Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає більш актуальною та болючою темою для нашого суспільства.

Діти, які втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання. Інформує офіційний сайт Ковельської міської ради.
Кожній дитині потрібна родина
Існують різні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю — усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї (ПС), дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ).

Усиновлення – це прийняття у родину малечі з усіма правами та обов’язками, як із боку дорослих, так і з боку дітей. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено, які особи можуть та не можуть бути усиновлювачами, яких дітей можна усиновити та правові наслідки усиновлення.

Опіка та піклування над дітьми – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в родинних відносинах із цими дітьми, з метою забезпечення їх виховання, навчання, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість вихованців у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.

Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

Як держава підтримує прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу?

– прийомна дитина, дитина-вихованець зберігає статус і користується усіма відповідними пільгами;

– прийомні батьки, батьки – вихователі отримують від держави щомісячну соціальну допомогу на утримання дитини;

– прийомні батьки, батьки – вихователі отримують щомісячне грошове забезпечення за виконання своїх обов’язків;

– прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу супроводжує працівник центру соціальних служб, який допомагає долати труднощі.

Приємно усвідомлювати, що кожного дня все більше і більше наших громадян відкривають свої серця і двері домівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дякуємо всім усиновлювачам, прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам! Хай наповнюються щасливим дитячим сміхом ваші домівки та ростуть здоровими і успішними ваші діти.

Тим, хто бажає отримати додаткову інформацію щодо сімейних форм виховання, ми завжди раді допомогти.

Якщо Ви відчуваєте, що Ваша сім’я може прихистити дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, просимо звертатися в Ковельський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Ковель, вул. Незалежності,73, каб.106 або телефонувати за номером: 6-17-48.

Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді