1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Мистецтво афоризму Ярослава Федорчука

Мистецтво афоризму Ярослава Федорчука

В обласній універсальній бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася презентація книги «Афоризми» Ярослава Федорчука – українського політика, народного депутата України чотирьох скликань, письменника, дослідника української історії. В його творчому доробку – більш як 60 наукових праць, повість «Волинянин», за якою знято фільм, вірші, дослідження «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині 1933 –1944 років. Підсумки», фільми «Вони боролись до загину» та «З вірою в Україну».

«Афоризми», що вийшли в редакційно-видавничому домі «Твердиня», – друге, доповнене видання, до якого ввійшли нові стислі промовисті вирази, які підказало автору сьогодення. В афоризмах Ярослава Федорчука відображено його багатий життєвий і політичний досвід. Вони дають ключ до розуміння як загальнодержавних процесів, так і до усвідомлення місця людини у суспільстві.

Такі думки під час презентації книги висловили заслужений артист України Василь Гриб, технічний редактор редакційно-видавничого дому «Твердиня» Надія Шелест, керівник мережі книгарень «Руніка» Руслана Лазарєва, шеф-редактор тижневика «Вісник», письменник, заслужений журналіст України Євген Хотимчук.

Щиро подякувала земляку за відновлення історичної правди про трагічні події українсько-польського протистояння Ірина Висоцька – донька подруги дитинства Ярослава Федорчука. А доцент Луцького національного технічного університету Валентина Федорчук-Мороз відзначила зусилля Ярослава Петровича у присвоєнні вишу звання «національний».

Афоризми – складний жанр, що вимагає від автора точної думки, спонукає до роздумів і хвилює душу. В багатьох афоризмах Ярослава Федорчука є філософська глибина, непримиренність до негативу, бажання зробити світ кращим: «Багатством можна добитися слави, але не честі. Суть честі – в доброчинності», «Відомо: що досягається аморальними засобами, не може бути моральним», «Зірка світить лише тому, хто хоче бачити її світло» – ці та інші фрази не підвладні часові.

Чимало афоризмів Ярослава Федорчука присвячено політиці, суспільним процесам, протистоянню на сході України. Хоча окремі з них він написав давно, але й нині вони злободенні: «Чим ближче до влади, чим далі від Бога», «Якщо раніше голих королів створювали добрі казкарі, то тепер ЗМІ. Правда, казкові були смішними в своїй глупоті. Теперішні зажерливі та небезпечні, як і їхні творці», «Якщо ціанистий калій – смертельна отрута для тіла, то російська пропаганда така ж отрута для духовності людини».

Ярослав Федорчук подякував за обговорення нового видання його книги. Як справжньому патріоту йому болять суспільні проблеми, отож свої думки, сконцентровані у влучних висловах, адресує всім, кому не байдужа доля України.


#ЯрославФедорчук
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

«Волинянин»: історія людської долі крізь призму історії

«Волинянин»: історія людської долі крізь призму історії
В обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася зустріч відомого волинянина – політика, народного депутата України чотирьох скликань, письменника, дослідника історії Ярослава Федорчука.