31 жовтня відбувся Кубок ВПА Західного регіону із жиму штанги лежачи у місті Луцьку Волинської області на майданчиках спорткомплексу «Арена спорт». Найкращі спортсмени з Волині та інших регіонів Західної України взяли участь у змаганнях з пауерліфтингу.

Учасники змагань – це хлопці та дівчата, чоловіки та жінки різних вікових категорій. Найстаршому учаснику чемпіонату – 74 роки.


Вадим Коцага, президент Всесвітнього альянсу пауерліфтингу в Україні, заявив, що серед учасників було багато аматорів. Це свідчить про те, що здоровий спосіб життя є популярним серед українців. Звичайно, не всі живуть так, проте більшість дотримуються. Так, спочатку вони аматори, але можливо, скоро будуть займатися цим видом спорту професійно.

У змаганнях брали участь члени збірної команди та неодноразові чемпіони України з пауерліфтингу. Цьогоріч у змаганнях брали участь велика та дружня команда з міста Ковеля, зокрема, це клієнти фітнес-клубу «BODYMASTER» : Ващук Олег (1972 р.н.), який показав хороші результати зі станової тяги 190 кг та 200 кг в категорії до 100 кг та жиму лежачи 130 кг в цій самій категорії, Слободяник Андрій (наймолодший серед ковельських спортсменів) в жимі штанги 92,5 кг та 97,5 кг. Порадував своїми успіхами в жимі лежачи Гаць Віктор (1973 р.н.) в категорії до 100 кг з результатами 130 кг та 135 кг, Рубік Микола (1972 р.н.) виконав жим штанги лежачи 150 кг, 155 кг та 157,5 кг.

Виступали ковельські хлопці зі «SportRelax» по жиму штанги лежачи: Подоба Олексій (1989 р.н.) з рель татами 150 кг, 155 кг та Северин Владислав (1985 р.н.) – 152,5 кг та 157,5 кг.

До речі, Слободяник Андрій єдиний представник «ARENA FITNESS», який виступив на чемпіонаті та подолав штангу вагою 97,5 кг з власною вагою 62,15 кг. Тренер Заєць Віталій. Вітаємо спортсмена із зайнятим 1 місцем у своїй категорії.

Команда фітнес-клубу «Атлетико» з міста Луцьк мала такі результати:

Денис Павляк - жим лежачи КМС-132,5кг, Станова тяга МС - 195кг.

Андрій Натальчук - жим лежачи КМС - 125кг.

Оля Ярмолюк - жим лежачи КМС - 52,5кг, Станова тяга МС - 117.5кг.

Наталія Вацик - станова тяга КМС - 105кг.

Хведун Олег - жим лежачи -132кг.

Вперше у змаганнях взяли участь спортсмени з Турійська, Нововолинська, Івано-Франківська та Тернополя.

Високі результати під час чемпіонату продемонстрували жінки, руйнуючи стереотипи про те, що пауерліфтинг – суто чоловічий вид спорту. Так, Наталія Мельничук своїм результатом (67,5 кілограма у жимі лежачи) підтвердила звання майстра спорту міжнародного класу. Вона зауважила, що жінкам під силу змагатися нарівні з чоловіками. Говорячи про харчування важкоатлетів, Наталія Мельничук зауважила, що їм заборонені шкідлива їжа та напої (страви з фаст-фудів, кола, газовані напої, напої-енергетики, що популярні серед молоді, також - неприпустимі). Водночас немає заборони на споживання солодощів, а також сала та іншої характерної для українців їжі. Для відновлення сил після виснажливих тренувань та змагань використовують, перш за все, повноцінний сон.

Спортсмен Валерій Тернов розповів, що займається пауерліфтингом понад 10 років, цей вид спорту зацікавив його, адже сприяє боротьбі з собою, зі своїми помилками та слабостями та спонукає рухатися вперед, прогресувати. Тренується учасник чемпіонату тричі на тиждень, під час підготовки до змагань – чотири рази на тиждень (тривалість тренування становить приблизно півтори години). Останнім часом атлет не брав участі у змаганнях, адже травмувався у березні цього року, був змушений протягом місяця перебувати у лікарні. До цього він здобув титул абсолютного чемпіона Європи за версією WPA. Попри те, що досі триває процес реабілітації, важкоатлет вирішив спробувати свої сили під час чемпіонату Західної України. Сьогодні Валерій Тернов впорався із вагою 190 кілограмів у жимі лежачи без екіпірування.

Учасник чемпіонату зауважив, що популярність пауерліфтингу збільшується, цим видом спорту активно цікавиться молодь, яка приходить у спортзали. Він визнав, що поки спорт в Україні є не надто доступним громадянам, але люди усе ж знаходять час та кошти для занять спортом. Спорт, з його слів, сприятиме прогресу нації.

Змагання та їх організація мали високий рівень, багато емоцій, шалена підтримка, сила духу, впринципі, все, що потрібно на чемпіонаті. Кожен достойний перемоги, адже підготовка до змагань вимагала багато часу, сил, переживань. Проте, повірте, воно того варте.

До зустрічі на наступних змаганнях силачів.


Фото з «Волинських новин» та від самих учасників!