З потеплінням у міському парку Ковеля та на бульварі Лесі Українки побільшало ковельчан: підлітків, пенсіонерів та молодих матусь із дітками. Пейзаж весняного міста доповнили купи сміття, серед яких шукають собі поживу птахи та собаки.

Ось таку «весняну» картину побачили сьогодні ті, хто вирішив потішити себе першим цієї весни теплим сонячним промінням. І це уже нікого не дивує. Адже дехто з місцевих мешканців викидає тут сміття регулярно (саме місцевих, оскільки навряд чи хтось приніс непотріб з іншого мікрорайону міста). Нарікати можна на владу та комунальників, мовляв, не прибирають. Та хіба вони зобов’язані збирати біля урн, розрахованих на зовсім іншу категорію відходів, чиїсь «домашні» пакунки?

Колись містяни нарікали на недостатню кількість смітників у центрі міста. Навіть місцева петиція була з цього приводу. Нещодавно закупили нові смітники, які встановили переважно у центральній частині міста та на бульварі Лесі Українки. Вони мають досить цікаве дизайнерське рішення, виглядають естетично.

Конструкції закритого типу, що запобігає намоканню та розкиданню сміття через вітер та безпритульних тварин. Крім того, вони антивандальні і мають вузький отвір, що є перешкодою для бажаючих викинути туди сміттєвий пакет з дому (що цікаво - біля нових смітників пакунків немає!) От тільки старі урни з бульвару не забрали. Тож вони нині слугують недобросовісним ковельчанам в якості місця для складування домашніх відходів. Хоча призначення таких урн зовсім інше.

Так, можна звинувачувати комунальні служби, що графік вивозу сміття не підходить. Але ж сміттєвози не можуть їздити по місту щогодини, підлаштовуючись до робочого графіка (чи інших життєвих планів та режиму дня) кожного ковельчанина. Все залежить від свідомості, рівня культури та виховання. І навіть штрафами такій біді як відсутність совісті не зарадиш.

Ковель впродовж багатьох років по праву утримував лідерство щодо найкращого благоустрою серед українських міст з населенням до 100 тисяч мешканців. Закупивши нові смітники, міська влада планувала зробити добру справу для міста, для людей.

І сподівалася на позитивний результат - покращення благоустрою міста, екологічного стану навколишнього середовища, формуванню екологічної свідомості та культури мешканців Ковеля. Та, виходить, бажаного досягти не вдалося. Тож чи потрібне ковельчанам гарне охайне місто, чи готові вони до європейських стандартів чистоти та благоустрою в цілому? Питання риторичне….