Різке зростання кількості хворих на ковід є наслідком безпорадності й непрофесійності влади, яка залишила людей із хворобою сам на сам. Але зараз не час з’ясовувати стосунки – потрібно об’єднувати ресурси, залучати фахівців і створювати єдиний національний штаб, який взяв би на себе координацію дій державних органів та місцевого самоврядування. Це завдання вже не окремих міністерств чи відомств – відповідальність повинен нарешті взяти на себе президент.

Про це заявила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

«Нам зараз потрібна узагальнена система управління країною, яку за своїми повноваженнями може здійснити тільки президент на базі національного штабу. І діяти треба негайно!» – запевнила лідер партії.

Юлія Тимошенко наголосила, що «Батьківщина» пропонувала системну стратегію дій ще тоді, коли пандемія лише починалася, – стратегію, що базується на досвіді її уряду, що також зіштовхнувся з загрозою епідемії.

«Головною метою дій влади має бути захист людей. Для цього потрібна єдина для всієї країни гаряча лінія, до якої могли б звернутися усі, хто відчув симптоми хвороби. Головний акцент має бути зроблений на тестуванні потенційних хворих вдома, для чого мають бути залучені мобільні бригади. Важливо, щоб тестування і лікування було безкоштовним, а самотні люди були забезпечені продуктами та предметами першої необхідності. Це вимагає зусиль не одного міністерства охорони здоров’я, а усієї виконавчої та законодавчої влади», – підкреслила Юлія Тимошенко.

Вона також наголосила на необхідності перебудови усієї системи охорони здоров’я, національної безпеки та економічної політики – відповідно до викликів, що тепер постали перед країною.

«Українці мають бути впевнені, що країна зможе забезпечити себе усім необхідним, і саме на це мають бути спрямовані усі наші ресурси», – пояснила лідер «Батьківщини».

Вона висловила жаль, що влада втрачає час, але нічого по суті не робить для вирішення цих завдань.

«Ми не раз пропонували допомогу, і зараз готові допомогти, головне, щоб влада чула, чула фахівців і чула звичайних людей», – зауважила Юлія Тимошенко.