1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Втрата паспорта за кордоном: куди звертатися та як повернутися без нього в Україну

Втрата паспорта за кордоном: куди звертатися та як повернутися без нього в Україну

Із настанням осені зростає попит на відпочинок за кордоном. Туристичні компанії пропонують українцям провести відпустки на теплих морських узбережжях або мальовничих гірськолижних курортах. Для того, щоб такий відпочинок залишив у пам’яті лише позитивні емоції, варто ретельно обирати туроператора та місце, де ви плануєте зупинитись. Окрім цього, потрібно бути уважним з особистими речами та документами. У багатьох людей фраза «втрата документів за кордоном» викличе відчуття близьке до паніки. Так, це насправді неприємна ситуація, але не критична. Вихід є. Про те, як діяти у випадку втрати документів за кордоном консультує фахівчиня Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Капітан.

Крок 1. Поліція

Необхідно звернутися до найближчого відділення місцевої поліції та написати заяву про втрату/викрадення документів. Адресу можна дізнатися у представника туристичної компанії або у адміністратора чи персоналу готелю, в якому ви зупинились.

У більшості туристичних країн злочини проти іноземців розслідує спеціальна туристична поліція.

У поліції розкажіть про обставини, місце втрати/викрадення документів та складіть повний список втрачених/викрадених речей. Звертаємо увагу на те, що в поліції вас можуть попросити надати копії втрачених документів та перерахувати всі візи та відмітки, які були проставлені у паспорті в країні вашого перебування, а також надати копію документа, що посвідчує особу (таким документом може бути внутрішній паспорт громадянина України, посвідчення водія, посвідчення особи моряка тощо) .

Отже, порада № 1: беріть у подорож нотаріально завірені копії вашого внутрішнього та закордонного паспортів і зберігайте їх окремо від інших документів та матеріальних цінностей.

Порада № 2: якщо ви не володієте мовою країни, в якій ви перебуваєте, варто подумати про залучення перекладача, адже малоймовірно, що вам його нададуть у відділенні поліції.

Поліцією вам буде видано нотаріально завірену копію вашої заяви (за послуги нотаріуса, скоріш за все, доведеться заплатити), довідку про те, що ви заявили про втрату паспорта або інший офіційний документ, який підтвердить, що ви звертались до поліції з питанням втрати документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Надалі ж вас повинні ознайомити з вашими правами (як іноземного підданого без паспорта).

Крок 2. Консульство (консульський відділ посольства)

Після отримання довідки про втрату документа або іншого офіційного документа у місцевій поліції, якомога швидше зверніться до найближчого консульства України в країні вашого перебування.

Із собою необхідно мати:

- дві фотографії 3,5х4,5 см;

- копію заяви про втрату паспорта;

- довідку про те, що ви заявили про втрату паспорта або інший офіційний документ, який підтвердить, що ви звертались до поліції;

- документи, які підтверджують громадянство (наприклад, паспорт громадянина України, посвідчення члена екіпажу тощо) або посвідчують особу (наприклад, посвідчення водія). Стануть у нагоді й копії подібних документів. Все це допоможе консулу та прискорить допомогу. Якщо зазначених вище документів ви з собою не маєте, консульству доведеться робити запит в Україну, очікування відповіді може зайняти декілька діб;

- квитанцію про оплату консульського збору (розмір консульського збору може коливатися в діапазоні від 20 до 100 євро, залежно від країни, в якій ви перебуваєте).

Після того як вашу особу і належність до громадянства України буде підтверджено, консул оформить посвідчення особи на повернення в Україну (також відоме як “білий паспорт”) .

Варто пам’ятати: посвідчення на повернення в Україну передбачає таке повернення протягом 15-30 днів з моменту видачі. При цьому посвідчення дає право тільки на виїзд з країни, де було втрачено паспорт та на в`їзд в Україну. Посвідчення не є аналогом закордонного паспорта громадянина України та на його підставі не можна перетинати кордони інших держав.

Крок 3. Авіакомпанія

Обов’язково зв’яжіться з авіакомпанією, літаком якої ви повинні повернутися на Батьківщину. Необхідно довести до відома про те, що на рейс ви прийдете з новим документом (якщо ваша подорож організована туроператором/турагентом, за вас це може зробити він) .

У день від’їзду в аеропорт краще приїхати заздалегідь.

#БПД #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Домашнє насильство: куди звертатися за допомогою?

Домашнє насильство:  куди звертатися за допомогою?
Домашнє насильство - це проблема про яку мало говорять, а по допомогу, зазвичай, звертається лише незначна частина постраждалих, що робити та куди звертатися за допомогою розповідає юрист Ковельського місцевого центру з надання БВПД Анна Капітан

Порядок приватизації земельної ділянки під приватним житловим будинком

Порядок приватизації земельної ділянки під приватним житловим будинком
Кожний громадянин України має право на безоплатну передачу земельної ділянки із земель державної або комунальної власності відповідно для різних цільових призначень згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України.

Оскарження рішення дій, бездіяльності приватного виконавця

Оскарження рішення дій, бездіяльності приватного виконавця
Приватні виконавці в нашій державі, на жаль, не завжди вживають усіх необхідних заходів щодо примусового виконання рішень та не дотримуються ефективності, своєчасності та повноти вчинення виконавчих дій.