З 1 вересня навчання для першокласників здійснюватиметься за новим стандартом. На створення освітнього простору у початковій школі держава виділить для міста Ковеля 1 мільйон 937 тисяч гривень. Ці кошти можна буде використати лише на засадах співфінансування з місцевим бюджетом (70%/30%).

Як повідомила начальник фінансового управління Валентина Романчук, планують виділити з міського бюджету 581 тисячу 337 гривень. Тобто понад 2,5 млн грн має бути використано на створення Нової української школи в місті.

Передбачено, що ця сума піде на закупівлю дидактичних матеріалів та сучасних меблів для початкових класів, а також комп'ютерного та мультимедійного обладнання.

За словами начальника управління освіти міста Ковеля Віктора Бичковського, кошти будуть розділені між загальноосвітніми навчальними закладами пропорційно до кількості учнів у кожній школі.

Міністерство освіти і науки України розробило методичні рекомендації, яким чином має бути влаштований освітній простір у Новій українській школі. Зокрема, має бути кілька навчальних осередків: навчально-пізнавальної діяльності (з партами/столами); змінні тематичні осередки (дошки/стенди); гри (настільні ігри, інвентар для рухливих ігор); художньо-творчої діяльності (полички для зберігання приладдя та стенд для виставки дитячих робіт); куточок живої природи для проведення дослідів (пророщування зерна, спостереження та догляд за рослинами, акваріум); відпочинку (з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками з м'яким покриттям); дитяча класна бібліотечка; осередок вчителя (стіл, стілець, комп’ютер, шафи для зберігання дидактичного матеріалу тощо).

Парти в класі будуть розставлені колами. Тож учні бачитимуть навпроти себе очі друзів, а не спини однокласників.

Кожен новий день починатиметься з розмови в ігровому куточку, під час якого діти розповідатимуть про свої справи, ділитимуться враженнями, настроєм. Так, відповідно до ідеї «нової школи» діти мають пізнати світ цілісно. Бо, на думку авторів проекту, в шість років їм складно ділити його на математику, літературу й природознавство.

Змінити освітній простір у навчальних кабінетах для майбутніх першокласників педагоги мають встигнути до 1 вересня 2018 року.


#НоваУкраїнськаШкола #Освіта