Майже з початку повномасштабного вторгнення російських військ до України в нашій державі діє Урядова соціальна програма «Прихисток», яка спрямована на підтримку тих, хто відкрив двері свого житла для ВПО. На сьогодні – 426 ковельчан прихистили вже 1167 переселенців у своїх оселях. Про це повідомляє офіційний сайт Ковельської міської ради.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022р. №333 затверджено Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб.

Аби отримати компенсацію, мешканці територіальної громади мають самостійно внести відомості щодо житла, доступного для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у територіальній громаді, до веб-ресурсу «Прихисток». Також ця інформація може бути внесена управлінням соціального захисту населення після подання відповідної заяви власника житла до центру надання адміністративних послуг (вул.Незалежності,73).

Повідомлення за встановленою законодавством формою із вказанням прізвища, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та з відповідними документами потрібно подати до ЦНАПу не пізніше наступного робочого дня після розміщення. Таке повідомлення подається за місцем розташування житлового приміщення.

У день припинення розміщення переселенців або зміни їх кількості також потрібно подати відповідне повідомлення, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у цьому житловому приміщенні.

Для отримання компенсації особа, що безоплатно розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця (з 1 по 5-е число) подає до ЦНАПу заяву за встановленою формою та пред’являє відповідні документи, а саме:

– документ, який посвідчує його особу, ідентифікаційний номер платника податків;

– документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника;

– виписку з банківської установи з номером банківського рахунка;

– довідку внутрішньо переміщеної особи, а також ксерокопії документів, що засвідчують особу, ідентифікаційний номер платника податків.

Заява розглядається протягом п’яти робочих днів з дня її отримання. Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких житло надавалося для розміщення вимушених переселенців, з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідним органом або через веб-портал «ДІЯ». Сума компенсації за кожен людино-день становить 30 грн..

Звертаємо увагу на те, що компенсація надається за безоплатне тимчасове розміщення ВПО, які перемістилися з території можливих бойових дій, території активних бойових дій та тимчасово окупованих російською федерацією території України, включених до Переліку територій, затвердженого Наказом № 309 від 22.12.2022 року Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації. Тому не всі власники житлових приміщень, які розмістили у своїх помешканнях внутрішньо переміщених осіб, мають право на отримання вищезазначеної компенсації. Станом на 31.03.2023р. компенсацію отримують 188 осіб за 481 ВПО.

Нагадуємо, що подавати заяву на компенсацію витрат потрібно щомісяця з 1 по 5 число, а у разі припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості – цього ж дня необхідно подати заяву з інформацією про зміну переліку мешканців або припинення їх розміщення.

Софія Сагаль, начальник управління соціального захисту населення