Всі знають як правильно доглядати за зубами, але більшість тільки теоретично. Тому нагадаємо основні правила, які повинен дотримуватися кожен, хто хоче зберегти здоров'я своїх зубів.

1. Чистіть зуби правильно та регулярно

Регулярне чищення зубів дозволить позбутися бактеріального нальоту, яке є причиною абсолютної більшості захворювань зубів і десен а також залишку їжі, що роз'їдає емаль зубів.

Необхідно мінімум двічі в день чистити зуби щіточкою та пастою. Щітка знімає бактеріальний наліт, що осідає на зубах та залишках їжі, паста знешкоджує бактерії та нейтралізує виділені ними кислоти, тим самим зміцнює емаль зубів. Відразу після їжі чистити зуби небажано, діло в тому, що під час харчування емаль під дією кислот пом'якшується, і потрібен деякий час, перш ніж вона приходить в нормальний стан. Рекомендується відразу після закінчення прийому їжі ретельно прополоскати рот кип'яченою водою.

Бактерії живуть не лише на зубах та деснах, але й на поверхні щік та язика. Тому необхідно чистити все, до чого можливо добратися. Для очищення язика існують спеціальні щітки, допомагають різного роду полоскання, в тому числі - спеціальними еліксирами, які знищують бактерії, а заодно освіжають подих.

Про техніку чистки зубів стоматологи сперечаються не один десяток років. Але основне правило залишається незмінними - необхідно ретельно проробити всі поверхні зубів, а рухи щітки повинні йти від основи зуба до ріжучої кромки. Оптимальний час чищення зубів - близько двох хвилин активних рухів.

2. Правильний вибір щітки та пасти

Зубна щітка повинна обов'язково мати штучну щетину з круглими кінцями, жорсткість якої повинна відповідати стану емалі та десен. Занадто жорстку щетину взагалі не варто використовувати, навіть якщо у вас все добре. При підвищеній чутливісті зубів або десен користуйтеся лише щіткою з м'якою щетиною.

Вибір зубної пасти залежить від стану зубів і десен. Підбір проходить індивідуально для кожної людини. Пасти для всієї родини шкоди не принесуть, але і користі від них буде мало, адже зубна паста у кожного повинна бути своя.

3. Дотримуйтесь санітарних правил

Чужі бактерії вам абсолютно ні до чого, тому ніколи не користуйтеся чужою щіткою. З тієї ж причини не варто їсти з чужої ложки або пити з немитого посуду. Особливо дбайливо потрібно ставитися до дитячої гігієни, адже від народження руйнівних бактерій немає, їх заносять власні батьки. Досить облизати за дитиною ложку, а потім знову сунути йому в рот. Втім, власні хвороботворні бактерії нам теж непотрібні. Тому тримайте всі предмети, необхідні для догляду за порожниною рота, чистими і сухими, адже у вологому середовищі бактерії активно розмножуються. Щітку періодично необхідно опускати в дезинфікуючий розчин, а раз в 2-4 місяці взагалі міняти на нову.

4. Гігієна харчування

Свіжовижаті фруктові соки містять в концентрованому вигляді кислоти, що роз'їдають емаль. Що вже тут говорити про газовані напої? Солодке містить не тільки кислоти, але і цукор - улюблену їжу бактерій. Але немає краще для бактерій ніж солодкі цукерки - карамель, іриски, льодяники.

А ось шоколад для зубів якраз набагато менш небезпечний. Його базовий інгредієнт - какао-боби - містять речовини, що перешкоджають розмноженню бактерій. Тому шкідлива дія цукру, що також входить до складу шоколаду, нейтралізується під дією цих речовин. Найбільш корисний для зубів гіркий шоколад, зроблений з натуральних какао-бобів.

Зуби темніють від чаю і кави, і ми звикли вважати ці напої шкідливими. Але насправді чорний чай прекрасно зміцнює зубну емаль і регулює кислотно-лужний баланс у роті. А натуральна кава, зварена з прожарених зерен, має антибактеріальну дію, знищуючи деякі мікроорганізми, в числі яких головний збудник карієсу.

Міцних зубів не буде, якщо організму не вистачає фтору і кальцію. Кальцій засвоюється за допомогою вітаміну D, який надходить з їжею або синтезується організмом самостійно під впливом ультрафіолету. Тому потрібно запам'ятати: телятина, м'ясо птиці, яйця, вершкове масло і морська риба - джерело вітаміну D; йогурти, сири, шпинат і броколі - джерело кальцію; чорний чай, хліб грубого помелу і риба містять фтор. Включаємо ці продукти в свій постійний раціон - і все нам по зубах.

5. Відвідуйте стоматолога

Як часто потрібно з'являтися на приймі у дантиста? Для прояву проблем з зубами потрібно менше шести місяців, тому похід до стоматолога два рази на рік - те, що потрібно. Профілактика і регулярний контроль спеціаліста допоможуть ліквідувати проблеми в початковій стадії, зберегти багато грошей і нервів, у тому числі зубних.