З метою забезпечення соціального захисту осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю у період воєнного стану на території України, Урядом прийнято відповідні нормативно-правові акти. Повідомляє офіційний сайт Ковельської міської ради.

Стосовно необхідності реалізації окремих положень постанови Кабінету Міністрів України від 8 березня 2022 року № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» (далі – Постанова), з метою забезпечення своєчасних фінансових виплат особам з інвалідністю і батькам/законним представникам дітей з інвалідністю інформуємо про наступне.

Пунктом 3 зазначеної Постанови встановлено, що повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

– осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу (далі – МСЕК) відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

– дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії (далі – ЛКК) відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Неможливість направлення повнолітніх осіб на МСЕК, а дітей на ЛКК визначається відповідними працівниками закладів охорони здоров’я в кожному конкретному випадку окремо. У разі проведення медико-соціальної експертизи та прийняття рішення про зміну або не встановлення інвалідності чи відсотка втрати працездатності, до МСЕК і ЛКК доведена необхідність інформувати структурні підрозділи з питань соціального захисту населення та Пенсійний фонд України про прийняття рішення.

Отже, згідно з абзацом четвертим пункту 3 Постанови та за відсутності в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення, Пенсійному фонді України інформації про прийняття МСЕК/ЛКК рішення про зміну чи відмову в продовженні інвалідності, відсотка втрати працездатності повнолітнім особам і дітям, слід вважати, що відповідна інвалідність зазначеним особам продовжена до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд. Додаткових документів чи інших записів в існуючих довідках не проводиться.

Крім того, на виконання абзацу чотири пункту 3 розділу VII Прикінцевих положень Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» МОЗ розробило порядок встановлення особам з інвалідністю медико-соціальними експертними комісіями та дітям з інвалідністю лікарсько-консультативними комісіями причинного зв’язку інвалідності з пораненням чи іншими ушкодженням здоров’я, які одержані від вибухонебезпечних предметів з метою забезпечення їм виплати одноразової компенсації та допомоги на оздоровлення.

Для дорослого населення постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2022 року № 1356 «Про внесення зміни до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності» та для дітей до 18 років постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2021 року № 1057 «Про внесення зміни до пункту 7 Положення про лікарсько-консультативну комісію» визначено, що причинний зв’язок інвалідності з пораненням чи іншими ушкодженнями здоров’я, які одержані від вибухонебезпечних предметів, встановлюється на підставі витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Цей витяг або рішення суду мають вказувати на обставини отриманої травми чи іншого ушкодження здоров’я.

До відома лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій доведено інформацію про перелік вибухонебезпечних предметів, які визначені у статті 1 Закону України «Про протимінну діяльність»:

вибухонебезпечні предмети − вибухові матеріали промислового призначення та саморобного виготовлення, боєприпаси, що містять вибухові речовини, а також біологічні та хімічні речовини: бомби і боєголовки; керовані і балістичні ракети; артилерійські, мінометні, ракетні боєприпаси і боєприпаси до стрілецької зброї; усі міни, торпеди і глибинні бомби; піротехнічні вироби військового та спеціального призначення; касетні бомби і касети; електричні вибухові пристрої; саморобні вибухові пристрої та інші предмети, що є вибухонебезпечними за своєю природою.

За наявності витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань або рішення суду у довідці про встановлення інвалідності дітям з інвалідністю або дорослим особам з інвалідністю, причина інвалідності вказується «ушкодженнями здоров’я, які одержані від вибухонебезпечних предметів».

Світлана Созонік, заступник начальника управління соціального захисту населення