1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Процедура розпорядження майном боржника

Процедура розпорядження майном боржника

У сьогоднішній нашій рубриці, хочемо вам розповісти про процедуру розпорядження майном боржника, на що вам слід звернути увагу!

Що собою являє процедура розпорядження майном?

Після того, як господарський суд виносить ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство, починається процедура розпорядження майном боржника. Це по суті перехідна процедура, бо боржник продовжує здійснювати господарську діяльність, але вступають в силу певні обмеження. З цього часу запроваджується мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Основною метою цієї процедури є забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, В результаті треба визначити, чи можливе відновлення платоспроможності боржника.

Хто такий розпорядник майна?

Для здійснення процедури розпорядження майном господарським судом призначається розпорядник майна – арбітражний керуючий. Він проводить аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках. Окрім цього, арбітражний керуючий перевіряє (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства. Також він повинен розглядати заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника та вести реєстр цих вимог. Після всіх перевірок проводиться повна інвентаризація майна та визначається його вартість.

За можливості проведення санації боржника розпорядник майна зобов’язаний розробити план санації та подати його на розгляд зборам кредиторів.

Окремо варто наголосити, що протягом процедури розпорядження майном боржника саме арбітражний керуючий несе відповідальність за свої дії чи бездіяльність відповідно до закону.

Яким чином визначається обсяг заборгованості боржника?

Для визначення обсягу заборгованості боржника оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство публікується на офіційному сайті судової влади України.

Протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення кредитори мають право подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують. ​​​​За результатами розгляду заяв кредиторів, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає розмір та перелік усіх визнаних ним вимог, А далі вже розпорядник майна вносить цю інформацію до реєстру вимог кредиторів боржника.

Цей перелік і стає основним документом для визначення обсягу (суми) заборгованості боржника та кількості голосів кожного кредитора. У цій процедурі інтереси кредиторів представляє спеціальний орган – комітет кредиторів. Він утворюється за рішеннями зборів кредиторів в кількості до 7 осіб. Кредитор, що має 25 і більше відсотків голосів автоматично включається до складу комітету кредиторів.

Який строк процедури розпорядження майном?

Процедура розпорядження майном боржника вводиться строком до 170 календарних днів.

Як закінчується процедура розпорядження майном?

За результатами процедури розпорядження майном боржника приймається рішення про перехід до наступної судової процедури: санації, ліквідації або закриття провадження у справі.


Ольга Семенюк - заступник начальника Західного міжрегіонального управління у Волинській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів)


#ЮстиціяВолині
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Захиститись від рейдерів у сфері нерухомості та бізнесу тепер простіше!

Захиститись від рейдерів у сфері нерухомості та бізнесу тепер простіше!
При Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м.Львів) діє Колегія, яка здійснює розгляд скарг у межах Львівської, Волинської та Рівненської областей.