1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Історія мережі Інтернет - Перша мережа

Історія мережі Інтернет - Перша мережа

Для застосування теорії Клейнрока на практиці, вчені створюють першу в історії невелику комп'ютерну мережу, яка пов'язувала комп'ютери ТХ-2 в штаті Массачусетс з комп'ютером Q-32, розташованим в Каліфорнії за допомогою низькошвидкісних телефонних комутованих ліній. Результатом експерименту було повне виправдання теорії Клейнрока. З цього моменту всі вчені відчули очевидну перевага пакетної комутації перед комутацією каналів.

Після перших успішних практичних результатів створення мережі, в 1966 році DARPA запрошує Л.Робертса для реалізації і розробки комп'ютерної мережі ARPANET, основними цілями якої були розробка і проведення експериментів у галузі комп'ютерних комунікацій і об'єднання колективів вчених різних дослідних установ, а також спроба створити першу багатокористувацьку мережу.

Комп'ютерна мережа ARPANET, що належить агентству DARPA Міністерства Оборони США, була покликана забезпечити вивчення способів підтримки зв'язку в умовах ядерного нападу і розробку керування військовими і великими цивільними об'єктами в період ведення воєн, оскільки наприкінці 50-х - початку 60-х років диктувалася вкрай напружена міжнародна обстановка США по відношенню до Радянського Союзу.

У Національній фізичній лабораторії (NPL), паралельно вели роботи в аналогічних напрямках Дональд Девіс і Роджер Скентльбьюрі. Були опубліковані ряд робіт по мережах з пакетною комутацією в RAND (Безприбуткова американська організація, що займається розробками і стратегічними дослідженнями).

Об'єднавши зусилля, вчені допрацювали загальну структуру ARPANET і випустили її у світ. При цьому вони організували конкурс на право розробки комутатора пакетів - одного з ключових компонентів мережі, що пізніше отримав назву Інтерфейсний процесор повідомлень (Interface Message Processor, IMP).

Право на розробку Інтерфейсного процесора повідомлень дістається в грудні 1968 року вченим на чолі з Френком Хартом з компанії Bolt, Beranek and Newman (BBN).

Паралельно розробки інших не менш важливих аспектів нової мережі ARPANET ведуть такі вчені: Л.Робертс зі своєю групою розробляють економічні аспекти та топологію мережі; команда Клейнрока з Каліфорнійського Університету (UCLA) працюють над аналізом мережі і засобами вимірювань; Роберт Кан з BBN бере участь у створенні загальної архітектури мережі. З допомогою консолідації наукових ресурсів дуже швидко вдалося домогтися успішних результатів і в наприкінці 1969 року компанія BBN встановлює перший вузол мережі в Каліфорнійському Університеті.

Дослідницький центр Стенфорд встановив наступний вузол, і тоді ж з BBN було відправлено перше міжкомп'ютерне повідомлення. Далі були підключені ще два дослідних центри - Університет Санта-Барбари штату Каліфорнія (UCSB) та Університет штату ЮТА (UU).

Об'єднавши ці чотири Університети виникла первісна конфігурація ARPANET, яку можна назвати мережею. Мережа ARPANET була першим прабатьком і прототипом сьогоднішнього Інтернету, але за масштабом інфраструктури вона була, звичайно, дуже далека від сьогоднішньої Всесвітньої Павутини.

Для розвитку і успішного використання мережі ARPANET був потрібний якийсь набір правил, що визначає принципи обміну даними між різними комп'ютерними додатками. Вченим Стівом Крокером з Каліфорнійського Університету (UCLA) був задуманий протокол NCP (Network Control Protocol) - Протокол керування мережею. В кінці 1970 року Крокер, очолюючи Мережеву робочу групу (Network Working Group, NWG) завершив з колегами роботу над першою версією протоколу і випустив його в світ. Трохи пізніше цей протокол був реалізований на вузлах ARPANET.

У 1969 році, Крокер, працюючи тоді ще в Каліфорнії (UCLA), зробив ще один важливий винахід для мережевої науки - створив серію публікацій "Запити на коментарі та пропозиції" (Request For Comments, RFC), завдяки якій стало можливим дуже швидке поширення наукових ідей та їх обговорення з іншими мережевими фахівцями. Мережа ARPANET, що представляє собою систему відкритих публікацій ідей і виникла в наукових дослідницьких колах, була занадто формальною і недостатньо швидко забезпечувала повноцінний обмін ідеями щодо розвитку та покращення мережі.

#ІсторіяМережіІнтернет #КовельПост

Пов'язані теми:
Історія мережі Інтернет - Історична довідка
Історія мережі Інтернет - Перша мережа
Історія мережі Інтернет - RFC-технології
Історія мережі Інтернет - Мережа Ethernet
Історія мережі Інтернет - Розвиток WWW
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Історія мережі Інтернет - Історична довідка

Історія мережі Інтернет - Історична довідка
Абсолютно заслужено, одним з безлічі дивовижних відкриттів людства ХХ століття, найбільш важливим можна назвати появу мережі Інтернет. Завдяки Інтернету сьогодні можливо обмінюватися даними між користувачами, які розділені океанами і морями.