1. Головна
  2. Новини
  3. Кір у Ковелі не відступає. Крім того, на ковельчан насуваються інші інфекційні хвороби

Кір у Ковелі не відступає. Крім того, на ковельчан насуваються інші інфекційні хвороби

Людмила Маляр, завідувач Ковельського міськрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України», повідомила, що епідемічна ситуація у Ковелі є неблагополучною. Станом на 24 травня в місті зареєстровано 291 випадок захворюваності на кір, з яких - 42 лабораторно підтверджених. Найбільше вражені недугою діти — 228, двоє вагітних, одна породілля та новонароджена дитина. Зафіксовано 26 сімейних спалахів, де реєструються від 2 до 8 осіб.

Серед хворих - 143 (49%) не отримали жодної дози вакцини, 65 (22%) – одну, 10 (13,7%) – дві, у 43 випадках (14%) їх число невідоме.

Найбільше по кількості хворих на кір залишається у ЗОШ №2. Як зауважила Людмила Маляр, у зоні ризику перебувають сім'ї, які за релігійними переконаннями взагалі не проводять щеплень дітям. Саме таких хворих наразі найбільше.

Зафіксовані випадки кору у Ковельському промислово-економічному коледжі та ДНЗ №1, 4 та 8.

Епідемічний підйом кору, пов’язаний із зниженням імунітету внаслідок зменшення обсягів профілактичних щеплень за останні роки. Фахівець наголосила, що захворюванню можна запобігти тільки через вакцинацію. Навіть ті, хто отримав щеплення лише раз (без ревакцинації), перенесуть захворювання у значно легшій формі.

Розповіла Людмила Маляр і про загрозу виникнення особливо небезпечної інфекції – дифтерії, від якої дорослих і дітей можуть врятувати лише щеплення. Рівень смертності при такому захворюванні досить високий.

У Ковелі проти дифтерії щеплено дітей до півторарічного віку 8,6%, два роки і старші – 9,9%. А серед дорослого населення щеплених лише 12%. Такі цифри свідчать, що ковельчани є фактично не захищеними від цієї хвороби.

За словами фахівця, лікується дифтерія протидифтерійною сироваткою. Проте, на сьогодні в Україні в наявності лише 900 доз. Тому невідомо, чи потрапить вона у Ковель і коли зможуть її привезти у разі потреби. Крім того, в залежності від ступеня важкості захворювання, однієї дози може не вистачити. Тому лікарі радять протидифтерійну вакцину, якої у медичних закладах міста достатньо.

Ще одна загроза, яка чекає ковельчан цього сезону, це — туляремія. Переносниками цієї інфекційної хвороби є комахи та гризуни. Крім того, у Ковелі уже є випадки захворюваності на сальмонельоз. А в області зареєстровано хворобу Лайма - кліщовий лаймбореліоз. Лучанка  захворіла після відпочинку у лісі. Тому фахівці радять бути дуже уважними та обережними, перебуваючи на природі.


#Кір #Вакцинація

Коментарі

Читайте також

У Ковелі ще 9 осіб захворіли на кір

У Ковелі ще 9 осіб захворіли на кір
Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр. З початку року зафіксовані випадки захворюваності на кір у десяти школах міста.