1. Головна
  2. Новини
  3. Вперше у Ковелі відбувся показ-дефіле автентичного та сучасного вбрання

Вперше у Ковелі відбувся показ-дефіле автентичного та сучасного вбрання

На День Незалежності вперше у Ковелі відбулась презентація народного традиційного вбрання з фондів Ковельського історичного музею, Колодяжненського літературного-меморіального музею Лесі Українки та вишитих виробів сучасних майстринь. Розповідають на офіційному сайті Ковельської міської ради.

Показ-дефіле автентичного та сучасного одягу з використанням етнічних мотивів «Спадок» зачарував професійною постановкою, цікавим музичним оформленням та надзвичайним артистизмом учасників цього колоритного дійства.

Глядачі змогли побачити 5 різних колекцій – автентичне вбрання; сучасний одяг, оздоблений бісером; вироби машинної вишивки з етномотивами; роботи Тетяни Ведмедюк та одяг відомого в Україні бренду «Едельвіка».

Окрім того, на парковій сцені були представлені неперевершені головні убори та жіночі аксесуари майстра соломоплетіння Інни Чонки. Її віночки чудово доповнили образи дівчат.

Ковельчанка Лариса Іщук надала для показу свої сумки, виконані у техніці валяння (фелтінг) – це техніка рукоділля, під час якої з натуральної вовни створюється картинка. Такі вироби зараз набувають особливої популярності.

Присутні багато почули з історії створення національного одягу. Зокрема, що носили у давнину, чому віддавали перевагу. До слова, основою народного одягу кінця ХІХ — середини ХХ століття слугувала сорочка. Втім, вона виступала не лише як річ практична чи захисна, але й така, що має символічне обрядове значення. Навіть буденна сорочка волинянки виглядала естетично, бо хоч скромно, але оздоблювалась орнаментом.

Крім музейних експонатів, до уваги ковельчан були представлені речі з приватних колекцій. З-поміж іншого дитяча сукня, яка передавалась із покоління в покоління. Її вік - близько двох століть.

Варто сказати, що чимало виробів мають свою унікальну історію. Одну з сорочок, вишитих бісером, створила людина, яка після холодного металу зброї і трьох важких поранень в зоні АТО взяла в руки голку, нитку і бісер. Це - боєць 51-ї бригади Андрій Слюсарчук, для якого вишивка стала своєрідними ліками для душі.

Надзвичайно тепло вітали присутні творчість талановитої ковельчанки Тетяни Ведмедюк та її команди. Їх роботи – це поєднання сучасних тканин та фасонів зі старовинними мотивами вишивки. У них можна знайти не лише вишивку хрестиком, а й інші цікаві прийоми – лиштва, низанка, солов’їні вічка, набирування, колодочки, пухлики, ретязь та інші.

Одна із суконь особливо припала до душі моделі зі США — волонтеру Корпусу миру Кесіді Кремтон, яка із задоволенням разом з усіма вийшла на сцену.

Вироби машинної вишивки ковельських майстринь, які працють в магазині «Світ вишиванок», приємно подивували глядачів. Серед представлених варіантів багато особистих розробок місцевих дизайнерів-модельєрів.

Луцьке підприємство “Едельвіка”, яке уже 22 роки виробляє власні тканини і одяг з натуральних матеріалів - льону та бавовни, теж надало свої вироби для показу. Завдяки злагодженій співпраці цілого колективу фахівців на виробництві народжується сучасний одяг з етнічними мотивами. Головною його окрасою є унікальна самобутня вишивка. Особливо цікавими є сучасні моделі, виготовлені за мотивами орнаментів, зібраних матір’ю та сестрою Лесі Українки - Оленою Пчілкою й Ольгою Косач-Кривинюк.

Широко була представлена колекція рушників, відібраних з фондів Ковельського історичного музею та ковельчан, зокрема, відомої майстрині Ніни Габрилевич.

Завершив показ зразок весільного вбрання від відомого українського дизайнера Оксани Полонець, яка створює одяг для українських зірок, телеведучих, для дружини Президента України Марини Порошенко.

Українська жінка особливо прекрасна саме в національних сукнях, які оздоблені чарівною вишивкою, яку ми отримали у спадок... І вкотре в цьому пересвідчились усі, хто прийшов на показ, де зміг побачити понад сто різноманітних моделей, створених століття тому та у наші дні.



#ДеньНезалежності #МіськийПарк

Коментарі

Читайте також

З нагоди Дня Незалежності чимало заходів відбулося у міському парку Ковеля ФОТО

З нагоди Дня Незалежності чимало заходів відбулося у міському парку Ковеля ФОТО
На парковій сцені - концертна програма та нагородження представників різних сфер життєдіяльності. У парку - розваги для дітей, розмаїття виробів народних майстрів, фотовиставка та фотозони.