З початку повномасштабного вторгнення російської федерації триває загальна мобілізація. Відповідно до законодавства України чоловікам від 18 до 60 років громадянам необхідно прийти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення даних та взяття на військовий облік.
Повістки, їх види та відповідальність особи, яка відмовляється від її отримання
Військовозобов’язаний може добровільно з’явитись до військкомату або ж після вручення йому повістки.

Види повісток

Повістка для уточнення облікових даних. Ця повістка видається для уточнення даних про військовозобов’язаного, його сімейний стан, роботу, тощо. У результаті встановлення таких фактів, особі можуть дати відстрочку від призову на строкову військову службу.

Повістка для проходження медкомісії. Після вручення даної повістки необхідно пройти медичне обстеження, за результатами якого видають документ з висновком військово-лікарської комісії, де зазначається, придатна чи непридатна людина до військової служби.

Повістка-призов до ЗСУ. Це виклик до військкомату для призову на військову службу. У повістці зазначається куди та коли необхідно з’явитися, які документи необхідно взяти з собою. Це паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужна картка та мобілізаційне розпорядження (при наявності).

Мобілізаційне розпорядження. Даний документ вручають особам котрі, згідно висновку медичної комісії, придатні для проходження військової служби. У повістці вказано, що необхідно з’явитись у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Важливо! З січня 2023 року почали видавати повістки нового зразка. Відмінністю є те що замість військкоматів зазначають територіальні центри. З собою необхідно приносити крім військового квитка та паспорта також ідентифікаційний код. Також з’явився новий пункт про відповідальність особи у разі неявки без поважної причини.

Хто має право вручати повістки

- Безпосередньо посадові особи районного (міського) військового комісаріату, районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

- Відповідні органи місцевого самоврядування.

- Роботодавці, керівники підприємств, установ, організацій, зокрема закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності своїм працівникам та студентам.

- Співробітники поліції.

Місце вручення повістки

Законодавство України чітко не регламентує перелік місць де можуть вручати повістки, тому отримати повістку можна будь-де: на вулиці, в адміністративній будівлі, блокпості чи дома і це буде законно.

Як діяти при врученні повістки та як перевірити чи правильно вона заповнена

- Дізнайтесь посаду та повноваження тих, хто намагається її вручити.

- Перевірте чи правильно оформлена повістка чи вірно зазначені дані.

- При можливості можна перевірити в мережі Інтернет прізвище керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У повістці повинне бути зазначено ім’я, по батькові, домашня адреса особи, яку мобілізують.

Військова спеціальність вказана в повістці повинна обов’язково збігатись з спеціальністю вказаною у військовому квитку.

У повістці повинно бути вказано куди, коли та з якими документами необхідно з’явитись мобілізованому.

Документ обов’язково повинен бути завірений печаткою та підписом військового комісаріату.

Які поважні причини відмови від повістки

- У документі неправильно зазначено прізвище, ім’я, по-батькові, що дає підстави вважати, що повістка адресована не Вам.

- Повістку вручає не уповноважена на це особа.

- Повістка не завірена військовим комісаріатом.

У таких випадках, особа, якій вручають повістку в праві не підписувати документ, а уповноважені зобов’язані скласти акт про відмову від повістки. Важливо, щоб при складанні даного акту були присутні дві особи, котрі могли б підтвердити причину відмови.

Відповідальність за відмову отримувати повістку

Відповідальність передбачається не за відмову отримати повістку, а за невиконання дій зазначених в документі (наприклад неявка до ТЦКСП). Конституційно закріпленим обов’язком громадянина є захист незалежності та суверенітету України. Особа законним шляхом повинна довести неможливість виконання даного обов’язку.