Суші - це їжа, яка стала дуже популярною останнім часом, її асоціюють з довголіттям і престижем. Суші справді цінна їжа, тому що містять корисні вітаміни, мікроелементи та інші корисні речовини, це з урахуванням того, що для приготування використовувалася найкраща риба, добірний рис і якісні морські водоролі. Крім основних інгредієнтів суші містять і інші корисні речовини з інших інгредієнтів, таких як сухофрукти, овочі, спеції, соєвий соус і т.д.

Для того, щоб бути здоровими необхідно вміти правильно харчуватися, а для цього потрібно знати якомога більше про їжу, яку ми споживаємо. Цікаві факти про суші допоможуть зрозуміти наскільки це блюдо особливе і корисне. Хочете знати, чим харчуєтеся? Тоді вникайте в склад і властивості їжі, яку ви споживаєте.
Батьківщина суші не Японія, а Китай. Саме в Китаї в VII столітті обробляли рибу, солили і тримали під пресом, потім доводили до бродіння. Суші такого приготування мають різкий запах і складно визначити з якої риби вони приготовлені.

— Рецепт сучасних суші з’явився в XIX столітті (приблизно 1820 рік). Кухар Yohei Hanaya винайшов суші. Саме тоді для приготування суші стали використовувати свіжу рибу, а не рибу, яка перебуває в стадії гниття.

— Японці ставляться з повагою до суші, так як в перекладі це слово позначає довголіття і стиль поведінки.

Початкова назва страви «сусі», а не суші.

— Найпопулярніша риба для приготування суші — тунець.

— Справжні поціновувачі суші (жителі Японії) їдять суші тільки на території Японії і тільки в регіонах наближені до моря, так як якісні суші робляться тільки зі свіжої риби.

— У Японії прийнято вважати, що суші можуть готувати тільки чоловіки. Пов’язано це з температурою тіла жінок, яка вище, ніж у чоловіка. Такий параметр як температура може вплинути на смак страви.

— Для того, щоб покуштувати різні види суш і зрозуміти їх смак, можна з’їсти трохи імбиру, що повністю переб’є смак і дозволить насолодитися смаком чергової порції суші.

— Майстри суші це фахівці, які навчаються протягом 5 років, 2 роки навчання стосується приготування рису, а 3 роки — приготування риби.

— До XVII століття термін суші позначав метод зберігання риби і тільки пізніше це слово стали пов’язувати з стравами, де головний інгредієнт риба.

— Існує вид суші, який робиться з комах, блюдо багатьом не припало до смаку, але все ж воно існує.


— 80% блакитного тунця потрапляє в суші-ресторани, де з нього готують суші.

— Раніше блакитний тунець (з якого зараз готують суші) вважався відходом і їм харчувалися тільки найбідніші люди.

— Прийнято вважати, що суші допомагають боротися з депресією (завдяки зовнішньому вигляду і властивостям).

Найдовший рол у світі був приготований в Японії в 1977 році, його довжина трохи більше 1 км, а приготували його близько 600 чоловік.

— Існують спеціальні автомати для приготування суші. Вони розташовані на території Японії, а ідея створення належить Мінору Ікісіма.

— Найпопулярніші суші це суші «Каліфорнія». Саме таким сушам віддають перевагу більшість людей, невідомо з якої причини, ніяких незвичайних інгредієнтів такі суші не містять.

— Найдорожчі суші в світі це «Танцюючий окунь», виготовляються суші з живої риби, яку обробляють окропом. Такі суші можна поїсти тільки в Японії, це рухливі суші, так як риба жива.

— Автомати для приготування суші заправляються рисом, водоростями і начинкою, їх дуже зручно застосовувати в тих країнах, де суші популярні і споживаються у великій кількості. Суші отримані в таких автоматах однакові за формою і за смаком.

— Макі-суші (начинка і рис загортається в водорості норі) популярні в Японії, а на заході віддають перевагу сушам, де водорості всередині ролу.

— Суші допомагають зняти депресію і за даними властивостям його рівняють до шоколаду, бананів і т.д .

— У США готують відразу великі (подвійні) порції суш.

— Для збереження свіжості риби на заході її солять або маринують в оцті.

— Японці вважають, що мистецтво приготування суші реально засвоїти лише за 10 років, але у зв’язку з браком майстрів суші вони приступають до роботи вже через 2-3 роки навчання. Прийнято вважати, що за 5 років все ж можна стати суші майстром.