Переконання - деякий набір правил та ідей, які пояснюють світогляд людини. Дотримуючись певних переконань ви програмуєте себе на життя в певних рамках. Кожна людина має свій набір правил та переконань. Зазвичай, вони чітко володіють власними переконаннями щодо існування Бога, політичної брехні, стосовно грошей тощо. Розберемо, наскільки переконання, які стосуються грошей є ефективними.

Переконання визначають нашу модель поведінки. Для прикладу візьмемо 2 переконання, які один одному суперечать:
- В залежності від стилю життя ми маємо відповідне здоров’я.

- Немає ніякої різниці як ви живете, оскільки здоров’я це результат генетичного спадкування.
В залежності, з яким переконанням живе людина, її поведінка буде різна. Та людина, яка рахує, що здоров’я залежить від стилю життя, буде робити все, щоб його покращити, а та, яка вірить, що здоров’я це результат генетичного спадкування і проти генів не попреш - буде пасивно відноситися до свого стилю життя, здоров’я та харчування.

Для прикладу візьмемо ще переконання:
- Главою сім’ї є чоловік.

- Чоловік голова, а дружина — шия, куди захоче, туди і поверне.
В залежності від того, яке переконання має жінка, її поведінка буде мати досить різний характер. Якщо жінка буде вважати, що чоловік голова, а вона шия — тоді вона буде маніпулювати чоловіком та нав’язувати свою позицію та точку зору. З розумним чоловіком цей фокус навряд чи пройде, а з дурнем жити вона навряд чи погодиться. Хоча буває по різному, але в будь-якому випадку саме модель переконань буде впливати на відносини.

Якщо ми говоримо про гроші, то тут у кожного є також свій набір переконань, які впливають на нашу поведінку. Наведемо приклад:
- Наявність освіти - запорука гарного заробітку.

- Наявність освіти не впливає на рівень доходів.
Якщо людина схильна до першого варіанту, вона буде старатися здобути освіту, якщо, звісно, буде така можливість. Але якщо такої можливості не буде, людина, у кінцевому підсумку, змириться з думкою про те, що великих грошей їй не бачити, оскільки не вийшло з освітою. Якщо людина має переконання у тому, що рівень освіти не впливає на рівень доходів, це не означає, що вона не буде старатися отримати освіту, просто вона не буде створювати взаємозв’язок між власною освітою та наявністю доходу.

Одна із головних ідей, яку необхідно розуміти про переконання стосується того, що по великій мірі немає хороших та поганих переконань, є переконання які нам допомагають жити та навпаки заважають. Якщо повернутися до наведеного прикладу про освіту, який варіант буде допомагати заробляти гроші? В деякій мірі це риторичне запитання, але відповідь на нього існує, і вона залежить від вашого досвіду, тому що світосприйняття та ваш набір переконань формується в результаті того досвіду, якого ви протягом життя торкнулися. Переконання - це досвід, отриманий на конкретному, обмеженому етапі життя, і руйнування будь-яких незручних, неправильних, неефективних переконань проходять шляхом отримання нового досвіду.

Зараз ви маєте необхідні переконання про гроші, звідки вони беруться, у кого них багато а у кого зовсім немає. У зв’язку з цим виникає запитання: якщо ці переконання являються результатом досвіду, чи можна стверджувати, що ваш досвід є єдиним правильним? Адже завжди все буває по іншому!

Знаєте як відбуваються великі відкриття? Всі знають що це неможливо, поки не з’явиться той, хто про це не знає, або не вірить в те, що це неможливо, і саме він створює великі відкриття. Звичайно, у вас є набір переконань, правил та ідей, які пояснюють, як появляються гроші у вашому житті, і ви, звичайно, бажаючи своїм дітям забезпеченого майбутнього, будете старатися їм ці переконання передати, в деякій мірі по спадку. Але чи впевнені ви, що це єдині правильні та ефективні набори переконань, керуючись якими, ваші діти будуть жити у достатку?

Практично будь-яке переконання, яке у вас є, у тому числі і переконання про гроші, варто піддати сумніву. Просто запитайте себе, звідки я знаю, що це саме так? Чому я так вирішив, що гроші можна заробити лише важкою працею? Якщо ви будете посилатися на ваших знайомих та рідних, то можна твердо стверджувати, що вони не є приводом для таких глобальних переконань. Декілька прикладів не можуть бути основою для створення переконання і вважати його абсолютно правильним. Тому варто запитати в себе, чи знайомі приклади, які заперечують моє представлення про гроші? Якщо такі приклади є, то чому ви вірите вашим твердженням, а не тим, які ним суперечать? Якщо ж прикладів немає, то чи шукали ви них? Чи шукали ви людину, яка не притримується ваших поглядів на життя але має великі гроші?

