Згідно зі статистичними даними, зараз дуже багато проблем із фінансовим моніторингом, який все більше поширює свій контроль блокуванням переказів. Наприклад, нещодавно ПриватБанк дозволив отримувати на приватні картки лише до 100 переказів. Державна служба фінансового моніторингу відзвітувала, що всього за 9 місяців 2021 року зібрано з банків та інших об’єктів фінансового моніторингу інформацію і передано понад 900 справ у правоохоронні органи, серед яких є відмивання коштів. Тобто, зовсім швидко можуть початися перевірки незареєстрованих "підприємців" і стягнення з них податків. Адже головна ціль фінансового моніторингу відкриття непрозорих транзакцій.

Є платежі, які передбачені законодавством і не підлягають оподаткуванню. Але ці платежі мають мати певне призначення.

Подарунки. У статті 165 податкового кодексу України вказано, що подарунки не оподатковуються у тому випадку, якщо вони менші 25% від мінімальної заробітної плати у конкретному році, причому, податковий кодекс деталізує, що обрахунок йде у форматі місяця.

165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

165.1.39. вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі;


Якщо протягом місяця отримали такий подарунок у розмірі менше 25% від мінімальної заробітної плати (у 2021 році це становить 1500 гривень), то за це не потрібно платити податки.

Припустимо ситуацію, коли на картку прийшло 50 переказів з призначенням платежу "Подарунок" від різних людей. Чи будуть такі платежі оподатковуватися?

Якщо посилатися на вище описану норму закону і надати банку пояснення, то він без проблем пропустить такі платежі. Проте, якщо ви зіштовхнетеся із податківцями, то в них буде своя фіскальна позиція. Це означає, що незалежно від кількості людей, які подарували подарунки, всі разом подарунки протягом місяця мають бути 1500 гривень. Відповідно, на всі подарунки, які дорожчі 1500 грн. податківці будуть вимагати сплатити 5% податку на дохід та 1.5% військовий збір, адже подарунки оподатковуються за пільговою ставкою оподаткування.

Також, досить часто з іншої або всередині держави надають матеріальну допомогу членам своєї родини. Згідно сімейного та податкового законодавства гроші, активи, майно які передаються між родичами 1 та 2 рівня спорідненості не оподатковуються. Наприклад, стаття 180 Сімейного кодексу України визначений обов’язок на утримування батьками дитини:

1. Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Стаття 265. Обов'язок баби, діда утримувати внуків:

1. Баба, дід зобов'язані утримувати своїх малолітніх, неповнолітніх внуків, якщо у них немає матері, батька або якщо батьки не можуть з поважних причин надавати їм належного утримання, за умови, що баба, дід можуть надавати матеріальну допомогу.

Наприклад, якщо бабуся скинула на картку гроші онуці — то ці кошти не оподатковуються. Якщо син скинув кошти матері — також не оподатковуються. Стаття 202 сімейного кодексу України передбачає, що кошти, які надають діти батькам — не оподатковуються по тій причині, що діти зобов’язані отримувати своїх батьків, якщо вони потребують матеріальної допомоги.

Стаття 202. Підстави виникнення обов'язку повнолітніх дочки, сина утримувати батьків

1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Також у податковому Кодексі є поняття поворотна матеріальна допомога, суть якої полягає у тому, що якщо одна особа, дала певну суму без відсотків іншій особі, і ця поворотна сума буде повернути протягом 12 календарних місяців — то ці кошти не оподатковуються. Відповідно, якщо вам прийшов переказ з призначенням платежу "повернення поворотної матеріальної допомоги" ці кошти навряд чи зможуть оподаткувати.

Цікавим є питання донатів та наданням допомоги, наприклад, в інтернеті. Досить часто можна побачити, де люди залишають номер картки або є спеціальні сервіси для отримання донату. Як отримувати ці кошти? Наприклад, зараз ПриватБанк благодійникам у цьому плані допомагає. Якщо ви дійсно займаєтесь благодійною діяльністю і готові підтвердити свій благодійний проєкт, ви можете спеціальним порядком зареєструвати свою карточку у ПриватБанку і на цю картку будуть без проблем пропускати великі суми коштів, оскільки їх ціль - благодійність.

Але, насправді, якщо ви отримуєте допомогу як блогер в інтернеті і отримуєте донати, або щось подібне до цього, то, відповідно до українського законодавства такі кошти мають оподатковуватися, наприклад, як ФОП. Звичайно, можна отримувати кошти і не оподатковувати, але це дозволено тільки благодійним фондам, які зареєстровані, отримали статус юридичної особи і мають статус неприбуткової організації.

Сподіваюся ця стаття була корисна і ви змогли розібратися зі всіма нюансами, коли можна точно не платити податки за переказ на картку.