Алгоритм дій при складанні, відносно вас, протоколу про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП (Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами) за відсутність сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19.

У зв'язку з встановленням карантинних обмежень Постановою КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 р. № 1236, затверджено, що встановленні в певній зоні карантинні обмеження не розповсюджуються на осіб які мають:

✔ негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до здійснення заходу.

✔ документ, що підтверджує отримання вакцинації, міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката (жовті чи зелені сертифікати).

В разі відсутності тесту чи відповідного сертифікату у встановлених карантинними обмеженнями місцях (транспорт, магазин чи перебування на робочому місці) працівниками поліції відносно вас буде складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП.

Що в такому разі робити?


✔ Всі дії працівників поліції фіксуєте на відео, з самого початку події аж до вручення вам протоколу.

✔ Звертайте увагу на аргументи та докази поліцейських (відсутність чи недостатність останніх є підставою для закриття справи) – доводьте їм, що ви не порушували.

✔ Ні в якому разі не відмовляйтесь від підписання протоколу та обов’язково отримайте його копію, це застрахує вас від різного роду дописок в протоколі з боку уповноваженого суб’єкта, а отримання копії полегшить вам здійснення захисту.

✔ Якщо не згодні з аргументами поліцейських і вважаєте, що нічого не порушували, то в такому разі також обов’язково підписуйте протокол і зазначайте, що не погоджуєтесь із протоколом та долучаєте до протоколу пояснення на окремому аркуші. На цьому окремому аркуші обов’язково викладіть вашу версію подій і наведіть докази того: що ви не порушували закон: фото-, відео, дані ваших свідків. Якщо ж ви не надали пояснень під час складання протоколу, то у вас ще буде можливість надати їх безпосередньо під час судового розгляду, але для цього треба буде вжити цілу низку заходів до суду і в самому суді.

✔ Не давайте волю емоціям та не конфліктуйте, бо всі ваші дії можуть бути зафіксовані на боді-камеру поліцейського та оприлюднені в суді.

✔ Після складання такого проколу він буде направлений на суд і саме суд буде вирішувати, питання щодо притягнення вас до адміністративної відповідальності.

✔ З суду вам прийде повістка в якій буде вказано дату та час розгляду адміністративної справи, на судове засідання потрібно з’явитися ОБОВ’ЯЗКОВО та надати усні пояснення та відповісти на питання які виникнуть у судді під час розгляду справи.

Обов'язково ідіть до суду, відстоюйте там свої права!

Зразок ПОЯСНЕННЯ


ПІБ поліцейського та посада
ПІБ (заявника)
Адреса: (адреса заявника)
тел. (контактний номер телефону заявника)

ПОЯСНЕННЯ
(до протоколу серії ____ №____ від_____)

Я (ПІБ, дата та час) (обставини справи) працівник поліції почав вимагати в мене відомості які містять таємницю про стан здоров’я, а саме сертифікат про вакцинацію проти COVID-19.

На що я повідомив, що відповідно до ст. 39-1 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров'я» я маю право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні, та відповідно повноважень вимагати в мене сертифікат про вакцинацію проти COVID-19 в працівника поліції немає.

Крім того відповідно до ст. 8 Конституції України, вона має найвищу юридичну силу. Закони та нормативно-правові акти, які приймаються Кабміном, мають відповідати їй. Норми Конституції є нормами прямої дії.

Відповідно до ст. 64 Конституції України Конституційні права та свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені крім випадків, передбачених Конституцією України.

В умовах військового чи надзвичайного стану можуть бути встановлені окремі обмеження прав і свобод із зазначенням терміну дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права та свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Таким чином, обмеження прав громадян, зокрема права на працю та на вільне пересування, можливе лише в умовах військового чи надзвичайного стану, все інше є незаконним!

Постанова Кабінету Міністрів тимчасова, та має відповідати ст. 29 Закону України "Про захист від інфекційних хвороб".

Такої думки прийшов і Конституційний суд у своєму рішенні №10 від 28.08.2020 року. У пункті 3.2 мотивувальної частини рішення КСУ зазначає, що такі обмеження конституційних прав можуть встановлюватися виключно Законом, ухваленим Верховною Радою України. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України.

Дана постанова Кабміну є підзаконним актом, і має відповідати закону та Конституції України.

Тому, оскільки в Україні не запроваджено військовий чи надзвичайний стан, то і Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 9 грудня 2020 р. № 1236 (відповідно до якого вимагають сертифікати про вакцинацію та усувають від роботи) суперечить статтям 8, 19, 43, 64 Конституції України.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Цивільного кодексу України актами цивільного законодавства є також ухвали Кабміну. Якщо ухвала Кабміну суперечить положенням цього кодексу чи іншому закону, застосовуються відповідні положення цього кодексу чи іншого закону.

Відповідно до ст. 113 Конституції України Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується цією Конституцією та законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України.

Отже, постанова КМУ № 1236 від 09.12.2020 р. не підлягає правозастосуванню та відповідно до ст. 19 Конституції України необхідно утриматись від її виконання.

Пунктом 1 частини 1 статті 247 КУпАП встановлено, що провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за обставин відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Подія для притягнення до адміністративної відповідальності за частиною 2 статті 44-3 КУпАП може настати, якщо обмежено вільне пересування територією України (державні та приватні установи, організації, заклади, парки, сквери тощо) без відповідних сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19 під час дії карантину та проведення інших обов'язкових санітарних та протиепідемічних заходів установлених виключно як додаткові заходи надзвичайного стану і виключно за порушення додаткових заходів надзвичайного стану таких як карантин та проведення інших обов'язкових санітарних та протиепідемічних заходів може настати адміністративна відповідальність.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 22.12.2010 року у справі №23-рп/2010 адміністративна відповідальність в Україні та процедура притягнення до неї ґрунтується на конституційних принципах і правових презумпціях, які зумовлені визнанням і дією принципу верховенства права в Україні, в тому числі і закріпленій в ст.62 Конституції України презумпції невинуватості.

За таких обставин, слід дійти висновку, що провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності (ПІБ особи яка притягається) за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП підлягає закриттю у зв'язку з відсутністю в моїх діях події і складу адміністративного правопорушення.