1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Виїзд дитини за кордон: коли згода батька не потрібна

Виїзд дитини за кордон: коли згода батька не потрібна

Часто трапляються випадки, коли після розлучення батьки не можуть дійти спільної згоди щодо методів виховання своїх дітей, не розуміючи, що найбільше при цьому страждають саме діти.

Саме з такою проблемою у стані повного відчаю до Турійського бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Юлія, яка після розлучення самостійно виховує свою дочку. Під час розмови було з’ясовано, що клієнтка влітку планує поїздку за кордон до своєї мами. Разом із тим, звичайно, хотіла, аби внучка відвідала свою бабусю та познайомилась з архітектурою та краєвидами Італії. При оформленні документів пані Юлія дізналась, що для виїзду дитини за кордон потрібен дозвіл батька, а тому звернулась до нього з проханням надати таку згоду та засвідчити це нотаріально. Однак батько дитини не розділив прагнень мами та попри вмовляння, так і не надав згоди на виїзд дитини за кордон.

Фахівчиня бюро Анна Сидько роз’яснила жінці, що виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених за нотаріально посвідченою згодою одним з батьків, за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків, або без такої. Поряд із тим, існують випадки, коли згода батька на виїзд дитини не потрібна, але потрібно підготовити деякі документи для пред’явлення їх на кордоні.

З’ясувавши, що клієнтка планує поїздку строком на три тижні, а також, що вона є стягувачем зі сплати аліментів на утримання дочки та у батька існує заборгованість за аліментними зобов’язаннями, фахівчиня бюро запропонувала жінці звернутись із заявою до відділу державної виконавчої служби для отримання довідки про наявність відповідної заборгованості, додавши, що ще однією умовою буде звернення до органів опіки та піклування щодо надання висновку про визначення місця проживання дитини разом з матір’ю. Клієнтка погодилася з такою пропозицією, а тому Анна Сидько допомогла їй скласти зазначені вище заяви та подати до відповідних установ.

Далі ж юристка пояснила пані Юлії, що після отримання висновку органу опіки і піклування та довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів більше, як за чотири місяці, вона має право самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду її дочки за кордон, однак термін перебування за межами України не може перевищувати одного місяця.

Разом із тим, Анна Сидько порадила клієнтці перед виїздом за межі України проінформувати батька про їхню подорож, зазначивши тимчасове місце перебування, мету поїздки та приблизний час повернення в Україну шляхом надсилання рекомендованого листа.

Коментує юристка Турійського бюро правової допомоги Анна Сидько:

Коли один з батьків самостійно вирішує питання тимчасового виїзду дитини за кордон?


Існує ряд правових підстав, коли один з батьків самостійно вирішує питання тимчасового виїзду дитини за кордон, серед яких:

• рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини разом з ним;

• щодо до нього не застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та про усунення перешкод у побаченні з нею;

• термін перебування за кордоном не перевищуватиме один місяць;

• метою поїздки має бути лікування, навчання, участь дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, оздоровлення та відпочинок дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей тощо;

• інформування іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки (якщо відомо місце проживання), про тимчасовий виїзд дитини за межі України із зазначенням мети поїздки, місця перебування та приблизний час повернення додому;

• наявна заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, підтверджена довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів (видається органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем).

#LegalAid #ПравоЗТоюою #БПД
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Оголошено XIIІ конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги

Оголошено XIIІ конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги
Координаційний центр з надання правової допомоги повідомляє про проведення з 28 травня по 02 серпня 2021 року конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Захист прав осіб, постраждалих у ДТП та відшкодування завданих збитків

Захист прав осіб, постраждалих у ДТП та відшкодування завданих збитків
Доволі часто, можна побачити, а можливо й стати очевидцем дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) за участі різних учасників дорожнього руху. Про те, які права та обов’язки мають винуватці та постраждалі такої події детальніше розповідає фахівець безоплатної вторинної правової допомоги в Україні.