Ви є ФОП і вам необхідно оплатити ЄСВ та ЄП за звітний період. Розберемо, як оплатити ЄСВ та ЄП у Приват24 для бізнесу та де отримати рахунки для оплати.

Де отримати реквізити рахунків для сплати ЄСВ та ЄП?

Для початку нам необхідно дізнатися державні рахунки, на які необхідно переслати кошти. Це можна зробити декількома способами.

➡️ На сторінці Бюджетні рахунки вебсайту Державної податкової служби України. Вибираємо свою область (наприклад, Волинська):

Для оплати єдиного податку використовуємо «1. Реквізити рахунків для сплати податків, зборів та платежів до державного та місцевих бюджетів по Волинській області», для оплати єдиного соціального внеску - «2. Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування по Волинській області».

Після завантаження файлів формату xls за допомогою фільтрів потрібно знайти відповідний населений пункт та вид податку, після чого використати реквізити при заповненні розрахункового документа на сплату податків до бюджету.

Наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року №11 «Про бюджетну класифікацію» зі змінами і доповненнями, затверджено Класифікацію доходів бюджету по єдиному податку. Для ФОП з єдиним податком використовується код 18050400. Виконуємо пошук вашого населеного пункту у текстовому документі за вказаним кодом:
ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП
Для того, щоб знайти потрібний рахунок для оплати єдиного податку, зробіть наступне:
1. Відкрийте завантажений документ (електронну таблицю).
2. Відкрийте меню пошуку у документі (Ctrl+F) та введіть значення 18050400.
3. Переміщуйтеся по результатам пошуку доти, доки не знайдете свою територіальну громаду.
Наприклад, для Ковельської міської ТГ будуть наступні дані:
Населений пункт: Ковельська міська ТГ
Отримувач: ГУК у Волин.обл/м.Ковель/18050400
ЄДРПОУ: 38009371
Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)
Номер рахунку (IBAN): UA718999980314020699000003564
Код класифікації доходів бюджету: 18050400
Найменування коду класифікації доходів бюджету: Єдиний податок з фізичних осіб
Для оплати ЄСВ все значно простіше, оскільки у завантаженому електронному документі відобразиться лише декілька рахунків, вам потрібно вибрати потрібний:
ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП
➡️ Крім того, дізнатися реквізити нових бюджетних рахунків можна також у вашому Електронному кабінеті платника податків у вкладці «Стан розрахунків з бюджетом». Клікаємо на піктограму 💳 розділу «Реквізити». В результаті отримаємо необхідний нам рахунок:
Якщо реквізити не відкриваються - спробуйте пізніше. Нажаль, в Електронному кабінеті досить часто не працює функція відображення реквізитів для оплати.
Наприклад, для Ковельської міської ТГ будуть наступні дані:
Назва податку: ДЛЯ ФIЗ.ОСIБ - ПIДПР, У Т.Ч. ЯКI ОБРАЛИ СПР. СИСТ. ОПОДАТК.ТА ОСIБ, ЯКI ПРОВОДЯТЬ НЕЗАЛЕЖНУ ПРОФ. ДI
Платіж: 70 71040000 00
Код ЄДРПОУ отримувача: 44106679
МФО: 899998
Назва отримувача: ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Бюджетний рахунок: UA728999980000355669204020300
Варто зрозуміти, що є державний та місцевий бюджети. Місцевий бюджет сплачується по територіальним громадам, державний бюджет централізовано консолідується в столиці. Суттєвим фінансовим ресурсом, який при ефективному використанні дозволяє розвивати міста та села є єдиний податок, які сплачують фізичні та юридичні особи. ЄСВ надходить до державного бюджету, який розподіляє кошти, зокрема на пенсійні виплати. Саме тому кошти ЄСВ та ЄП перераховуються на розрахункові рахунки різних організацій з різними функціями.

Реквізити для оплати у пункті «Стан розрахунків з бюджетом» Електронного кабінету платника:

✔️ ЄП: Рядок 2. Код платежу: 18050400.

Назва податку: ЄДИНИЙ ПОДАТОК З ФIЗИЧНИХ ОСIБ

Платіж: 50 18050400 00

Код ЄДРПОУ отримувача: 38009371

МФО: 899998

Назва отримувача: ГОЛОВНЕ УДКСУ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Бюджетний рахунок: UA718999980314020699000003564

✔️ ЄСВ: Рядок 3. Код платежу: 71040000.

