На старті президентських виборчих перегонів опоненти намагаються приклеїти Юлії Тимошенко ярлик проросійського політика. Власне такими методами боровся з лідером «Батьківщини» й президент-утікач Янукович. На нього на замовлення Кремля працював американський політтехнолог Пол Манафорт.

Безпідставні звинувачення лідера «Батьківщини» в нібито проросійській орієнтації – не що інше, як намагання ще на старті президентської кампанії очорнити майбутнього кандидата в президенти, який нині має найбільший рейтинг довіри виборців. Тим часом сама Юлія Володимирівна неодноразово публічно заявляла: Україні потрібен мир, але не ціною капітуляції перед Росією. Нам потрібне цілісне відновлення території держави, тобто повернення Криму і Донбасу. Майбутнє України – тільки в Європейському Союзі, а гарантований захист від посягань будь-якого агресора – в НАТО.

Водночас останні події в парламенті дають чимало підстав сумніватися у справжньому патріотизмі команди діючого Президента. В законі про особливий статус Донбасу, який протягнули народні депутати президентської фракції БПП синхронним голосуванням із «Опозиційним блоком», передбачено підтримку так званих Мінських угод, де закладено вимоги Путіна: амністію бойовикам, створення місцевих судів, поліції та силових структур, «вибори» органів влади, особливий мовний режим, пряме співробітництво так званих ДНР та ЛНР із Росією.
Аналіз заяв Банкової та провладних політологів підтверджують, що співробітництво чинної влади з Москвою триває, як і за часів Януковича. Відома журналістка Соня Кошкіна дізналась про домовленість між Порошенком, Кремлем та «Опоблоком» щодо розподілу влади після президентських виборів. Згідно з домовленостями, за президентства Порошенка пост прем’єра отримає Юрій Бойко, а крісло спікера – Віктор Медведчук. Такий план Путіна підтвердив і відомий російський політолог Станіслав Бєлковський.

Понад те, журналістам стало відомо про таємну домовленість Порошенка з кумом Путіна Віктором Медведчуком щодо розподілу впливу в Україні та проведення спільної виборчої кампанії. За задумом партнерів, вони мають розділити навпіл Україну, піднявши обурення людей щодо публічної проросійської політики Медведчука. Водночас Порошенко відкрито критикуватиме «кума Путіна». Тих, хто не схоче підтримати діючого гаранта, «тавруватимуть» прихильником Кремля. Як наслідок, Порошенко має зберегти владу.

Денис КОВАЛЬЧУК.