У Луцьку учасники «круглого столу» заявили про намір об’єднати зусилля, щоб зупинити відкриття ринку сільськогосподарських земель, який може мати непоправні наслідки не тільки для вітчизняної економіки, а й для збереження суверенітету та незалежності України.

Як повідомляє пресслужба обласної парторганізації, про це йдеться в резолюції, яку ухвалили присутні на засіданні фермери, депутати місцевих рад спільно з головою «Батьківщини» Волині Андрієм Козюрою.

«Продаж земельних ресурсів в умовах війни та економічної кризи для держави обернеться втратою прибутків від вітчизняної галузі, знищенням мільйонів робочих місць, поглибленням руйнації поселенської мережі, закриттям освітніх, медичних та культурних закладів у сільській місцевості. Наші селяни, фермери не зможуть конкурувати з великим капіталом, зокрема й іноземним, на електронних торгах, а це означатиме знищення українського фермерства», – зазначив керівник «Батьківщини» Волині.

Голова громадської організації “Асоціація фермерів та землевласників Волині” Руслан Хомич зазаначив:
“Ми – за ринок землі, але за такий ринок, де господарем буде український селянин та фермер, а не іноземний капітал чи вітчизняний олігарх”.

Депутат Затурцівської сільської ради, власник фермерського господарства “Кремеш” наголосив, що за даними Інституту розвитку економіки України, за межами бідності опинилося 19 мільйонів громадян. Отже, вони не зможуть стати учасниками ринку землі. А тому на родючі грунти претендуватимуть власники агрохолдингів та іноземці. Це призведе до того, що багаті стануть ще багатшими, а фермери, селяни-одноосібники вже ніколи не будуть господарями на батьківській землі.

Колег підтримали заступник директора ТОВ “Городище” Олександр Никонюк та фермер Микола Собуцький, які теж виступають за відтермінування запровадження ринку сільськогосподарських земель до тих пір, поки не буде створено належних умов для захисту українського сільгоспвиробника.

Андрій Козюра та голова Асоціації фермерів та землевласників Волині Русланом Хомичем підписали Меморандум про спільні дії щодо організації та проведення всеукраїнського референдуму, на якому люди мають визначитися, чи можна запускати ринок сільськогосподарських земель у нинішніх умовах.