Цукровий діабет другого типу – це метаболічне захворювання, яке характеризується хронічною гіперглікемією. А гіперглікемія, своєю чергою, розвивається внаслідок порушення секреції інсуліну, який забезпечує засвоєння тканинами поживних речовин після їди та полегшує проникнення з крові в тканини глюкози, амінокислот та жирних кислот, а також стимулює їх перетворення на глікоген, білки та жири. Підвищення глюкози в крові говорить про порушення секреції інсуліну, що призводить до порушення обміну речовин, закупорки капілярів та судинних порушень, головною небезпекою яких є тромбоз.
Фізичні вправи при цукровому діабеті
У людини чотири мільярди капілярів, але у здорових людей активно працює лише 40% від цієї кількості. Решта капілярів – це резерв. Капіляри безпосередньо беруть участь в обмінних процесах: саме вони переносять речовини з крові в навколишні тканини. Втрата м’язової тканини не що інше, як втрата системи мікроциркуляції. Якщо людина до 40 років не стежить за своїм здоров’ям за допомогою гімнастичних вправ, вона втрачає до 27% м’язової тканини.

За статистикою, саме у 40 років у людей з’являються перші симптоми діабету другого типу. Але, на жаль, мало хто турбується про небезпеку, що насувається, і не виконують ті чи інші вправи, які допоможуть зупинити розвиток цієї недуги.

Основними проблемами людей із цукровим діабетом другого типу є мікро- та макроангіопатії. Вони призводять до порушення проникності судин, які стають більш ламкими, схильними до розвитку тромбозів та атеросклерозу. Система мікроциркуляції як би «вставлена» в судинне русло між його артеріальним та венозним відділами. Інтенсивність обміну у цій системі залежить насамперед від тиску крові на стінку капіляра. Тобто активна робота м’язів безпосередньо впливає на швидкість та об’єм кровотоку.

Одним із найважчих наслідків цукрового діабету другого типу є синдром діабетичної стопи, який у запущених випадках навіть може призвести до її ампутації. І що найсумніше, хвороба може прогресувати і після ампутації. Річ у тому, що стопа є місцем переходу артеріального та венозного відділів кровообігу.

Загалом стопа людини – важливий орган. Це складний суглоб, що має 27 кісток і суглобів, 19 м’язів та 106 зв’язок. Занедбаність цих м’язів і зв’язок – це прямий шлях до цукрового діабету. Значить, треба змусити працювати всі ці м’язи та зв’язки, а разом із ними і капіляри, що проходять усередині м’язів!

Якщо стопи були ригідні, жорсткі та малорухливі, то така ситуація веде до застою в капілярах та порушення мікроциркуляції. Але саме на стопі лежить весь тягар людського тіла, тому для нас дуже важливо, щоб стопи були здоровими.

Цукровий діабет це хвороба людини, що «зацукрилася», — за аналогією з варенням: цукру в ньому так багато, що їсти його неможливо! Тож не можна довго не рухатися — «зацукритися»! При регулярних заняттях, коли м’язам дається певне фізичне навантаження, в організмі нормалізуються вуглеводний, білковий та жировий обміни, знижується рівень холестерину, покращується циркуляція крові. Все це благотворно впливає на судини та капіляри.

Для хворих на цукровий діабет дуже важливий догляд за ногами. Порушення живлення тканин через появу судинної апатії ніг може призвести до тріщин шкіри ступнів, а це полегшує проникнення та розвиток інфекції. Тому дуже важливо правильно доглядати шкіру стоп: сухі поверхні стоп потрібно змащувати спеціальними мазями після приймання холодних ванн для ніг і, звичайно, необхідно регулярно виконувати вправи для стопи.

Тепер докладніше про вправи для стопи. Найкращим тренажером для стопи є... звичайна сходинка. Встаньте на неї так, щоб п’ята звисала. Спустіться на п’яту і на видиху підніміться на шкарпетки. За один підхід повторіть щонайменше 20 разів, зробіть три підходи. Після гімнастики опустіть стопи в таз води з потовченим льодом або прийміть холодний душ.

Щоденний комплекс вправ для стопи підбирається індивідуально для кожної людини залежно від стану її здоров’я. Для цього слід враховувати безліч факторів: вік та вагу людини, супутні захворювання та низку інших особливостей її організму. Але є кілька вправ, які є обов’язкові для всіх. Кожну з цих вправ рекомендується робити по 10-20 разів.

- Сядьте прямо на край стільця. Покрутіть гомілковостопним суглобом.

- Підніміть носочки (п’яти на підлозі). Опустіть носочки, потім знову підніміть. Спробуйте робити кругові рухи носками, п’яти повинні залишатися на підлозі.

- Потім робіть кругові рухи п’ятами, тримаючи носки на підлозі.

- Підніміть коліно до грудей, обхопіть стопу та випряміть ногу через біль під коліном. Опустіть ногу на підлогу. Виконуйте цю вправу поперемінно для лівої та правої ноги.

Буде корисний також масаж стоп (його можна робити самостійно), гомілковостопного суглоба та ахіллового сухожилля. Людині з синдромом діабетичної стопи необхідно відмовитися від куріння та алкоголю та дотримуватись відповідної дієти. Для профілактики діабету, нормалізації рівня цукру в крові та збереження здоров’я стоп необхідні регулярні фізичні навантаження: ранкова гімнастика, оздоровча ходьба по рівній місцевості на 2-3 кілометри зі швидкістю 80 кроків за хвилину, їзда на велосипеді ходьба на лижах, плавання - можна вибрати будь-який вид фізичного навантаження, який вам більше подобається.

Дотримуючись цих порад, ви зміните спосіб життя, який привів вас до хвороби, і змусите ті 60% капілярів, що перебувають у м’язовій системі, працювати на ваше здоров’я.
Не «зацукривайтеся»! Вставайте з дивана і починайте рухатися, і тоді цукровий діабет другого типу вам не страшний!