Назва податку: ДЛЯ ФIЗ.ОСIБ - ПIДПР, У Т.Ч. ЯКI ОБРАЛИ СПР. СИСТ. ОПОДАТК.ТА ОСIБ, ЯКI ПРОВОДЯТЬ НЕЗАЛЕЖНУ ПРОФ. ДI

Платіж: 70 71040000 00

Код ЄДРПОУ отримувача: 44106679

МФО: 899998

Назва отримувача: ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Бюджетний рахунок: UA728999980000355669204020300
ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП

Оплата ЄСВ

Після отримання необхідних рахунків переходимо до перерахування коштів. Для цього заходимо на головну сторінку Приват24 для бізнесу та створюємо бюджетний платіж:

Далі необхідно заповнити інформацію про одержувача (Код ЄДРПОУ, Найменування, Номер рахунку), ввести суму, вид оплати та описати бюджетне призначення платежу.
Важливо! Поле «Призначення платежу» використовується для обліку сплачених сум та ідентифікації платника податку. В разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, що своєю чергою може призвести до виникнення податкового боргу, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу. Навіть у випадку уточнення призначення нез’ясованого платежу на підставі заяви платника, сума буде внесена не раніше дати поданої ним заяви.
Правильно заповнене поле призначення платежу для ЄСВ виглядає так:

➜ * - обов’язковий символ

➜ ; - обов’язковий символ

➜ 101 – код виду сплати відповідно до Порядку 666 у випадку сплати самостійно визначеного податкового зобов’язання

➜ ; - обов’язковий символ

➜ 3403309963 (для прикладу) – код платника (ЄДРПОУ для юридичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) для фізичної особи).

➜ ЄСВ / сплата єдиного внеску 22% / за 3 квартал 2021 року

➜ у кінці ;;; - обов’язкові символи.

Бюджетне призначення платежу оформлюється шляхом автоматичного вибору інформації зі списку по шаблону, якщо натиснути на посилання тексту.

Після підписання документа вам відобразиться результат виконаної операції:

Оплата ЄП

Оплата ЄП здійснюється аналогічно ЄСВ, за виключенням зміни реквізитів та призначення.

Призначення платежу:

Якщо у вас недостатньо коштів на бізнес рахунках, ви можете оплатити з персональних карток Приват24. Для цього авторизуємося в електронному кабінеті Приват24, вибираємо «Платежі», далі «Податки та збори»:
ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП
Далі вводимо потрібний рахунок, обираємо зі списку компанію:
ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП
Перевіряємо інформацію та оплачуємо:
ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП

Перевірка зарахування ЄСВ

В Електронному кабінеті платника податків переходимо у розділ "Стан розрахунків з бюджетом":

Вибираємо код платежу «70 71040000 00» та отримуємо інформацію щодо вашої оплати. Зазвичай кошти відображаються після оплати протягом 1-2 днів.
Важливий момент! Перераховані кошти будуть показуватися у стовпці «Надміру сплачені суми та суми, які будуть нараховані в наступних звітних періодах «+». Це відбувається тому, що є певні дати, у які списується єдиний податок. Наприклад, списання ЄП відбудеться через 50 днів з моменту закінчення кварталу в останній день проплати. Аналогічно по ЄСВ, є граничні терміни, але кошти будуть в переплаті до того моменту, доки ви не подасте річну декларацію, вже в наступному році із додатком №1. Податки спочатку будуть на рахунку в переплаті до моменту їх списання. Вам необхідно просто їх завчасно оплатити, зокрема кожного кварталу ЄСВ до 19 числа з моменту закінчення кварталу, та ЄП — не пізніше 50 днів з моменту закінчення кварталу.
Ось такими простими діями можна оплатити єдиний соціальний внесок та єдиний податок у Приват24 для бізнесу.

Сплатили податок не на той рахунок

Якщо ви сплатили податок не на той рахунок – цю суму повернуть за вашою заявою.
Дізнатися, що гроші надійшли на інший рахунок, можна у Кабінеті платника податків на сторінці «Стан розрахунків з бюджетом».
Найпростіше заяву подати до територіального органу ДПС в електронній формі Електронного кабінету платника на сторінці «Листування з ДПС»:
ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП
Обов’язково потрібно прикріпити заяву та квитанцію про оплату у PDF форматі.

Для заповнення заяви, відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 23.07.2021 № 417 "Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів", необхідно завантажити та видрукувати додаток 1, вписати вручну інформацію та просканувати.

Чи буде штраф, якщо оплатили ЄСВ не на той рахунок?

Якщо ФОП оплатив ЄСВ помилково на інший рахунок призначений для сплати ПДФО, і звернувся із заявою про повернення коштів, то ця помилка не спричинить настання жодних негативних наслідків або збитків. Адже страхові кошти потрапили на єдиний казначейський рахунок. До того ж згодом ФОП вжив відповідних заходів, аби спрямувати кошти за належністю. До того ж помилка під час перерахування суми грошового зобов’язання з ЄСВ у визначений Законом України строк, кваліфікується як дія, хоча й помилкова. Тож підстав для притягнення платника до відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ немає.
Після звернення із заявою про повернення коштів по правильному рахунку кошти можуть перекидатися терміном до 20 днів. Рекомендується не чекати закінчення цієї операції та відразу оплатити заборговану суму, а перераховані по заяві кошти будуть використані при наступному перерахуванні.