Для любителів музики, які звикли до охайності в напрямку введення записів в зошитах, великим скарбом є безкоштовна програма MuseScore.
Приймаючи участь в духовому оркестрі, керівник дуже часто роздає ноти в самописному варіанті. Згодом таких "листочків" збирається велика кількість, що може створити значні проблеми. Наприклад, під час виступу неочікувано дали команду грати твір, який знаходиться десь там серед всіх нотних записів, і на його пошук може знадобитися певний час. Уявімо, якщо гра відбувається надворі, де є вітер. Тоді навіть утримати ноти на пультах, не говорячи про їх пошук, становиться складним завданням.

Для себе я знайшов варіант вирішення цієї проблеми. Я просто переписую ноти в електронному варіанті та роздруковую в книжному виді. Можна для окремого виступу створити окрему книгу з творами. І після втрати можна дуже легко та швидко знову них роздрукувати.

В результаті, я отримую красиві ноти, які вбережуть трішки нервів перед виступом. Так це ще не все, записавши ноти в електронному варіанті, можна їх прослухати, що призведе до значно кращого запам'ятовування.

Програму MuseScore можна безкоштовно завантажити з офіційного сайту.

Програма дуже легка в користуванні, на сайті доступна документація, велика кількість цікавої інформації. Освоєння програми займе зовсім небагато часу.

Основні можливості програми MuseScore:

- Набір нот в режимі WYSIWYG (що бачу, то і отримую), де ноти розміщуються прямо на нотних лінійках;

- Нескінченна кількість нотних лінійок;

- До чотирьох голосів на нотоносець;

- Швидке введення нот мишею, з комп'ютерної або MIDI-клавіатури;

- Інтегрований секвенсер і програмний синтезатор FluidSynth;

- Імпорт і експорт файлів у форматах MusicXML і Standard MIDI File (SMF);

- Платформонезалежний код з готовими збірками для Linux, Mac і Windows

- Під ліцензією GNU GPL

Маленький дружній колектив духового гуртка Ковельського професійного ліцею. Керівник - Федір Гайдамащук.