Через агресію Російської Федерації та активні бойові дії на території України з’являється все більше внутрішньо переміщених осіб. Держава надає таким особам можливість отримати матеріальне забезпечення, страхові виплати та соціальні послуги. І що не менш важливо – вони мають право отримати правовий захист.
Безоплатна правова допомога для вимушених переселенців
Актуальним для багатьох внутрішньо переміщених осіб є питання відшкодування завданої шкоди, відновлення втрачених документів та інші правові питання. Вирішити їх допомагають юристи та адвокати системи безоплатної правової допомоги.

Згідно з Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру.

А громадяни України, що звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, мають право на представництво інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

Введення воєнного стану не призвело до обмежень прав суб’єктів на безоплатну правову допомогу, гарантованих Законом України «Про безоплатну правову допомогу» - безоплатна правова допомога надається у порядку та за наявності підстав, визначених законом.

Насамперед отримати безоплатну правову допомогу можна за єдиним телефонним номером 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

- скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

- у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html

- у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/

- правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid