Учасники бойових дій – та категорія населення, яка часто потребує захисту як соціального, так і правового. Левова частка їх звернень до системи безоплатної правової допомоги Волині стосується земельних правовідносин, зокрема, і щодо безоплатного отримання земельної ділянки.

Найпоширенішим питанням, із яким звертаються клієнти, є порядок отримання земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. І дійсно, відповідно до п.14 ч.1 ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, учасникам бойових дій надається право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.
Як учаснику бойових дій отримати земельну ділянку ?
Детальніше про це розповідає фахівчиня Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Катерина Дзивульська.  

Нормами Земельного кодексу України встановлено максимальний розмір на безоплатну передачу земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах в розмірі не більше 0,25 га.

Для того, аби отримати земельну ділянку необхідно:


Крок 1. Визначитись, яку саме ділянку ви бажаєте отримати у власність. Із наявністю вільних земельних ділянок з відповідним цільовим призначенням можна ознайомитись за допомогою Публічної кадастрової карти, яка є у вільному доступі у мережі Інтернет.

Крок 2. Звернутись до органу місцевого самоврядування із клопотанням про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою із зазначченням орієнтовного розміру та цільового призначення земельної ділянки. До клопотання необхідно додати графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки; копію паспорта та копію реєстраційного номера картки платників податків (ідентифікаційний код); згоду на збір та обробку персональних даних; документ, що посвідчує участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка). Клопотання може розглядатись протягом 1 місяця. За результатами розгляду такого клопотання приймається рішення про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивована відмова у його наданні.

Крок 3. Після отримання дозволу на виконання робіт – звернутись до землевпорядної організації для розробки землевпорядної документації. Складання відповідної документації із землеустрою передбачає, що інженер-землевпорядник повинен визначити точні межі земельної ділянки, їх геодезичні координати і скласти кадастровий план земельної ділянки для внесення в майбутньому відомостей про виділену земельну ділянку до Державного земельного кадастру, а також може стати в нагоді для відновлення меж ділянки і захисті права на землю.

Проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки розроблятиметься виконавцем (землевпорядною організацією) на підставі укладеного із вами договору, у якому будуть визначатись строк виконання та вартість. Термін виконання робіт згідно з законодавством не може перевищувати 6 місяців.

Крок 5. У разі необхідності проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки направляється до державної експертизи землевпорядної документації (строк здійснення – 20 днів).

Крок 6. Після того, як проєкт землеустрою буде погоджено (у випадках проведення експертизи – після отримання позитивного висновку), у двотижневий строк орган місцевого самоврядування повинен прийняти рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Крок 7. Далі потрібно звернутись до Центру надання адміністративних послуг із заявою про реєстрацію права власності на земельну ділянку та наступними документами:

1. документом, що посвідчує особу;

2. засвідченою копією рішення про безоплатну передачу земельної ділянки у власність;

3. витягом із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

4. документом, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно – в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на сьогодні – 248,1 гривень).

Реєстрація права власності на нерухоме майно здійснюється протягом 5 днів з моменту звернення.

Процедура виділення у власність та отримання земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва у селі не легка, однак її можна полегшити, скориставшись рекомендаціями, які описані вище.