація шлюбу проводиться за принципом екстериторіальності, тобто документи можна подати до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану в будь-якому населеному пункті.