Не зважаючи на численні застереження та заклики рятувальників - населення продовжує нехтувати заходами пожежної безпеки у екосистемах, у такий нелегкий воєнний час в нашій країні.
Не паліть суху траву – не вчиняйте злочин !
Зокрема, на території Ковельського району з початку року та станом на ранок 28 березня 2022 року виникло та зареєстровано 94 пожежі сухої трави на площі близько 127.0 гектар, лише за минулий тиждень 37 пожеж, а також 2 пожежі сміття на відкритій території.

Внаслідок таких загорань, зокрема на території Ковельського району, вогнем вже було знищено 3 господарчі споруди та 1 дачний будинок. Поряд з цим пошкоджено ще 4 дачні будинки та 1 легковий автомобіль.

Рятувальниками району постійно проводяться профілактичні рейдові заходи з метою попередження пожеж та їх розповсюдження в екосистемах, виявлення таких загорань сухостою та встановлення винних осіб, притягнення останніх до адміністративної відповідальності.

Зокрема, працівниками служби, за минулий тиждень, під час рейдових заходів та по факту пожеж було виявлено осіб, які випалювали суху рослинність, а саме в:

- с. Конище, гр-ка. Соломія В.,

- с. Велиця, гр-ка. Тамара Д.,

- смт. Головне, гр-ка. Надія Г.,

- с. Кортеліси, гр. Сергій П.,

- с. Уховецьк, гр. Андрій Ш.,

- с. Кричевичі, гр. Андрій П.,

- с. Уховецьк, гр-ка. Тамара Я.,

- м. Любомль, гр. Анатолій Ф.,

- м. Ковель, гр. Олександр Т.,

- с. Кличковичі, гр. Євген К.,

- смт. Турійськ, гр. Андрій Ф.,

- с. Воля Ковельська, гр. Сергій Ч.,

- с. Воля Ковельська, гр. Микола Л.

Даних осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді штрафу на суму від 3060 до 6120 гривень.

Всього за даною статтею працівниками Ковельського районного управління станом на 28 березня 2022 року складено вже 25 адміністративних протоколи.

Шановні громадяни!

Служба порятунку закликає вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах. Перш за все, не слід випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, розводити відкритий вогонь поруч із господарчими будівлями, а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Пам'ятайте, що спалювання сухостою може спричинити такі тяжкі наслідки, як загибель громадян, перекидання вогню на житлові, дачні, господарчі будинки та споруди, руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню, може призвести й до масштабних пожеж торфовищ та лісових масивів.

Як результат, на ліквідацію таких пожеж держава витрачає значні матеріально-технічні резерви, які у теперішній нелегкий час і так є дуже необхідними.

Нагадуємо, що за чинним законодавством, порушники правил пожежної безпеки нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

Ковельське районне управління ГУ ДСНС України у Волинській області