Реформи, пов’язані з децентралізацією, принесли багато позитивних змін для місцевого самоврядування. Але й до сьогодні маємо нюанси, пов’язані з адміністративним поділом: межі між громадами, не завжди коректно визначені, завдають людям клопотів та й викликають цілком зрозуміле обурення.

От буквально днями побував на зустрічі з ковельчанами, яких, несподівано для них самих - бо все життя були зареєстровані в Ковелі, записали в жителі приміського села Вербка сусідньої Дубівської ОТГ. Йдеться про вулицю Володимира Кияна (колишня Ватутіна) — від будинку №61 А й до кінця вулиці. Бо частину цієї вулиці рішенням Дубівської сільської ради від 8 грудня 2022 року було перейменовано на вулицю Шкільну.

Разом із новою назвою вулиці цим же рішенням змінено і нумерацію будинків. Ще раніше таку ж “перспективу”, не по своїй волі, пройшли і жителі мікрорайону, який ми в Ковелі називаємо “Купол” (кінець колишньої вулиці Кутузова).

Вони вже роками оббивають пороги різних установ (в тому числі й судів) у пошуках справедливості. Адже їхнє житло, через непродуману межу між містом і селом, теж де-юре належить до села Вербка Дубівської громади. І при тому фактично всі вони є ковельчанами, користуються інфраструктурою міста, у 2020 році брали участь у виборах Ковельського міського голови...

Така правова невизначеність лише створює людям додаткові проблеми. Скажімо, з транспортним сполученням, ремонтом доріг та прибудинкових територій (мова йде про більш як 60 будинків). Люди мають клопіт з документами, комунальними платежами тощо. То кому потрібен цей хаос?

Чого тут більше — самоуправління чи самоуправства?

Ця проблема потребує публічного розголосу і чітких правових механізмів задля її вирішення. А їх на сьогодні, на жаль, немає. Цікаво, хто ще з волинських громад вже стикався з подібним?

Буду вдячний, якщо ми започаткуємо публічну дискусію, і це допоможе нам знайти правильне рішення проблеми в інтересах людей.