Дуже важливо уважно ставитися до своїх переконань, які ви хочете передати дітям. Уявимо ситуацію, коли ваша дитина розповідає про своє багате майбутнє. Дитина в це вірить, це її ціль, мрія, позиція. А батьки, в багатьох випадках, відповідають їй, що без освіти нічого не світить. В результаті ми маємо 2 позиції:
- Коли я виросту буду гарно заробляти.

- Без гарної освіти мені нічого не світить.
Як ви вважаєте, яка позиція значно ефективніша? Краще щоб дитина вірила в те, що коли вона виросте, буде гарно заробляти, чи в те, що без освіти їй нічого не світить?

Переконання бувають 2-х типів: підтримувальні та обмежувальні. Ті переконання, завдяки яким людина може максимально ефективно та швидко досягнути поставленої мети, і ті, які заважають досягненню цілі. І якщо говорити про освіту, то це переконання буде, скоріше за все, заважати, чим допомагати. А якщо у дитини не складеться з гарною освітою? Тоді, якщо у неї укорінилося переконання про освіту, вона може прийняти це як правило, і не буде ні до чого прагнути. Якщо ви хочете пов’язати освіту з фінансовим заробітком вашої дитини, і при цьому не хочете її обмежувати, можна запропонувати такий варіант про освіту:
- Є дуже багато різних умов, дотримуючись яких можна гарно заробляти, при цьому наявність гарної освіти зможе значно полегшити процес заробітку грошей.
Але при цьому не варто наголошувати, що освіта є обов’язковою умовою гарного заробітку.

Також варто зауважити, що будь-яке переконання, те, у що ви вірите, те, на що спираєтеся у своїх вчинках, спочатку виглядає добре, але до тих пір, поки ви не почнете критично обдумувати ці переконання і те, у що вірите.

Повернемося до переконання з важкою працею: для того, щоб гарно заробляти, необхідно важко працювати. Ніби звучить гарно та благородно, але з іншої сторони це переконання означає, що не можливо гарно заробляти займаючись тим що цікаво та легко виходить, тому що цікаво і легко — це протилежне важкій праці.

Для прикладу наведемо ще одне гарне переконання: для того, щоб гарно заробляти, необхідно займатися тим, що тобі подобається. Ніби гарне переконання, але його інша сторона не така приємна, оскільки поки ви не зрозумієте, що вам подобається, ви не зможете заробити грошей.

Перед тим, як розповідати про свої переконання своїм дітям, запитайте себе, чи ви самі вибрали те, у що вірите? Чи був процес вибору? Між чим ви вибирали? Чи був варіант між тим, що для заробітку потрібна важка праця і між тим, що заробляти гроші легко та цікаво?

Більшість наших переконань не є результатом нашого вибору, і це найбільш неприємне у всій цій історії про переконання в цілому і про гроші зокрема. А зробити правильний вибір без існування декількох варіантів практично неможливо!

Можна помітити, що наші переконання визначають нашу модель поведінки, і більшість з них, не є результатом нашого вибору і значною мірою ускладнюють нам життя. Більше того, ми постійно шукаємо підтвердження ним, тим самим виправдовуючи нашу модель поведінки.

Це дуже легко продемонструвати на прикладі жінки, яка рахує, що всі чоловіки козли. Як така жінка веде себе з чоловіками? Правильно, як з козлами. А як ведуть себе чоловіки, з якими жінки ведуть себе як з козлами? Вони ведуть себе як козли. В результаті такі жінки говорять, що вони були праві. Але козлами вони стали лише тому, що до них так ставилися. Відповідно, наше переконання не просто заважає нам жити, але і постійно підтверджується та зміцнюється.

Переконання це деякий досвід, який був нами отриманий на окремому обмеженому етапі життя. Наприклад, людина виросла в дуже бідній сім’ї, де батьки вимушені були тяжко працювати. Дитина, яка спостерігала за цією картиною не мала можливості критично осмислити переконання батьків про те, що гроші дістаються важкою працею, тому вона прийняла це як правило. Зруйнувати це правило можна лише шляхом нового досвіду.

Як це не прикро звучить, але в більшості людей переконання, що стосується заробітку - є хибним, і воно лише заважає людям ці гроші заробляти. Крім того, варто відмітити, що для отримання великих грошей необхідно володіти набором гарних переконань не тільки про гроші, але й інших аспектах життя. Наприклад, можна розділити людей на 2 категорії: одні люди несуть відповідальність за своє життя, а інші звинувачують обставини. І якщо придивитися, як правило, виявиться, що ті, хто несе відповідальність за своє життя, і рахує, що саме він розпоряджається своїм життям, що його життя в першу чергу залежить від тих рішень, які приймає саме він, ось такі люди живуть в достатку. А ті люди, які вважають, що їхнє життя залежить від обставин, від рішень, які приймає влада і президент, вони, скоріше за все, не мають великих грошей.

