1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Використання фото та відео малолітньої чи неповнолітньої дитини

Використання фото та відео малолітньої чи неповнолітньої дитини

Фото та відео, де зображені діти, зазвичай викликають усмішку та піднімають настрій. Такі світлини можна побачити у рекламі та соціальній мережі. Часто ті, хто використовує зображення дітей, не знають або свідомо нехтують положеннями законодавства України. Мова йде про будь яку фотографію чи відео, де зображені неповнолітні.

За загальним правилом статті 307 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою.

Статтею 307 та 308 Цивільного кодексу України передбачене право фізичної особи на захист свого зображення і заборону його використання без дозволу, для їх реалізації фізична особа повинна мати цивільну дієздатність, що є здатністю своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатністю своїми діями створювати для себе цивільні обов’язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Навіть, якщо дитина або підліток дають вам згоду на фотозйомку, а також на майбутнє використання свого зображення в інформаційному матеріалі, рекламному ролику, розміщенні у соціальній мережі, така може бути нікчемним правочином.

За дитину це роблять її законні представники – батьки, які, відповідно до статті 242 Цивільного кодексу України, є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Йдеться про обох батьків, тобто, якщо вони розлучені, але не позбавлені батьківських прав, відсутність згоди одного з них може призвести до визнання правочину недійсним і вимоги компенсації заподіяної шкоди з боку іншого.

Винятком із загального правила, коли не потрібно отримувати згоду обох батьків, є фото-, відеозйомка дитини у публічних місцях. Згода особи на знімання її на фото, кіно-, теле- чи відеоплівку допускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Однак, якщо повнолітня особа чи батьки малолітньої/неповнолітньої дитини заперечують проти зйомки – її потрібно припинити.

Якщо поширення зображення неповнолітньої або малолітньої особи викликане необхідністю захисту її інтересів (наприклад, оголошення про розшук загубленої дитини) або необхідністю захисту інших осіб (приміром, оголошення про розшук особи, яка підозрюється у вчиненні злочину) згода батьків або законних представників на це не потрібна.

У випадках, коли поширення фотографії особи спрямоване на захист суспільних інтересів, воно є законним, навіть тоді, коли на світлині зображена дитина.

#LegalAid #БПД #ПравоЗТобою
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Отримання та використання сертифіката вакцинації від COVID-19

Отримання та використання сертифіката вакцинації від COVID-19
COVID-сертифікати, видані в Україні, вже визнані Європейським Союзом. 19 серпня 2021 року Європейська комісія ухвалила рішення про технічну сумісність сертифікатів України та Європейського Союзу і рекомендувала визнавати сертифікати, видані в Україні.

Булінг у закладах освіти: куди звертатися по допомогу?

Булінг у закладах освіти: куди звертатися по допомогу?
Про цькування, що носять систематичний характер, про агресію, яка спрямовується на конкретну дитину - розповідає юрист Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Капітан.

Муніципальна няня: що треба знати батькам

Муніципальна няня: що треба знати батькам
Понад два роки тому було запровадженого послугу з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». Про те, хто може бути муніципальною нянею, як скористатися послугою та про підстави для відмови у наданні компенсації розповідає фахівець системи БПД.