Відповідно, крім правильних переконань про гроші, добре, щоб у дитини були переконання про те, що вона відповідає за все, що відбувається в її житті. Те, як обертається її життя — це результат її рішень та вибору. А батьки, на жаль, дуже часто формують у дітей безвідповідальну позицію.

Пригадайте, що роблять батьки, коли дитина, наприклад, вдаряється у стілець. Дитині боляче, вона плаче, і батьки пропонують дитині наказати стілець. Стілець винний у тому, що тобі боляче. Хоча насправді це дуже дивно. Це ж дитина винна у тому, що ній боляче, але батьки з раннього дитинства вчать дитину перекладати відповідальність за свої проблеми на щось або когось. Сьогодні винна табуретка, далі чоловік, потім влада, потім життя, яке було прожито не так, як би ти хотів, бо інші люди не забезпечили твоє життя.

Відповідальність це дуже важлива тема в контексті фінансового успіху. Якщо ви хочете щоб ваша дитина мала гарний заробіток, було б добре, щоб замість правильних переконань про гроші ви сформували у неї набір переконань про відповідальність. В цьому вам можуть допомогти наступне запитання:
- Як ти організував те, що з тобою трапилося?
Розбираючи ту чи іншу ситуацію є необхідність показати дитині взаємозв’язок між його поведінкою або його бездіянням і тими наслідками, які йому не подобаються. Варто запитати, які висновки можна з цього всього зробити. Однозначно потрібно поцікавитися тим, що потрібно врахувати в наступний раз, щоб отримати інший результат.

Показуючи дитині прямий взаємозв’язок між неприємностями, в які він попадає і його поведінкою та вчинками, ви будете формувати відповідальну життєву позицію.

Розвиваючи цю тему можна також говорити про те, що є 2 категорії людей. Одні люди мріють, і займаються лише цим, а інші, крім того що мріють, ще приймають деякі дії, направлені на здійснення власної мрії. Ті, хто лише мріє, як правило, живуть у бідності. У достатку живе той, хто і мріє, і щось робить для того, щоб ця мрія збулася. В контексті цього дуже важливе буде наступне переконання:
- Хто хоче — шукає можливості, а хто не хоче — виправдання.
Можете це переконання перевірити на власному житті. Кожна розумна людина погодиться, що це дуже розумна ідея, це хороше переконання, яке, однозначно, допомагає. Але, як часто ви шукаєте можливості для реалізації власної мрії та рішень? Або ви частіше шукаєте пояснення і виправдання тому, що все трапляється не так, як ви цього хочете. Якщо ваше життя це ваша відповідальність, то, говорячи про майбутнє ваших дітей, звичайно, добре було б навчити їх шукати можливості, а не виправдання, а для цього базовими є наступні питання:
- Що ти хочеш, і що потрібно зробити для того, щоб це отримати?
В будь-якій ситуації, в яку потрапила ваша дитина, в неприємній ситуації, в ситуації невизначеності, в ситуації роздумів, коли нудно, в ситуації, коли потрібно зробити вибір, задавайте ці 2 запитання:
- Що ти хочеш?

- Що потрібно зробити для того, щоб це отримати?
В результаті можуть створитися декілька цікавих переконань про життя в достатку:
- Ті, хто несе відповідальність за своє життя будуть жити у достатку!

- Ті, хто винить у всьому обставини — їх чекає бідність!
Подібні переконання допоможуть вашій дитині жити у достатку і мати гарний заробіток. Також, при нагоді, потрібно повторювати дитині, що хто хоче — шукає можливості, а хто не хоче — виправдання. Також буде доволі цікавим та інформативним переконання про те, що якщо в іншого це вийшло, значить це може вийти і в тебе.

Вже зараз ви можете почати критично осмислювати власні переконання в принципі і власні переконання про гроші зокрема. Для їх критичного осмислення користуйтеся наступними запитаннями:
- Звідки я знаю, що це саме так?

- Чи існують приклади, які суперечать моїм переконанням і якщо їх немає, то що буде, якщо спробувати їх пошукати?

- Чому я вірю саме в це?

- Якби в мене був вибір, у що вірити, я б продовжував вірити саме в це переконання чи підібрав щось більш цікавіше?
Почавши критично осмислювати власні життєві переконання ви зможете не лише зберегти дитину від тих переконань, які є не самими оптимальними, але й суттєво зможете корегувати своє власне життя.